NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Slik sykler du trygt med barna til skolen

Har du mulighet til å sykle sammen barnet ditt, er du med på å skape gode holdninger, forståelse og god trafikkultur tidlig. Her er tre enkle tips.


Kort fortalt:

  • Start tidlig med grunnleggende trafikkregler.
  • Husk hjelm til både store og små.
  • Øv på å sykle skoleveien.

Se våre tre enkle tips til hvordan du sykler med barna til skolen lenger ned i saken.

Sykle sammen med barna!

Det er viktig for barn å lære seg god atferd i trafikken så tidlig som mulig. Skoleveien er tryggest uten biler, men slik er det sjelden.

Vi anbefaler så mange barn som mulig å gå eller sykle til skolen. På den måten kan alle bidra til en tryggere skolevei ved at færre blir kjørt til skolen. Men det er ikke alle skoleveier som har egne gang- og sykkelfelt. Skal barna sykle, er det tryggest for dem å sykle sammen med en voksen.

Skap gode sykkelvaner

Ved å starte tidlig er det lettere å skape god atferd, og forståelse for konsekvensene av egne handlinger. Grunnleggende trafikkregler og god sykkelerfaring gjør dessuten at barna er bedre forberedt i trafikken den dagen de skal ta førerkortet. 

Noen barn kan sykle på egenhånd allerede tidlig i barneskolen hvis skoleveien er trygg og avskjermet nok. Skolen kan ikke sette en grense for når elevene kan sykle til skolen, men sykling alene på og ved trafikkert vei bør ikke skje før barna er mellom fjerde og syvende klasse. 

Før barna sykler alene til skolen bør de kunne grunnleggende trafikkregler, sykle godt, ha god balanse, og kunne stoppe. De må også kunne gi tegn og snu hodet mens de sykler. 

Tre tips til hvordan du sykler med barnet til skolen:

1. På vei uten sykkelfelt

Hvis det ikke er adskilt sykkelfelt langs veien, er det lurt å legge seg litt bak og på utsiden av barnet. Da skjermer du barnet mot biler som kommer bakfra.

2 . I farlige kryss

Når du nærmer deg farlige eller uoversiktlige kryss, er det best å sykle foran barnet inn mot krysset og kontrollere at det ikke kommer biler før dere sykler inn i krysset.

3. Ved gangfelt

3. Syklende har vikeplikt for biler i gangfelt. Derfor anbefaler vi at du stopper helt opp og går med barnet over gangfeltet. Senk farten når du nærmer deg gangfeltet, stopp helt opp, forsikre deg om at bilene stopper og kryss gangfeltet gående.

Register sykkelen din i NAF Sykkelregister

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Som syklist skal du kunne slippe å bekymre deg om sykkelen blir stjålet om natta, og du skal vite at du får hjelp dersom noe skulle skje. Bli en av de første til å teste medlemskapet.

23. august 2021
Janne Pedersen, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?