NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Sikre dyrene riktig i bilen

En løs hund eller katt i bilen kan forstyrre fører eller forårsake store personskader ved en kollisjon. Husk å sikre dyrene!


Kort fortalt:

 • Der det er mulig bør dyr være plassert i et bur.
 • Har du ikke bur eller plass til bur, kan du bruke seler som kombineres med bilens sikkerhetsseler.
 • Vår test av bur og seler til sikring av hund i bilen viser at hundebur er best.

Sikker plassering av kjæledyret ditt

Barn og voksne er godt sikret til bilferien. Men hva med hunden eller katten? Løse dyr i bilen kan være livsfarlige i en kollisjon. I tillegg kan et varmt og urolig dyr skape trafikkfarlig kaos i bilen.

Det kan være like stor utfordring med dyr som med barn på biltur. De trenger god og sikker plassering i bilen, samtidig som det er viktig med pauser, drikke og riktig næring.

Ved kollisjon eller hard oppbremsing vil en løs hund komme som et prosjektil gjennom luften og være svært farlig for passasjerene. Tenk deg en hund som veier rundt 20 kg. Kolliderer du i 50 km i timen, så vil kraften hunden treffer deg med være mangedoblet og tilsvare omkring 500 kg. Derfor bør du absolutt sikre hunden som andre passasjerer og løse gjenstander i bilen.

PASS PÅ HUNDEN: Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring når du har med deg hunden din på langtur.
PASS PÅ HUNDEN: Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring når du har med deg hunden din på langtur.

Bur er best når du skal frakte hund i bilen

I 2018 testet vi bur og seler til sikring av hund i bilen i samarbeid med syv andre europeiske bilorganisasjoner. Testen er gjort i regi av den sveitsiske bilorganisasjonen TCS og vi har testet både kollisjonssikkerhet, komfort for hunden, brukervennlighet og vedlikehold. Størst vekt er lagt på sikkerhet for passasjerer og hund ved kollisjon.

– Det er viktig å sikre at hunden ikke kan treffe deg hvis du kolliderer. Hvis hunden er sikret unngår du også å ha en panisk hund løs dersom du kolliderer. Det er også det beste for redningsmannskaper som kommer til et ulykkessted. Et bur som er forankret til bilen er nok den beste løsningen både for hund og passasjerer, sa veterinær Kristin Wear Prestrud i Norsk Kennel Klub da testen ble publisert.

– Bur er det vi anbefaler, men det er jo ikke alle som har plass til et bur i bilen. Vi er også realistiske og forstår at ikke alle vil ta seg råd til å investere i et bur. Da mener vi at sele er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt. Med en sele så hindrer du også at hunden er løs i bilen og forstyrrer deg når du kjører, mener Wear Prestrud.

PASS PÅ HUNDEN: Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring når du har med deg hunden din på langtur.
PASS PÅ HUNDEN: Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring når du har med deg hunden din på langtur.

Her er våre råd for biltur med dyr:

Sikkerhet først

 • Der det er mulig bør dyr være plassert sikkert i et bur – for alles sikkerhet
 • Hvis det ikke er mulighet for å ha dyr i bur, det finnes spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler.
 • Hvis ingen av disse rådene er mulige, er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak!

Frisk luft

 • Man trenger mer friskluft inne i bilen med dyr enn med kun mennesker, bruk vifta til varmeapparatet mer enn vanlig.
 • Vær oppmerksom på at for mye luft kan tørke ut dyrets øyne.

Unngå stressende dyr på bilturen

 • Det finnes beroligende midler på spray som reduserer stressnivået, brukes bl.a på hundens halsbånd.

Unngå bilsyke dyr

 • Det finnes reisesyketabletter spesielt for dyr.
 • Et godt råd på lik linje med barn er å la dyrene være plassert høyt, hvis mulig, slik at de kan følge med på veien.

Ta med dyret ut

 • Forlat aldri dyret i bilen, den blir raskt en varmefelle på kort tid i solen. Selv om du parkerer i skyggen kan dyret bli overopphetet. Husk: Selv om du parkerer bilen i skyggen forflytter solen seg raskt
 • Er det fare for dyrets liv og helse i en slik varm bil, kan en lovlig knuse bilvinduet.

Undersøk reglene

 • Ved bilferie utenlands må du tenke på at alle landene kan ha ulike regler når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass og lignende.
25. mars 2021
Janne Pedersen, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?