Slik lader du best i kaldt vær

Lading er ikke like rett frem som å fylle drivstoff. Men med noen råd på veien lader du som en mester – uansett sesong.


Kort fortalt

  • Legg ladestoppet mot slutten av turen
  • Start lading ved lav batteriprosent, hvis du vil lade raskest mulig
  • Vit hvilken effekt bilen din lader med

Hurtiglading er en praktisk måte å fylle på strøm raskt når du er ute på tur, men det er frustrerende når det ikke går like fort som reklamen lover.

Kanskje har produsenten lovet at du skal lade med 100 kW, men selv har du aldri fått mer enn 60 kW? Eller opplevde du at du ladet med høyere effekt i sommer?

Les også: Så langt gikk bilene i vintertesten 2021

Enkle triks for å lade raskt

Det krever litt av deg som bruker å lade som elbil-produsenten lover. Det er mye som påvirker hvor raskt du lader.

For det første er det bilen din som bestemmer hvor fort du lader. Det betyr at selv om ladestasjonen sier at den gir deg opptil 150 kilowatt (kW), så er det bilen din som avgjør hvor mange kilowatt den faktisk lader med.

For å gjøre det enda litt vanskeligere, så er det også slik at du lader raskere jo mindre strøm du har på batteriet og hvis batteriet er varmt.

I tillegg er kuldegrader batteriets verste fiende. Derfor er det vanskelig å få batteriet varmt nok om vinteren til at det lader mest mulig optimalt.

Å lade når batteriet har lav batteriprosent og er varmt er viktig for å få maks ut av ladestoppet - som gjør at du sparer tid og penger.

Men husk - det mest praktiske når du er på tur er uansett å lade når du uansett stopper for å handle, ta en tissepause eller kaffepause.

Selv om pausen kun varer i ti minutter, kan det være nok til å fylle mange mil på batteriet.

Kom i gang med NAF Ladebrikke og laderabatt!

Fem enkle råd for rask og økonomisk lading

1: Lad på slutten av turen

Batteriet på en elbil lader best når det er driftsvarmt, altså at temperaturen inni selve batteriet når en viss temperatur. Hvis du vil at ladestoppet skal gå fortest mulig bør du derfor ha kjørt i minst et par timer i høy hastighet for å kjøre batteriet så varmt det går an på vinteren før du lader. 

2: Ha lite igjen på batteriet

Hvis det passer, bør du vente med å lade til du har mellom 10% eller 20% igjen på batteriet. Starter du lading ved lav batterikapasitet bidrar det til å varme opp batteriet - som igjen gjør at du lader raskere.

Men husk - det er ikke lurt å gamble med å rekke frem til en ladestasjon med lite batteriprosent med mindre du er helt sikker på å nå frem.

3: Velg riktig lader

Alle biler lader litt forskjellig, og det er lurt å lese seg opp på hvordan akkurat din bil lader. Ikke alle biler kan lynlade (lade med mer enn 50 kW) . Du kaster rett og slett penger ut av vinduet hvis du lader på en lynlader og bilen din ikke kan utnytte laderen.

Det er også verdt å tenke på at det kan være greit å velge 50 kW-laderen hvis batteriet ikke er varmt når du skal lade.

Du finner informasjon om hvordan bilene lader i NAFs store Elbiltest

4: Lad til 80%, ikke 100%

De aller fleste elbiler lader veldig sakte etter 80 %. Trenger du mer rekkevidde for å komme frem lønner det seg ofte både i tid og kroner å heller legge inn ett kort ladestopp til enn å lade til 100%. Igjen, dette varierer fra bil til bil - så blir kjent med hvordan din bil lader.

5: Bruk forvarming av batteriet før hurtiglading

Om vinteren er det spesielt vanskelig å få batteriet varmt nok, for å lade raskest mulig. Derfor er det lurt å bruke alle hjelpemidler du har tilgjengelig. Hvis elbilen din har et system for forvarming av batteri før hurtiglading, er det lurt å benytte seg av dette. Ofte settes det i gang hvis du plotter inn en ladestasjon som destinasjonen i navigasjonen.

6. Lad når kan, ikke når du må

Alle triksene over er ment som råd for å gjøre deg til en lade-mester, så du får mest ut av ladestoppene dine og kan spare penger og tid. Men det enkleste rådet vi kan gi uansett sesong er å lade når du stopper og ikke stoppe for å lade.

Det vil si at hvis du uansett stopper for å handle eller fylle kaffekoppen, er det lurt å plugge i bilen i laderen og fylle opp med strøm mens du handler.

Da får du kanskje mer enn nok strøm til å komme frem til destinasjonen uten et ekstra stopp, og turen tar like lang tid som den uansett ville gjort.

16. februar 2021

Fant du det du lette etter?