NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Eksperten svarer: Må jeg ha "elbildekk"?

Hjulskiftesesongen er endelig her. Men hvilke dekk skal du velge til elbilen din? NAFs biltekniske rådgiver er klinkende klar i sin anbefaling.


To biler parkert front mot front.
Dekkvalg har mye å si for forbruk. Jo større dekk, jo høyere forbruk. Foto: Tomm. W Christiansen

Første arbeidsdag etter påske har tradisjonelt vært årets mest hektiske dagen for NAFs kundesenter.

Våren er her, og det betyr at spesielt én ting står høyt på agendaen til de som ringer inn; dekk.

Spørsmål fra medlem:

Hei, jeg skal kjøpe nye dekk og jeg lurte litt på om dere har noen anbefalinger på dekk som passer for elbiler. Jeg har fått anbefalt ecodekk fra enkelte dekkselgere, kan det være fornuftig?

Smilende mann i hvit nissan leaf
Tom Andre Nilsen gir NAFs medlemmer råd om kjøp av dekk. Han ville valgt normale dekk fremfor eco-dekk. Foto: Kjersti Stuestøl

Tom Andre Nilsen, bilteknisk rådgiver i NAF svarer:

I grunnen kan det være naturlig å velge dekk med lav rullemotstand til elbilen. De skal gi lavere forbruk, er mer stillegående og de tåler mer moment. Her er det fine ting som spiller godt på lag med de egenskapene du som elbileier gjerne vil utnytte maksimalt.

Disse egenskapene kan derimot gå ut over den viktigste funksjonen til dekket – nemlig trafikksikkerhet.

Vår dekktest fra 2022 viser at de typiske “elbildekkene” kan ha dårligere grep på våt asfalt enn de andre, mer tradisjonelle dekkene som vi testet mot.

Økonomidekk er jo rett og slett optimalisert for å gi bedre rekkevidde. Det er den lave rullemotstands om gir bedre rekkevidde. De er ofte mer stillegående også. Men dekktestene til NAF viser at disse dekkene har lengre bremselengde på grunn av gummiblandingen og måten de er utformet på. De har typisk mindre mønsterdybde for å støye mindre og rulle bedre. Mindre mønsterdybde øker risikoen for vannplaning.

“Normale” dekk har kortere bremsestrekning, tåler bedre vannplaning og veigrepet er generelt sett bedre. Rent trafikksikkerhetsmessig er det lurt å vurdere normale dekk.

Velger du økodekk for å optimalisere rekkevidden, kan det være greit å ha i bakhodet at du justerer kjørestilen deretter. Du kjører en tyngre bil og har dekk som gir noe lengre bremsestrekning – juster derfor avstanden til biler og trafikanter etter det.

Du kan lese hele testen på Motor.

Spørsmål om elbil?

Som NAF-medlem har du tilgang på bilteknisk rådgivning. Enten du skal kjøpe, lade, ta service, selge eller trenger veihjelp til din elbil – så kan vi i NAF hjelpe deg.

elbil illustrasjon