Grå Polestar 2, oransje Mustang GT og sort VW ID.4

Test: Dette veier de populære elbilene

NAF har kjørt et knippe familie-elbiler på vekta for å se om de veier det de er oppgitt å gjøre. Det bød på noen overraskelser.

Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Alle saker i serien

Denne høsten har NAF publisert en serie om nyttelast. Dette er del 4, hvor vi har tatt med populære elbiler på vekta.

I samtlige artikler vi har skrevet om nyttelast den siste tiden, har vi påpekt at egenvekt og nyttelast som oppgis i vognkortet kun er veiledende, avhengig av utstyrsnivå. Dette står det også en merknad om i vognkortet.

NAF har nå kjørt tre populære elbiler innom vekta hos Statens Vegvesen for å måle den faktiske vekten.

  • To av bilene vi veide viste seg å være vesentlig mye tyngre enn tallene som var oppgitt i vognkortet.
  • I teorien kan den ene bilen vi veide ikke lovlig kjøres med 5 personer i*.
  • Panoramatak er den store vektsynderen.

La oss gå mer i detalj....

PS: Det kan komme til å bli litt teknisk nedover. Vi skal forsøke å forklare så godt vi kan, men vi anbefaler du leser denne artikkelen først: Bilen din er tyngre enn du tror

Hvorfor er vi så opptatt av vekt?

Mange tilsynelatende romslige elbilmodeller har såpass lav tilgjengelig nyttelast at du vil få utfordringer med å fylle bilen med helt gjennomsnittlige nordmenn. Ved forrige store undersøkelse, var gjennomsnittsvekta for menn i Norge på 86,6 kilo, mens tallet for kvinnene var 71,6 kilo.

Sett at vi fyller bilen med gjennomsnittsmannen og -kvinnen, får vi følgende regnestykke* over hvor mye nyttelast som trengs:

  • 4 menn i bilen: 271,4 kg
  • 5 menn i bilen: 358 kg
  • 4 kvinner i bilen: 191,4 kg
  • 5 kvinner i bilen: 282 kg

*Sjåføren er tildelt en vektkvote på 75 kilo som inngår i bilens egenvekt, så 75 kilo er trukket fra totalvekten av alle i bilen.

Med andre ord, hvis fem gjennomsnittlige menn skal kjøre på tur sammen, er de avhengige av at bilen har minst 358 kilo nyttelast tilgjengelig.

Helst mer, dersom de skal ha med seg litt bagasje eller handle mat på veien. Derfor er det viktig å ha kontroll på hvor mye nyttelast du har tilgjengelig i bilen din. Og da er det ganske upraktisk at tallene i vognkortet kun er veiledende.

For å undersøke hvor mye tallene i vognkortet kan avvike fra de reelle tallene, tok vi et knippe populære familie-elbiler og kjørte de innom nærmeste åpne vekt hos Statens Vegvesen. Der fikk vi se med egne øyne at det kan skille mye. Men ikke nødvendigvis.

Merk: Vi har oppgitt egenvekt i vognkortet uten vekt av fører.

Størst avvik sammenlignet med vognkortet

Hyundai Ioniq5
Oppgitt vekt i vognkort: 2020 kg
Faktisk vekt: 2180 kg
Avvik: 160 kg mer enn oppgitt
Lovlig nyttelast: 285 kg

To av bilene vi veide, viste seg å være vesentlig mye tyngre enn tallene som var oppgitt i vognkortet. En av dem er en topputstyrt Hyundai Ioniq 5 Project 45 fra 2021, som er registrert med en egenvekt på 2020 kg.

Akkurat denne modellen har NAF mottatt en rekke henvendelser om, og den var en av årsakene til at vi ønsket å undersøke nyttelast nærmere. Dette er også en modell og problemstilling Motor har omtalt ved flere anledning.

Derfor kom det ikke som noen overraskelse at denne veide mer enn oppgitt i vognkortet. Ganske mye mer. 2180 kg – hele 160 kg mer enn oppgitt. 

Når vi beregner faktisk nyttelast for Ioniq 5 P45 får vi da 285 kg. Med andre ord, i teorien kan denne bilen ikke lovlig kjøres med 5 voksne personer i.

*Merk at vår testbil har hengerfeste. Dette er utstyr som blir ettermontert hos forhandler og vekten av hengerfestet inngår derfor ikke i egenvekten som oppgis, verken i typegodkjenningen eller bilens CoC-papir. For akkurat denne modellen tilfører hengerfestet ca. 35 kilo ekstra.

