Kort fortalt:
- Hvis bilen ikke er i den stand som avtalt, kan du klage til selger.
- Du kan ha rettigheter selv om bilen er solgt «som den er».
- Fristen for å klage er to år ved privatkjøp og fem år ved kjøp fra forhandler.
Du kan klage på bilkjøpet hvis bilen har mangler
Hvilke lover gjelder hvis din nyinnkjøpte bil har feil og mangler? Har du kjøpt bil av en privatperson, er det kjøpsloven som gjelder. Har du kjøpt bil fra en forhandler, er det forbrukerkjøpsloven som er avgjørende.
Men uansett hvem du kjøper av, har du rett til å klage på bilkjøp hvis bilen har mangler. Du har krav på å få det som er forventet, og bilen skal ikke være dårligere enn andre biler i samme klasse.
Be om NAF-test av bilen
En ordinær EU-kontroll, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK), ikke er noen garanti for at bilen virker slik den skal. EU-kontrollen sier lite om kvaliteten på bilen. En NAF-test er både en rimelig forsikring for bilkjøperen og et viktig salgsargument for den som selger bilen.
Skal du kjøpe bruktbil, er det derfor lurt å be om en NAF-test. Hvis selgeren kan legge frem en salgstest fra en av NAFs testestasjoner, er du sikker på at en nøytral tredjepart uten egeninteresse har gjennomgått bilen. Hvis selgeren ikke har en slik test, kan du selv be om å få ta med bilen til NAF for en kjøpstest før du kjøper bilen.
Når har bilen en mangel?
Når du kjøper bil, er det viktig å få vite så mye som mulig om bilen. Har den hatt skader? Har den vært jevnlig på service? Hvilke slitedeler er skiftet ut, og kan selgeren dokumentere dette?
Selgerens opplysninger om bilen er nemlig avgjørende for hva du kan forvente. Kjøperen har som en hovedregel bevisbyrden om bilen ikke svarer til forventningene. Men det holder å påvise at bilen ikke er slik som avtalt, eller som forventet av en bil i denne klassen.
Vanlige slitedeler, slik som bremseklosser, vindusviskere og dekk vil vanligvis ikke defineres som noen mangel.
Hvis du trenger biltekniske råd, kan du få dette av våre bileksperter.
Bilen selges som den er
I mange salgskontrakter tar selgeren forbehold om at bilen selges «slik den står» eller med liknende forbehold. Det betyr at bilen selges med de feil og mangler den måtte ha. Da kan det bli vanskeligere å klage.
Men, selgeren er ikke fritatt for ethvert ansvar. Du kan likevel klage hvis:
- Selger har gitt feil opplysninger og disse kan antas å ha virket inn på kjøpet
- Selger har tilbakeholdt opplysninger og disse opplysningene ville ha hatt betydning for deg
- Bilen er i vesentlig dårligere stand enn du kan forvente bla. ut fra kjøpesummens størrelse, alder og kjørte kilometer.
Er det en slik mangel på bilen slik du vurderer det, bør du reklamere til selger.
Klage på bilkjøpet?
Hvis bilen ikke svarer til forventningene må du klage, gjerne skriftlig, så fort som mulig etter at du oppdaget feilen eller problemet. Lovgivningen stiller krav til at man må reklamere innen rimelig tid etter at man oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen (den relative reklamasjonsfristen).
I tillegg må du reklamere innenfor den absolutte reklamasjonsfristen, som ved privatkjøp er inntil to år. Er bilen kjøpt fra en forhandler vil du kunne reklamere i inntil fem år etter at du overtok bilen.
Eksempel: Hvis girkassen på bilen havarerer etter tre år og kjørte 60.000 km, tross normalt vedlikehold og normal bruk, bør du reklamere. En girkasse skal normalt vare lenger enn dette.
Har bilen en mangel?
Hos våre NAF Senter får du en ærlig og tydelig tilbakemelding om bilens tilstand med god dokumentasjon. Som NAF-medlem får du medlemsrabatt på arbeidet!