Ombygget van: Cabin Campers

Vanlife-trenden tar av blant de unge, og vi forstår hypen! Dette er en enklere form for bobil med bøttevis av sjarm.


Campingvan
Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Ombygget van fra Cabin Campers

Overnattingsform: Ombygget van
Utleier:Cabin Campers
Modell: Volkswagen Crafter, 4,27m lang innvendig med ståhøyde
Pris på testmodell: 5370 kroner for å leie en helg
Antall personer: 2 personer 

Rullende hytte på fire hjul

Dette er enklere, ofte hjemmesnekrede “bobiler” som byr på litt mindre plass enn den tradisjonelle bobilen, men kan være utstyrt med vel så mange fasiliteter.

En slik van kan du enten bygge selv, eller eller leie fra profesjonelle utleiere eller på Nabobil og  Airbnb. Vi har fått låne en van fra utleieselskapet Cabin Campers til denne testen.

Vi vurderer ikke selve vanen fra Cabin Campers i denne testen, men konseptet campervan og fordelen og ulempene som kommer med denne ferieformen.

Er det bare fryd og gammen?

Du har kanskje sett bildene florere i sosiale medier av ombygde van’er – gjort om til vakre, Instagramvennlige, rullende hytter.  Det ser idyllisk ut, der bilen er parkert perfekt langs vannet med vakker utsikt til fjord og fjell.

La oss først og fremst være realistiske og si at denne form for ferie ikke bare er idylliske campingspot'er og problemfri matlaging til strålende sol.

Det er langt ifra lett å finne det et fint og rolig sted å campe, og du har nok oftere behov for å ta turen innom en campingplass for å dusje enn du først hadde forventet. Du har ikke all verdens plass å boltre deg på og du må venne deg til å pakke smart for å holde styr på tingene dine.

Når det er sagt, så har vi sansen for denne overnattingsformen. Det å ha takhøyde og smarte løsninger som gir deg både sengeplass, men også sittegruppe gjør at du kan holde ut lenge på ferie uten å få for mye brakkefølelse.

Enten du skal bygge selv eller leie, så anbefaler vi at du ser på løsningene for sengeplass og sitte plass, oppbevaring av bagasje, om du har varmepumpe, matlaginsalternativer og ikke minst oppbevaring av utstyr du trenger i hverdagen.

Familie i campingvan
Ombygget van: Våre testere, Anette og Dag storkoste seg i den ombygde vanen. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Anette og Dag testet å sove i campervan:

Vi har hatt lyst til prøve oss på denne reisetrenden en stund, for det virker som å reise med en van gir hakket mer frihetsfølelse enn den tradisjonelle bobilen. Vi har ikke helt budsjettet til å bygge en selv nå, så det var fint å teste om dette passer for oss ved å leie det først. 

Vanen var bygget opp med en daybed med oppbevaring under sengedelen, en liten sittegruppe med bord, kjøkken, 12-volts kjøleboks, Webastovarmer og mange andre smarte løsninger. Vi ble fort husvarme i vanen og likte at vi var klare for senga og lage mat så fort håndbrekket var satt på.

Vi er ikke veldig lange, så vi klarte oss fint med å sove i bredden av van’en. Bordet kunne også senkes og gjøres om til en del av senga skulle vi ønske en vanlig dobbeltseng. 

«

Vi fant oss raskt til rette bak rattet i vanen og følte at vi kunne kjøre ned til alle små veier.

Vi testet å sove første natten uten varmen fra Webastoen. Utetemperaturen var vel to-tre grader om natta og det ble alt for kaldt med kun dyna for vår del. Med Webastoen ble inneklima veldig behagelig og føles som en nødvendighet i et land med klima som Norge. 

Vi fant oss raskt til rette bak rattet i vanen og følte at vi kunne kjøre ned til alle små veier og parkere og manøvrere i trange, tette skogsveier. 

Vi våknet til regn og likte at vi hadde god plass å boltre oss på baki vanen, spesielt siden det var ståhøyde. Det er deilig å kunne kle på seg i normal stilling. Vi lurer på hvordan to uker i en slik van ville vært, spesielt med tanke på mangelen av dusj og do, og om det føles litt vel lite sammenlignet med en bobil.

Til gjengjeld er prisen i en helt annen liga som veier opp for mangelen på luksusen du finner i en bobil.

Anette og Dag testet en ombygd van en helg

Matlaging i campingvan
Som en bobil: Campervanen er innredet med smarte løsninger for oppbevaring og et lite, men praktisk kjøkken med to gassblusser og en liten utslagsvask. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Fordeler

  • Rimelig alternativ til bobil
  • God sovekomfort
  • Takhøyde nok til å stå og lage mat eller kle på seg
  • Raskt klar for senga eller matlaging
  • Høy sjarmfaktor

Ulemper

  • Bør ha Webasto-varmer for komfort.
  • Savner fort en bad-løsning (men dette kan løses med porta potti)
  • Kan bli trangt om løsningene ikke er gode nok.

Dette produktet ble testet våren 2021.

Se alle overnattingsformene vi har testet:

Publisert: 27. mai 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?