NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Slik velger du elbilen som passer deg

Hva er egentlig rekkevidde og hva trenger jeg av størrelse eller hengerfeste? Mange synes det er vanskelig å velge hvilken elbil man skal kjøpe, men det finnes gode råd.


Kort fortalt om kjøp av elbil

  • Sjekk tester gjort under norske forhold
  • Tenk over om bilen kan være den eneste bilen du trenger
  • Husk at det også finnes nyere brukte elbiler

Valgets kvaler for elbil

Hvilken elbil skal jeg velge? Hva slags utstyr har den, hva koster den og hva er reell rekkevidde under norske forhold? Bruk NAFs bilguide med oversikt og tester av elbiler.

Denne oppdateres fortløpende og vi legger til våre egne tester av bilene etterhvert som vi får testet dem.

NAF og Motor tester rekkevidde og lading på elbiler sommer og vinter, under norske forhold.
NAF og Motor tester rekkevidde og lading på elbiler sommer og vinter, under norske forhold.

Hva er egentlig rekkevidden?

Rekkevidden på elbiler oppgis vanligvis etter den såkalte WLTP-standarden. Dette er en standardisert test, hvor bilens rekkevidde måles i laboratorie på lik temperatur og etter et fast kjøremønster.

Reklamen oppgir som regel rekkevidden for kombinert kjøring, som gjelder for kjøring i flere hastigheter. Noen forhandlere reklamerer med rekkevidden for bykjøring. Da er det verdt å merke seg at dette er for kjøring i lavere hastigheter som gjør at rekkevidden fremstår som bedre.

Din egen kjørestil, større dekkdimensjon, utetemperatur og topografi (høydeforskjeller) - alt dette har mye å si for rekkevidden. NAF erfarer at de fleste elbiler leverer ganske godt på oppgitt rekkevidde på varmt sommerføre, men at rekkevidden reduseres betydelig på vinteren.

Vårt tips er å lese uavhengige tester som NAF og Motor gjør for å få et realistisk inntrykk av reell rekkevidde så du er forberedt på hva du kan forvente deg. Sjekk hvilke biler vi har testet under norske forhold

Les også: Disse fordelene har du som NAF-medlem med elbil

Hvordan lader elbilen?

Hurtiglading kan være en viktig egenskap hvis du planlegger å legge ut på lengre turer med bilen din.

Bilens ladeegenskaper oppgis på flere måter. Det kan måles i hvor mange kilowatt du lader med, hvor lang tid du bruker, eller hvor mange kilometer du lader i minuttet. På lik linje med hvordan reklamen lover en rekkevidde som er realistisk under perfekte forhold gjelder dette også for lading. Akkurat som rekkevidden påvirkes negativt av kuldegrader, vil også lading gå saktere på vinteren.

At reklamen lover at du kan lade med 150 kW betyr sjelden at du lader med denne effekten under hele ladingen. Er du nysgjerrig på hvoran bilen lader kan du spørre bilforhandler om ladekurven eller hvor lang tid det tar å lade fra 10-80%.

NAF har testet hvordan flere av de mest populære elbilene på markedet lader. Sjekk om du finner bilen du er interessert i her.

Les mer: Slik kommer du i gang med hurtiglading

Les også: Alt du må vite om ladebrikke og betaling

Liten eller stor bil?

Mange ser for seg at elbilen skal være en bil nummer to i familien, men ender opp med at elbilen blir hovedbilen. Årsaken er lave driftskostnader og at det gjerne går lettere å sette seg inn i lading enn man antok. Og har man først kjøpt elbil, er det få som går tilbake til en bensin- eller dieselbil.

Vurdér om elbilen kan bli den eneste bilen. Da kan det kanskje være lurt å gå opp et hakk i størrelse. Tenk også over om du trenger utstyr som hengerfeste (eller om du kjører så lite med henger at du heller kan leie eller låne bil ved slike anledninger).

Les mer: Alt du må vite om elbil og tilhenger

Les mer: Eie, leie eller lease elbil?

Mange elbiler kan trekke tunge tilhengere. Men sjekk førerkortet ditt før du hekter på hengeren.
Mange elbiler kan trekke tunge tilhengere. Men sjekk førerkortet ditt før du hekter på hengeren.

Hvordan lader jeg hjemme?

Hvis du skal kjøpe elbil er det lurt å tenke gjennom hvor du skal lade elbilen. Det fine med elbil er at man kan våkne til «full tank» siden den daglige «bensinstasjonen» er hjemme. Det forutsetter selvsagt en godkjent hjemmelader.

Unngå å lade i vanlig stikkontakt der du lader daglig. Dette er ikke godkjent som fast lader. Som NAF-medlem har du rabatt på hjemmelader og installasjon. Sjekk uansett at elektrikeren har erfaring med å installere ladere. Hvor kraftig lader du kan ha hjemme avhenger av hvor mye strøm som kommer inn til huset.

Les også: Slik lader du elbilen trygt hjemme

Bor du i borettslag med fellesgarasje må du følge borettslagets retningslinjer for lading av elbil. Noen borettslag har avanserte anlegg, andre er i startgropa for å bygge ut og noen parkeringsanlegg har ikke lademuligheter.

Er det trygt å kjøpe brukt elbil?

Elbiler er ikke noe mindre trygt bruktbilkjøp. Mange er skeptiske til om batteriene er utslitt, men tommelfingerregelen er at batteriet antakelig overlever bilen. Kapasiteten reduseres noe med årene, akkurat som en bensin- eller dieselmotor blir slitt og ikke yter det samme som ny.

Kjøper du brukt elbil kan det være lurt å finne ut om bilen er hurtigladet mye eller for det meste er ladet hjemme. Enkelt fortalt vil et batteri som stort sett er hurtigladet slites noe mer enn et batteri som vanligvis lades sakte på hjemmelader og hurtiglades en gang i blant på langtur.

Sjekk også om bremseskivene er rustne. En elbil bruker elmotoren også til å bremse, og dermed brukes bremsene mindre. Det kan føre til at bremseskivene ruster.

Les også: Slik unngå du rustne bremseskiver på elbil

Ellers gjelder de samme rådene for kjøp av bruktbil. Les generelle tips om bruktbilkjøp her.

27. april 2021

Fant du det du lette etter?