Det nest største avviket

Nissan Leaf 30 kWt
Oppgitt vekt i vognkort: 1450 kg
Faktisk vekt: 1560 kg
Avvik: 110 kg mer enn oppgitt
Lovlig nyttelast: 335 kg

Den andre bilen vi fant et større avvik på, var en Nissan Leaf 30 kwh fra 2017. Teorien var at eldre elbiler muligens kunne ha større avvik fordi at tallene i bilens CoC-dokumenter har blitt mer nøyaktige i senere tid. I tillegg triller det svært mange Nissan Leaf rundt i Norge, så det i seg selv gjør den interessant å kikke nærmere på.

Og ja da, her var det ikke mye samsvar mellom vognkort og faktisk vekt. I vognkortet er denne Leafen registrert med en vekt på 1450 kg. Godt parkert på vekta hos Statens Vegvesen lyste derimot tallet 1560 mot oss, 110 kg mer enn oppgitt. Kalkulert faktisk nyttelast blir da 335 kg, sammenlignet med 445 kg oppgitt i vognkortet.

Selv om denne i 2017 var toppmodellen av Leaf, er det likevel snakk om en ganske enkel elbil sammenlignet med dagens standard. Den har ingen førerstøttesystemer og har heller ikke et tungt panoramatak å legge skylden for mervekten på. Men den har det største batteriet som første generasjons Leaf kom med og det er et godt eksempel på hvor stort sprik det kan være i vektene som oppgis i typegodkjenningen, særlig ved snakk om ulike batteristørrelser.

«

Nissan Leaf er et godt eksempel på hvor stort sprik det kan være i vektene som oppgis i typegodkjenningen, særlig ved snakk om ulike batteristørrelser.

Tre elbiler på vekta, mann følger med fra sidelinjen
Polestar 2, Mustang GT og ID.4 fikk seg en tur på vekta. © NAF

Panoramataket spiser av nyttelasten

De to siste bilene som fikk en tur innom vekta, Polestar 2 og Ford Mustang Mach-E GT, som begge veide mer enn oppgitt.

Polestar 2
Oppgitt vekt i vognkort: 1940 kg
Faktisk vekt: 2000 kg
Avvik: 60 kg mer enn oppgitt
Lovlig nyttelast: 315 kg

Polestar 2-en var registrert for cirka ett år siden og det er ikke utenkelig at den ble registrert med den laveste vekta fra typegodkjenningen. Avviket på 60 kg kan i så fall forklares med høyere utstyrsnivå, som for eksempel panoramataket og hengerfeste.

Mustang Mach-e
Oppgitt vekt i vognkort: 2285 kg
Faktisk vekt: 2300 kg
Avvik: 15 kg mer enn oppgitt
Lovlig nyttelast: 342 kg

Mustang GT har i utgangspunktet testens laveste nyttelast. Ikke spesielt uventet, med tanke på at akkurat denne modellen er full av både hester og ekstrautstyr, men Ford får stjerne i margen for at vektene oppgitt i vognkortet likevel er såpass nær veid vekt. Hvis det er nyttelast du er ute etter, vil mindre utstyrte versjoner av Mustang Mach-E kunne gi deg mer av dette.

Volkswagen hadde bedre nyttelast

Volkswagen ID.4
Oppgitt vekt i vognkort: 2105 kg
Faktisk vekt: 2100 kg
Avvik: 5 kg mindre enn oppgitt
Lovlig nyttelast: 365 kg

Én av bilene vi kjørte på vekta, veide faktisk mindre enn det som var oppgitt i vognkortet, nemlig VW ID.4. Denne rullet inn til 2100 kg på vekta hos Statens Vegvesen, 4 kg mindre enn egenvekten oppgitt i vognkortet. Dermed blir ID.4 den eneste bilen vi veide som kan skilte med mer i faktisk nyttelast enn det som er beregnet fra vognkortet.

I hanskerommet til ID.4 dukket det også opp bilens Certificate of Conformity. Eller Übereinstimmungsbescheinigung, som det heter på tysk. På godt norsk: Samsvarssertifikat. Her kan vi lese at bilen skal ha en vekt i kjøreklar stand på 2109 kg, ni kilo mer enn bilens reelle vekt.

Stolpe med display som viser vektene av tre elbiler.
Fra topp til bunn: vekten av Polestar 2, vekten av Ford Mustang Mach-E GT, de to foregående bilene sammenlagt, vekten av Volkswagen ID.4. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Har du ennå ikke fått nok av nyttelast? Da har vi artikkelen for deg her:

Alt du ikke visste du ville vite om nyttelast (og når vi skriver alt, så mener vi alt)

Publisert: 19. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kjersti Stuestøl,

Les også


Fant du det du lette etter?