NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

To ladebokser får strykkarakter i stor sammenligning av hjemmeladere

NAF har sammenlignet og vurdert 10 av elbilladerne på markedet, og gjort en grundig gjennomgang av sikkerhet, montering, brukervennlighet og design. To av ladestasjonene har en alvorlig sikkerhetbrist.


Kort fortalt:

 • NAF har vurdert og sammenlignet 10 av elbilladerne på det norske markedet.
 • En fagjury har grundig undersøkt sikkerhet, dokumentasjon, funksjonalitet, montering og brukervennlighet.
 • Prisen spenner fra rett over 2 000 kroner til 10 000 kroner.

Hjemmelader til din elbil eller plug-in hybrid

Det finnes nærmere 30 ulike elbilladere å velge mellom på markedet, og prisen spenner fra 2000 kroner til langt over 20. 000 kroner. I tillegg kan du til og med kjøpe ladeboks samtidig som du handler inn til middagen.

For å hjelpe deg med å velge, har vi sett nærmere på 10 av elbilladerne på markedet. Våre eksperter har gjort en vurdering av sikkerhet, montering, brukervennlighet og design.

De ti ladestasjonene i testen er valgt ut på bakgrunn av popularitet, pris og unik funksjonalitet. Blant produsentene som har flere elbilladere i sortimentet har vi valgt å se nærmere på bestselgerne på privatmarkedet, ment for å lade én bil om gangen.

Under testen har ladestasjonene ikke vært koblet opp mot verken strømnettet eller en bil. Dette er en ren sammenligning og analyse av funksjonalitet, montering og brukervennlighet.

Juryen har vurdert alle elbilladerne grundig, fra emballasje til montering, funksjonalitet og design.
Juryen har vurdert alle elbilladerne grundig, fra emballasje til montering, funksjonalitet og design.

Zaptec Go er best i NAFs test av ladebokser

Det er Zaptec Go som stikker av med seieren i vår sammenligning av elbilladere. Denne ladestasjonen skårer høyt på alle punkter, inkludert at den oppfyller alle sikkerhetskrav fullt ut. I tillegg kan den skilte med innebygde funksjoner for smart lading, den har et godt design og den har en hyggelig pris.

På sikkerhetsfronten er Zaptec den eneste leverandøren som har vist oss at alle krav til DC-overvåkingen er oppfylt, inkludert kraftig nok utkobling av en eventuell feilstrøm. Dette gjør Zaptec Go til testens tryggeste valg.

Hvis vi skal sette fingeren på noe, er det at Zaptec beskriver trefase-lading på IT-nettsystem i installasjonsbeskrivelsen – uten å opplyse om at dette er at avvik fra installasjonsnormen (NEK 400). Vi anbefaler ikke en slik installasjon før Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap konkluderer med om det er i henhold til regelverk.

Få personlige laderåd!

Har du spørsmål om lading av elbilen hjemme? Med medlemsfordelen NAF Ladeeksperten får du personlige råd om lading, slik at du kan gjøre et trygt valg for lading av din bil.

Folkeladeren og Eo Mini får stryk

På ladestasjoner som ikke har fastmontert kabel er det viktig at kabelen ikke trekkes ut under lading. En låsmekanisme er derfor en av to viktige sikkerhetsbarrierer for å unngå at ladekabelen trekkes ut under lading.

Det oppstår en lysbue som ødelegger kontakten hvis kabelen trekkes ut med strømmen på. Det vil over tid slite på laderen og forårsake varmegang. Det øker brannrisikoen over sikt.

To av elbilladerne i testen mangler låsing av ladekabelen. Det gjelder Folkeladere og Eo Mini. Det er en sikkerhetsbrist som gjør at vi gir strykkarakter til disse to elbilladerne.

Se hva produsenten av Folkeladeren svarer NAF.

Alle laderne er vurdert av en fagjury

Elbilladerne er vurdert og analysert av en jury bestående av fagpersoner og en superbruker:

 • Jan Tore Gjøby, elektroingeniør og NAFs ladeekspert
 • Richard Kampenhaug, elektriker og konsulent i GreenGrid
 • Bjørn Nyland, elbilist og bil-tester på Youtube.

Juryen kommenterer også følgende funn:

 • En av ladestasjonene bør ikke markedsføres som en elbil-lader.
 • Usikkerhet om DC-overvåking er god nok i alle utenom én lader.
 • De fleste boksene mangler samsvarserklæring.
 • Produsentene tolker regelverket og standardene ulikt, spesielt når det gjelder å tillate trefase-lading på IT-nett.

Dette mener juryen er problematisk:

Etter grundig gjennomgang av elbilladerne kåret juryen Zaptec Go til testens vinner. Juryen består av elektroingeniør Jan Tore Gjøby (t.v), You Tube-personlighet Bjørn Nyland (midten) og elektriker Rikard Kampenhaug (t.h)
Etter grundig gjennomgang av elbilladerne kåret juryen Zaptec Go til testens vinner. Juryen består av elektroingeniør Jan Tore Gjøby (t.v), You Tube-personlighet Bjørn Nyland (midten) og elektriker Rikard Kampenhaug (t.h)

Snakk med elektriker før kjøp

Hvordan finner du beste laderen til ditt bruk? I denne testen vil det være mange ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå seg på.

Vårt beste tips er å kontakte elektrikeren når du skal kjøpe elbil, og få gode råd om hvordan du tryggest lader elbilen hjemme.

Det er spesielt en ting som kan drive kostnaden opp, og det er jordfeilvern type B . Noen ladebokser kommer med jordvern av type B innebygget. Da trenger ikke strømkursen til ladeboksen beskyttes med eget B-jordvern. Andre ladebokser har ikke innebygget B-jordvern, og da må strømkursen til ladeboksen sikres med et slikt.

Få riktig prisoverslag fra en sertifisert el-installatør før du kjøper deg en ladeboks. Du kan sende sende en epost med følgende info:

 • Spør om de har erfaring med installering av ladebokser, og hva de anbefaler av produkter.
 • Ta bilde av sikringsskap.
 • ha informasjon klart om byggeår for bolig, samt informasjon om strømbruk og oppvarming av huset.
 • Avstand til ladepunkt/stikkontakt.
 • Forklar ladebehov. Hvor mange biler som skal lade og bruksmønster, altså hvor langt dere tror dere vil kjøre daglig.

Ladeboksene vi har testet er:

18. april 2022
Anette Berve, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?