Test av lading: Nissan Leaf 40 kWt 2020
Nissan LEAF brukte 40 minutter på å lade fra 9 til 79 prosent i vår ladetest i vinter. I sommertesten opplevde vi overoppheting av batteriet og såkalt "rapidgate":
Slik lader Nissan LEAF (40 kWt)
Alle Nissan sine modeller lader med CHAdeMO-kontakt. Nissan LEAF 40 kWt kan lade med 50 kW og skal bruke 60 minutter på å lade til 80 prosent.
Under sommertesten brukte vi 54 minutter på å lade fra 7 til 80 prosent, mens under vintertesten brukte vi 40 minutter på å lade fra 9 til 79 prosent.
Og nei, vi har ikke skrevet feil og blandet vinter og sommertesten. Derimot opplevde vi Nissan LEAF sitt store ankepunkt, nemlig såkalt "rapidgate".
Nissan omtaler dette på sine nettsider i liten skrift hvor de skriver: "Nissan Leaf utstyrt med sikringstiltak for å beskytte batteriet under gjentatte hurtigladinger på kort tid. Ladetiden ved gjentatte hurtigladinger kan øke hvis batteritemperaturen aktiverer teknologien som beskytter batteriet."
Vi hadde allerede fulladet bilen en gang tidligere på dagen, da med full effekt. Under ladetesten derimot registrerte vi derfor kun 30 kW, et typisk tegn på at bilen struper effekten for å skåne batteriet mot overopphetning.
Det betyr et langt og tregt ladestopp.
På vinteren derimot, eller ved første ladestopp, lader bilen jevnt og stabilt i starten, men effekten faller brått etter 30 minutter. Lader du et sted der du betaler pr minutt, kan det være lønnsomt å koble ut ved dette effektfallet.
Ladetesten
Ladetesten blir gjort etter at bilene har kjørt aktivt på motorvei i to timer. De har så kjørt rett til ladestasjonen, uten å stå i kø og vente på plass.
- Vi tester hvor raskt bilene lader fra 10 til 80 prosent.
- Vi måler høyest og gjennomsnitlig effekt av det bilen mottar.
Slik gjør vi utregningene
Utregningene for kostnader knyttet til lading er beregnet ut ifra ladekurven og forbruket registrert under elbiltesten. Prisene forutsetter at batteriet lades fra under 10 prosent og er så driftsvarmt som mulig.
Les også
Fant du det du lette etter?