Skikk og bruk på ladestasjoner

En ladestasjon er ikke det samme som en parkeringsplass. Med flere elbiler på veiene trengs det «skikk og bruk» på ladestasjonene.


Kort fortalt:

  • Du må ikke nødvendigvis lade batteriet helt opp.
  • Forlat ladestasjonen slik du selv ønsker å finne den.
  • Spør om lov til å bruke private ladepunkter.

På hektiske utfartsdager blir det fort kø på de mest populære hurtigladestasjonene. Og det er alltids fristende å lade batteriet så fullt som mulig samtidig som man tar en skikkelig pause på nærmeste spisested langs veien.

Men - antakelig står det flere i kø bak deg, og ladestasjoner kan være et knapphetsgode noen steder. I alle fall på de meste hektiske utfartsdagene.

Det gjelder å oppføre seg

Hurtigladere sier noe om bruken bare i navnet; det skal være hurtig. Og siden det tar kort tid å fylle opp batteriet til det du trenger, er hensikten at flest mulig skal få muligheten.

Se an reiseruten din når du ankommer hurtigladeren. Er du nødt til å lade batteriet nesten fullt, eller kan du klare deg med mindre? Hvis det er lang kø på hurtigladeren er du hensynsfull om du avslutter ladningen når du har nok strøm, og ikke nødvendigvis fullt batteri. Batteriet lader dessuten saktere når det er nesten tomt og nesten fullt. Du sparer både penger og tid på smart lading; altså å lade før batteriet nærmer seg helt tomt og la være å lade helt fullt.

Kjører du Tesla og bruker Teslas hurtigladere, vil navigasjonsanlegget fortelle deg hvor mye du trenger å lade på hurtigladeren, gitt at du har lagt inn reisemålet som en rute.

Bruk lynlader hvis bilen takler det

Det kommer stadig flere såkalte lynladere på ladestasjonene rundt om i både Norge og Europa. Disse kan levere enorm effekt, men du får ikke glede av dette hvis bilen din ikke takler å ta i mot så mye strøm.

Hvis en lader kan levere 150 kilowatt, men bilen din bare kan ta i mot 50 kilowatt, er det unødvendig å ta opp plassen på en lynlader som bare leverer en tredjedel fordi bilen som lader ikke kan ta i mot mer. Det er dessuten bortkastede penger. Lynladeren koster gjerne mer.

Bruk den ladestasjonen som passer bilen din best.

Les også: Alt du må vite om lading, ladebrikker og betaling

Heng på plass kabler

Hurtigladere har innebygde kabler som på en bensinpumpe. Når du er ferdig med å lade, skal kabelen henges skikkelig på plass i ladestasjonen.

Er det noe som er ødelagt eller ikke virker skikkelig, ta deg bryet med å varsle eieren av ladestasjonen.

Husk også at søppelbøtter er til for å brukes på ladestasjonene.

Skikk og bruk på destinasjonsladere

Ladestasjoner med mindre effekt enn hurtigladere er gjerne kommunale ladepunkter, garasjeanlegg med ladepunkter eller kjøpesentre og hoteller. Dette kalles gjerne destinasjonsladere.

Har kjøpesenteret ladepunkter kan du koble til elbilen og gå inn for å handle, med mindre det står spesifisert restriksjoner. Et kjøpesenter vil gjerne ha deg som kunde, og ladepunkter er en enkel måte å tiltrekke seg kunder på.

Hvis hotellet har ladepunkter, bør du spørre i resepsjonen om hva som gjelder hvis det ikke er merket tydelig. Er det greit å stå natten over? Koster ladingen noe?

På destinasjonsladere er det likevel lov å være hensynsfull, slik som på hurtigladere. Trenger du ikke lading, parkerer du på en vanlig plass.

Kommunale ladepunkter

Det er den enkelte kommune som selv bestemmer hvordan den vil legge til rette for elbiler. Noen kommuner har både gratis lading og parkering, andre kommuner tar penger for slike tjenester i varierende grad.

Et kommunalt ladepunkt står gjerne på innfartsparkeringer, langs bygater med parkeringsmuligheter eller ved større kommunale parkeringsplasser. Ladepunktet er gjerne merket med kommunevåpenet.

Les hvilke regler som gjelder enten på selve ladepunktet eller på kommunens nettsider. I Oslo kommune bygger man nå om en mengde ladepunkter til mer effektive punkter av Type 2. Det betyr at du trenger en Type 2-kabel til bilen din. Oslo tilbyr også nøkkel til eldre ladebokser, samt urskive. På enkelte av ladepunktene må du bruke urskiven du klistrer i frontruten og vise når du startet ladingen.

Når du finner strøm på en vegg

Mange bygg har utendørs strøm, både vanlige husholdningskontakter og større industrikontakter som kan gi mye strøm.

Men selvom det er strøm i kontakten, betyr det ikke at du bare kan koble deg til. Spør først om du kan låne litt strøm. Om bilen ikke står i veien for noe, vil de fleste være villige til å la deg lade. Husk også at lading av elbil gir en langvarig høy belastning av strømkursen, og husholdningskontakter tåler ikke nødvendigvis belastningen. I verste fall kan elanlegget ta fyr når du lader der.

16. februar 2021

Fant du det du lette etter?