Skikk og bruk på ladestasjoner
En ladestasjon er ikke det samme som en parkeringsplass. Med flere elbiler på veiene trengs det «skikk og bruk» på ladestasjonene.
Kort fortalt:
- Oppdater apper og sjekk at du har med NAF Ladebrikke før avreise
- Lad kun til 80% eller det du trenger for å komme frem hvis det er mye kø på ladestasjonen.
- Forlat ladestasjonen slik du selv ønsker å finne den.
På hektiske utfartsdager blir det fort kø på de mest populære ladestasjonene. Vi skjønner at det er fristende å lade batteriet så fullt som mulig samtidig som man tar en skikkelig pause på nærmeste spisested langs veien.
Laderabatt? Bestill NAF Ladebrikke og NAF Xtra-kort!Men - antakelig står det flere i kø bak deg, og ladestasjoner kan være et knapphetsgode noen steder. I alle fall på de meste hektiske utfartsdagene.
Gjør klar app eller NAF ladebrikke før det er din tur
Når det endelig er din tur på laderen, er det lurt å allerede ha klart NAF Ladebrikke eller appen du skal lade med. Da opptar du ikke plassen unødvendig med å bruke tid på å logge deg inn i appen eller lete frem brikken.
Gjør klart alt slikt mens du venter i kø.
Les også: Alt du må vite om lading, ladebrikker og betaling
Lad det du trenger
Hurtigladere sier noe om bruken bare i navnet; det skal være hurtig. Og siden det tar kort tid å fylle opp batteriet til det du trenger, er hensikten at flest mulig skal få muligheten.
Se an reiseruten din når du ankommer hurtigladeren. Er du nødt til å lade batteriet nesten fullt, eller kan du klare deg med mindre?
Hvis det er lang kø på hurtigladeren er du hensynsfull om du avslutter ladningen når du har nok strøm, og ikke nødvendigvis fullt batteri.
Lad til 80%
Batteriet på de aller fleste elbilene på markedet lader vesentlig saktere når det er nesten nesten fullt. Det kan ta like lang tid å lade de siste 20 prosentene som de første 80.
Derfor anbefaler vi at du kun lader til 80 prosent på hurtig-eller lynladeren, og heller legger inn et ladestopp til hvis du trenger mer strøm for å komme frem til destinasjonen.
Hvis du absolutt må lade til 100% er det bedre å koble til et normal-ladepunkt hvor du lader med din egen Type 2-kabel. Der lader du med inntil 22 kW, avhengig av hva ombordladeren i bilen din lader med.
Bruk lynlader hvis bilen takler det
Det kommer stadig flere lynladere på ladestasjonene rundt om i både Norge og Europa. Disse kan levere effekt inntil 350 kW, men du får ikke glede av dette hvis bilen din ikke takler å ta i mot så mye strøm.
Hvis en lader kan levere 150 kilowatt, men bilen din bare kan ta i mot 50 kilowatt, er det unødvendig å ta opp plassen på en lynlader som bare leverer en tredjedel fordi bilen som lader ikke kan ta i mot mer. Det er dessuten bortkastede penger. Lynladeren koster gjerne mer.
Bruk den ladestasjonen som passer bilen din best.
Lurer du på hvordan bilen din lader? Les deg opp på NAFs ladetester.
Heng på plass kabler
Hurtigladere har innebygde kabler som på en bensinpumpe. Når du er ferdig med å lade, skal kabelen henges skikkelig på plass i ladestasjonen.
Er det noe som er ødelagt eller ikke virker skikkelig, ta deg bryet med å varsle eieren av ladestasjonen.
Husk også at søppelbøtter er til for å brukes på ladestasjonene.
Skikk og bruk på destinasjonsladere
Ladestasjoner med mindre effekt enn hurtigladere er gjerne kommunale ladepunkter, garasjeanlegg med ladepunkter eller kjøpesentre og hoteller. Dette kalles gjerne destinasjonsladere.
Har kjøpesenteret ladepunkter kan du koble til elbilen og gå inn for å handle, med mindre det står spesifisert restriksjoner. Et kjøpesenter vil gjerne ha deg som kunde, og ladepunkter er en enkel måte å tiltrekke seg kunder på.
Hvis hotellet har ladepunkter, bør du spørre i resepsjonen om hva som gjelder hvis det ikke er merket tydelig. Er det greit å stå natten over? Koster ladingen noe?
På destinasjonsladere er det likevel lov å være hensynsfull, slik som på hurtigladere. Trenger du ikke lading, parkerer du på en vanlig plass.
Kommunale ladepunkter
Det er den enkelte kommune som selv bestemmer hvordan den vil legge til rette for elbiler. Noen kommuner har både gratis lading og parkering, andre kommuner tar penger for slike tjenester i varierende grad.
Et kommunalt ladepunkt står gjerne på innfartsparkeringer, langs bygater med parkeringsmuligheter eller ved større kommunale parkeringsplasser. Ladepunktet er gjerne merket med kommunevåpenet.
Les hvilke regler som gjelder enten på selve ladepunktet eller på kommunens nettsider. I Oslo kommune bygger man nå om en mengde ladepunkter til mer effektive punkter av Type 2. Det betyr at du trenger en Type 2-kabel til bilen din. Oslo tilbyr også nøkkel til eldre ladebokser, samt urskive. På enkelte av ladepunktene må du bruke urskiven du klistrer i frontruten og vise når du startet ladingen.
Les også
Mange ladeoperatører kan gjøre lading av elbil forvirrende. Les om NAF Ladebrikke her!Alt du må vite om lading, ladebrikker og betaling
Nylig testet NAF og Motor ladehastigheten på 31 av elbilnyhetene på markedet. Men hvor langt kan du egentlig kjøre etter 25 minutters lading?Så langt kan du kjøre etter et gjennomsnittlig ladestopp
Hva koster det å lade elbil? Ladeoperatørene har ulike prismodeller for hurtig- og lynlading. Her finner du oversikten over hva det koster å lade langs veien.Dette koster hurtiglading og lynlading av elbil
Fant du det du lette etter?