samling av hundebur

Test av hundebur og seler til bil

Valg av riktig hundebur kan bety forskjell på liv og død for hund og mennesker, viser vår test.

© NAF

Burene fra best til dårligst

Bur i metallnetting og plast kommer dårlig ut

Et robust metallbur som er forankret til bilen er den klart sikreste måten å frakte hunden på. Testvinneren Premium-Kennel fra den tyske produsenten Schmidt tåler kollisjonstesten uten at buret blir ødelagt, og uten at hunden kommer ut av buret. Buret er beregnet for plassering i baksetet på bilen. Mange vil foretrekke bur som skal plasseres i bagasjerommet slik som burene Pro2 fra 4pets og Universal fra Schmidt som også får fem stjerner i testen.

Det går langt dårligere for burene i metallnetting og plast. Testen viser at de splintres og vil kunne skade hunden alvorlig. Dårligst resultat får selene. Fire av selene røk i kollisjonstesten slik at testdukken kom flygende. På de to andre selene strakk sele og tilhørende festesystem seg så mye at hunden kom for nær passasjerene. De fikk derfor lav score på kollisjonstesten.

Medlemsfordel:

Usikker på hvilket hundebur du skal velge?

Ta i bruk din medlemsfordel hos Norgesdel, og finn ut hvilket bur som passer til din bil. Du får også 15 prosent rabatt på hundebur.

Hundebur i bil

Hundebur eller sele?

Kollisjonstesten viser at selv de beste selene strekker seg for mye slik at hunden kan nå passasjerene. Veterinær Kristin Wear Prestrud mener likevel at sele er en bedre løsning enn å kjøre med hunden usikret.

– Bur er det vi anbefaler, men det er jo ikke alle som har plass til et bur i bilen. Vi er også realistiske og forstår at ikke alle vil ta seg råd til å investere i et bur. Da mener vi at sele er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt. Med en sele så hindrer du også at hunden er løs i bilen og forstyrrer deg når du kjører, mener Wear Prestrud.

Hva må man huske på ved kjøp?

De fleste forhandlere har bur i mange forskjellige størrelser. Kristin Wear Prestrud anbefaler at du kjøper et bur som passer til størrelsen på hunden.

– Det bør ikke være for stort. Hunden skal helst ligge stødig og godt når du kjører og også ha støtte ved en kollisjon. Men vi er også opptatt av at hunden skal ha det godt, så buret må ha nok plass til at hunden kan ligge komfortabelt. Vi forstår også at noen velger litt større bur dersom hunden skal ligge lenge i buret. Så må du heller ikke glemme at buret skal få plass i bilen din, sier Prestrud.

Testen legger også stor vekt på komforten til hunden. Buret bør ha et sklisikkert underlag som gjør at hunden ikke beveger seg fra side til side. Den skal også ha god lufting og det skal ikke være ting i buret som stikker ut og kan plage hunden underveis.

Kristin Wear Prestrud understreker at det kan ta tid før hunden venner seg til buret.

– Å få hunden til å gå inn i buret og å legge seg til ro der er noe du godt kan øve på sammen med hunden.

De ulike kriterier er vektet slik:

KriteriumVekt
Sikkerhet for hund og passasjerer i kjøretøyet50 %
Egnethet for hunden25 %
Håndtering (brukervennlighet)20 %
Renhold og vedlikehold5 %

Dette betyr stjernene i testen:

Antall stjernerTCS anbefalingTotal score
Frem stjernerFremragendeFra 80 %
Fire stjernerSterkt anbefaltFra 60 %
Tre stjernerAnbefaltFra 40 %
To stjernerAnbefalt med forbeholdFra 20 %
En stjerneIkke anbefaltMindre enn 20 %


Les også