NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Guide til lading av elbil på hytta

Hvordan lader du elbilen tryggest på hytta? Enten du eier eller leier bør du følge disse viktige rådene.


Kort fortalt:

  • Strømnettet på hytter er ofte ikke like robust som hjemme.
  • Ved regelmessig lading, er ladeboks det beste alternativet.
  • Lad kun når du er våken og tilstede hvis du må bruke «nødlading».

Egen hytte

Hvis det er din egen hytte du skal lade regelmessig ved, er anbefalingen den samme som i primærboligen: få hjelp av en elektriker til å montere opp en dedikert ladeboks. Det sikrer tryggest mulig lading med den beste ladehastigheten som er tilgjengelig.

Strømnettet på hytta er ofte ikke like robust som hjemme. Det kan være av eldre dato og ikke dimensjonert for apparater som trekker mye strøm. Det kan i tillegg være stor avstand til trafoen. Da er det ekstra viktig å få satt opp en ladeboks, både med tanke på mest mulig stabil lading, og for å unngå varmgang. Elektrikeren vil tilpasse ladeboks og installasjon for ditt strømnett.

Leid hytte

For elbil-eiere som leier hytte, er det lurt å gjøre litt forundersøkelser før du kommer frem. Stadig flere utleiere ser verdien av å tilby et trygt ladepunkt til gjestene sine, og hvis du som leietaker har mulighet, er det lurt å velge en hytte med egen elbillader.

Hvis hytta ikke har eget ladepunkt, bør du lete etter mer sikre alternativer i nærheten. Kan du stoppe innom en hurtiglader på veien? Flere turistmål tilbyr også destinasjonslading, slik at du kan komme tilbake til oppladet bil når du er ferdig med dagens utflukt.

Ladeboks ved leiehytte.

Gode tommelfingerregler ved «nødlading»

Noen ganger har du ingen alternativer, du må frem med «ladekladden». Da finnes det noen gode tommelfingerregler å følge:

  • Bruk bare stikkontakter på utsiden av huset. Ikke trekk skjøteledning ut av vinduet.
  • Lad kun når du er våken og til stedet.
  • Skru ned ladestrømmen så mye du kan i bilen/på ladekladden
  • Ta en kikk i sikringsskapet. Aller helst bør stikkontakten du lader ved ha en egen kurs.
  • Slutt å lade hvis sikringen går.

I tillegg må du være obs på tegn til varmgang. Ikke bare i stikkontakten du bruker til lading, men langs hele veien strømmen tar mellom stikkontakten og sikringsskapet. I verste fall får du varmgang i en boks i veggen.

Kanskje aller viktigst: Er du i tvil, la være.

12. mai 2022
Jan Tore Gjøby, Ladeekspert NAF

Fant du det du lette etter?