NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Person som viser med og uten skisko i bil

Skisko i bil kan skape farlige situasjoner

Kjører du med skisko eller snowboardboots? Det kan være farlig hvis foten glipper på pedalen. Ta deg bryet med å skifte av deg skiskoene før du kjører bil i vinter.


Kort fortalt:

  • Ha et par joggesko liggende i bilen.
  • Å skifte sko tar bare noen få sekunder.
  • Å kjøre i sokkelesten er ikke et alternativ.

Velg sikkerhet

Riktig fottøy er viktig når du kjører bil, uansett om du skal kjøre kort eller langt. Mister du kontakt med pedalene kan det få store konsekvenser. Et skobytte er fort gjort, men kan få mye å si dersom du kommer ut for noe uventet.

I det øyeblikket du må reagere raskt må skoen følge med fra gass til brems. Når du kjører må du ha sko som sitter godt fast rundt foten og sørger for at du ikke mister kontakten med pedalene.

Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at de heller ikke er særlig godt egnet til bilkjøring.

bildet viser en sjåfør som bruker snowboardboots i bilen.
FEIL SKO: I vintersesongen er det forståelig enkelt å bruke skisko eller snowboardboots til og fra turen, men for trafikksikkerheten er det uvettig.

Feil fottøy gir dårlig kontakt med pedalene

Store snowboardsko og skisko med glatte såler gir dårlig kontakt med pedalene. Har du i tillegg litt snø under skoene, så er det stor risiko for at skoen glir. Det er derfor smart å ha et par gode sko liggende bak i bilen slik at du enkelt kan skifte til kjøresko etter turen. Det er heller ikke et godt alternativ å kjøre i sokkelesten. En liten stein kan utløse en refleks hvor du trekker til deg foten, i stedet for å trykke den normalt ned.

7. februar 2023
Janne Pedersen, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?