Guide til lading av elbil på hytta
Hvordan lader du elbilen tryggest på hytta? Enten du eier eller leier er det noen gode tommelfingerregler som bør følges.
Kort fortalt:
- Strømnettet på hytter er ofte ikke like robust som hjemme.
- Ved regelmessig lading, er ladeboks det beste alternativet.
- Lad kun når du er våken og tilstede hvis du må bruke «nødlading».
Egen hytte
Hvis det er din egen hytte du skal lade regelmessig ved, er anbefalingen den samme som i primærboligen: få hjelp av en elektriker til å montere opp en dedikert ladeboks. Det sikrer tryggest mulig lading med den beste ladehastigheten som er tilgjengelig.
Strømnettet på hytta er ofte ikke like robust som hjemme. Det kan være av eldre dato og ikke dimensjonert for apparater som trekker mye strøm. Det kan i tillegg være stor avstand til trafoen. Da er det ekstra viktig å få satt opp en ladeboks, både med tanke på mest mulig stabil lading, og for å unngå varmgang. Elektrikeren vi tilpasse ladeboks og installasjon for ditt strømnett.
Leid hytte
For elbil-eiere som leier hytte, er det lurt å gjøre litt forundersøkelser før du kommer frem. Stadig flere utleiere ser verdien av å tilby et trygt ladepunkt til gjestene sine, og hvis du som leietaker har mulighet, er det lurt å velge en hytte med egen elbillader.
Hvis hytta ikke har eget ladepunkt, bør du lete etter mer sikre alternativer i nærheten. Kan du stoppe innom en hurtiglader på veien? Flere turistmål tilbyr også destinasjonslading, slik at du kan komme tilbake til oppladet bil når du er ferdig med dagens utflukt.
Gode tommelfingerregler ved «nødlading»
Noen ganger har du ingen alternativer, du må frem med «ladekladden». Da finnes det noen gode tommelfingerregler å følge:
- Bruk bare stikkontakter på utsiden av huset. Ikke trekk skjøteledning ut av vinduet.
- Lad kun når du er våken og til stedet.
- Skru ned ladestrømmen så mye du kan i bilen/på ladekladden
- Ta en kikk i sikringsskapet. Aller helst bør stikkontakten du lader ved ha en egen kurs.
- Slutt å lade hvis sikringen går.
I tillegg må du være obs på tegn til varmgang. Ikke bare i stikkontakten du bruker til lading, men langs hele veien strømmen tar mellom stikkontakten og sikringsskapet. I verste fall får du varmgang i en boks i veggen.
Kanskje aller viktigst: Er du i tvil, la være.
Les også
NAF har sammenlignet og vurdert 10 av elbilladerne på markedet, og gjort en grundig gjennomgang av sikkerhet, montering, brukervennlighet og design. To av ladestasjonene har en alvorlig sikkerhetbrist.To ladebokser får strykkarakter i stor sammenligning av hjemmeladere
Statens vegvesen og Miljødirektoratet har kommet med en kunnskapsgrunnlaget til regjeringens arbeid med en nasjonal ladestrategi. NAF kjenner igjen mye fra laderapporten organisasjonen utarbeidet i 2021.Viktig NAF-gjennomslag for bedre lading langs veien
Regn med utgifter til elektriker når du skal investere i elbil. En dedikert ladeboks gir trygg og raskere lading og ikke minst unngår du jordfeilproblemer og brannrisiko.Slik lader du elbilen trygt hjemme
Fant du det du lette etter?