Den billigste sykkellåsen sikrer sykkelen best

Hvilken sykkellås er mest effektiv for å stoppe tyven? Vi har testet åtte vanlige sykkellåser i samarbeid med Testfakta i Sverige. Det viser seg at det er de billigste låsene som gir best beskyttelse mot sykkeltyveri.


Bildet viser en vinkelsliper som blir brukt på å kutte en sykkellås.
Sykkellås test. Foto: Anna Sigge / © NAF

Kort fortalt:

  • De billigste sykkellåsene gjør det best i test
  • Alle låsene beskytter mot enkle tyveriforsøk
  • Bøylelås gir best sikkerhet mot boltekutter og vinkelsliper

Se alle sykkellåsene vi har testet nederst i saken!

De billigste sykkellåsene sikrer best

Laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, har på vegne av NAF og Testfakta testet åtte sykkellåser fra kjente merker i markedet.I testen var det både bøylelåser, sammenleggbare låser og kjedelås. Testen fokuserer på sikkerhet, men tar også med brukervennlighet i totalvurderingen. 

«

Overraskende er det de billigste låsene Asaklitt fra Clas Ohlson og Kayoba fra Jula som gjør det best i testen.

Overraskende er det de billigste låsene Asaklitt fra Clas Ohlson og Kayoba fra Jula som gjør det best i testen. De har best motstandsdyktighet i klippeprøven og klarer å stå imot vinkelsliperen lenger enn de andre låsene. Omvendt er det den dyreste låsen, Axa, som får lavest score.

Det som skiller sikkerheten til låsene i testen er motstanden i klippeprøven og hvor raskt vinkelsliperen kutter gjennom stålet. Selv om motstanden i klippeprøven er forskjellig hos de ulike låsene, så er det fortsatt nødvendig med en kraft som er nesten umulig å mønstre med en vanlig boltkutter. Ingen av låsene klarer å motstå vinkelsliperen, men testvinneren Asaklitt står imot lengst i 21 sekunder, mot testens taper fra Axa som blir kuttet etter 8 sekunder.  

En mann slår sykkellåsen for å se hvor mye den tåler.
Tester: Ingen vil at sykkelen skal bli stjålet når du først har låst den. Her bruker testerne en hammer, sammen med kjølespray for å se hva sykkellåsen tåler. © NAF

Slik har vi testet sykkellåsene

Testen er laget for å etterlikne metoder som sykkeltyver bruker for å ødelegge sykkellåser, og verktøyene tilhører sykkeltyvens vanlige arsenal: skrutrekker/hammer, boltekutter (simulert med trykk), kjølespray og hammer, og vinkelsliper. 

«

Testen er laget for å etterlikne metoder som sykkeltyver bruker

Tidsfaktoren er viktig i alle typer tyverier. Derfor har de ulike delene av testen fått en maksimal tid å forholde seg til. Maksimal tid for vinkelsliperen var 60 sekunder, som den dessverre klarte på alle låsene. Innenfor tidsrommet 8-21 sekunder åpnet den alle låsene i testen. Alle låsene motstod likevel enklere verktøy og metoder som skrutrekker og kombinasjonen av hammer og kjølespray. Det indikerer et relativt høyt sikkerhetsnivå for å stoppe de mer tilfeldige sykkeltyveriene.

Mann sprøyter en sykkellås med kjølespray.
Sykkeltyveeri: Sykkellåsen sprøytes med kjølespray i maksimalt 20 sekunder, deretter ble den slått med en hammer. Akkurat slik sykkeltyver gjør. © NAF

Dette bør du gjøre for å beskytte deg mot sykkeltyveri

  • Lås sykkelen med en sertifisert eller FG-godkjent sykkellås i tillegg til sykkelens eventuelle egen lås
  • Lås sykkelen til en fast gjenstand, helst med lås i både ramme og hjul.
  • Lås batteriet når du lar elsykkelen stå uten tilsyn en kort stund. Ta batteriet med deg hvis du skal være borte lenger.
  • Ta med setet slik at sykkelen blir mindre attraktiv å stjele
  • Registrer sykkelen din i et register. Det hjelper politiet med å knytte tyven til forbrytelsen og øker sjansene dine for å få sykkelen tilbake hvis den blir stjålet.
  • Sørg for at du er forsikret mot sykkeltyveri, og velg forsikring etter verdien på sykkelen

De fleste forsikringsselskap stiller krav om at sykkellåsene er FG-godkjent eller sertifisert. Sjekk betingelsene i ditt forsikringsselskap. Du kan se en liste her over FG-godkjente sykkelåser. De fleste av låsene i denne testen er FG-godkjente, bortsett fra låsene fra Kryptonite og Decathlon. Alle låsene i testen er sertifisert av den svenske brann- og sikkerhetssertifiseringen SBSC, bortsett fra låsen fra Decathlon.

Fakta om testen

Testen er utført ved test- og forskningslaboratoriet RISE (Research Institute of Sweden). RISE har testet hvor god motstandsdyktighet de ulike låsene har mot åpning med ulike typer verktøy som matcher verktøy og metoder som sykkeltyvene bruker. De har også vurdert brukervennlighet ved låsene. 

Alle bøylelåsene, de sammenleggbare låsene og kjedelåsene koster maksimalt 1500 norske kroner.

En mann prøver å åpne sykkellåsen med en strutrekker og meisel.
Tyveri: En skrutrekker ble plassert i nøkkelkanalen til låsen. Meiselen snus for hånd eller med en skiftenøkkel for å tvinge opp låsesylinderen. © NAF

Laboratorietesten inkluderte følgende elementer:

Sykkellåsene vi har testet:

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

illustrasjon av stjålet sykkel

Publisert: 24. juni 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?