NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Ti råd for trafikksikker bilferie

Sommeren er høysesong for bilferie. Men når det er mye trafikk og mange i bilen, kan det øke risikoen for ulykker.


Kort fortalt:

  • Sommeren er høysesong for ulykker.
  • Pauser og avbrekk er viktig for alle i bilen på lange kjøreturer.
  • Både mobilbruk og bilens skjermer kan være forstyrrende for fører.

Ti råd for en trygg bilferie:

1. Klargjør bilen og underholdning

Still inn de funksjonene du trenger før du begynner å kjøre. Klimaanlegg, navigasjon, speil og underholdning i bilen bør være klart før du legger ut på tur. Om du trenger å endre noe mens du kjører så spør eventuelt passasjeren din om hjelp, eller stopp hvor du kan utføre ønskede endringer.

2. Ta hensyn til vær og føre

Velg fart etter forholdene. Husk at bremselengden vil øke betraktelig om du møter på en regnskur på turen.

3. Ikke ta unødvendige forbikjøringer

Møteulykker er en stor andel av de alvorlige ulykkene vi har i trafikken. Gjør en ekstra vurdering om det er nødvendig å gjøre en forbikjøring. Ta trygge valg når du kjører forbi syklister og andre som ferdes langs veien.

Mann og dame tar kaffepause på bilferie i Norge
TA NOK PAUSER: Kjenner du deg trøtt så stopp bilen, trekk frisk luft og strekk på beina.

4. Hold fartsgrensene

Et fartsgrenseskilt forteller deg som sjåfør kun at det er forbudt å kjøre over angitt hastighet. Hvilken hastighet du bør velge er det mange faktorer som bestemmer slik som sted, føre-, sikt- og trafikkforhold.

5. Del veien med myke trafikanter

Både motorsyklister og landeveissyklister er et kjent syn på sommerveiene. Vær tålmodig med hverandre, hold avstand og vis hensyn. Gi tydelige tegn og sjekk blindsonene ofte.

Bruk dine reisefordeler!

Spar penger og få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil, og drivstoff i sommer.

6. Hold avstand

Handlingsrom dreier seg om det rommet du skaper rundt bilen – kjør derfor med god avstand til andre trafikanter. Har du plass nok og avpasset farten, rekker du å handle i tide om noe uventet skulle skje

7. Slipp andre forbi i kø

Å oppleve at du er først i køen kan være stressende. Kjør inn på en rasteplass, lomme el. og slipp forbi de bak. Det vil spare deg for stress og tidsmessig er det lite å tape. Du vil også da ta hensyn til dine medtrafikanter.

HOLD AVSTAND: Bruk den gode gamle telleregelen 1001-1002-1003 for å holde god avstand til andre trafikanter.
HOLD AVSTAND: Bruk den gode gamle telleregelen 1001-1002-1003 for å holde god avstand til andre trafikanter.

8. Vær fokusert og oppmerksom

Unngå all aktivitet som tar fokus vekk fra veien. La mobiltelefonen ligge, og la fokuset være på veimiljøet. Høy hastighet på motorveier krever mer av deg som sjåfør. Vær spesielt oppmerksom ved av- og påkjøringer, ved veiarbeid, og ved kø eller ulykker/uhell.

9. Unngå forstyrrelser i bilen

Barn som blir utålmodig og kjeder seg kan fort bli en distraksjon. Planlegg underholdning og ta ofte pauser. Her er våre tips til deg som reiser med barn.

10. Ta jevnlige pauser

Unngå å legge opp til et stramt tidsskjema når det er ferie. Kjenner du at du begynner å bli trøtt må du ta deg en pause om du ikke har med deg en co-pilot som kan ta over kjøringen. Gå en liten tur, trekk litt frisk luft, eller ta deg en 15 minutters høneblund.

Sjekk stengte veier og andre trafikkmeldinger

Her finner du oppdaterte vei- og trafikkmeldinger for:

God tur!

13. juni 2022
Marianne Søhagen, seniorrådgiver trafikksikkerhet

Fant du det du lette etter?