NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Biler i rundkjøring

Slik kjører du i rundkjøringer

Det finnes faktisk ikke særskilte trafikkregler for kjøring i rundkjøring. Det gjelder å tilpasse de reglene som allerede finnes for veikryss.


Slik oppfatter andre hva du skal i rundkjøringen:

  • Farten din inn mot rundkjøringen
  • Plassering i kjørebanen
  • Bruk av blinklys

Uansett type kryss, gjelder de samme reglene for bruk av tegn.

Gi tegn – fart og ulykker vil gå ned

Noen synes rundkjøringer er for trange - men det er et bevisst valg. Jo skarpere svingen er, desto lavere fart får vi og personskadeulykker går ned.

Det viktigste når du kjører inn i en rundkjøring er å gi tegn, både på vei mot rundkjøringen og på vei ut. Hensikten med å gi tegn er å skape best mulig kommunikasjon mellom trafikantene – slik at andre skjønner hva du skal gjøre.

Huskeregler for rundkjøring

Skap flyt i rundkjøringen

Når du kjører bil er det viktig å vise hensyn til andre trafikanter, bruke tegn og få trafikken til å flyte – det skaper mindre kø. Er du i tvil om hvilke regler som regler som gjelder, følger du vegtrafikklovens paragraf 3:

“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.”

Husk forøvrig at skilt overstyrer regler. For eksempel er det slik at vikepliktskiltet overstyrer høyreregelen. Det samme gjelder skilt som forteller om plassering inn mot rundkjøringen og veioppmerking som gir samme informasjon.

Slik kjører du i en rundkjøring

illustrasjon av kjørefelt i rundkjøring
Inn- og utkjøringsveien har to kjørefelt i hver retning. Skal du til høyre, gi tegn til høyre i god tid. Gjør så tegnet mer troverdig ved å plassere deg helt inntil høyrekant. Illustrasjon: Statens vegvesen

illustrasjon ett kjørefelt rundkjøring
Inn- og utkjøringsveien har ett kjørefelt i hver retning. Skal du rett frem eller til høyre, hold deg til høyre på vei inn i rundkjøringen, dersom rundkjøringen har en avkjøring til venstre. Om det kun er en avkjøring til høyre i rundkjøringen, skal du plassere deg til venstre dersom du skal rett frem. Husk på at skilt som opplyser om plassering, og oppmerking i veibanen, går foran de generelle plasseringsreglene. Illustrasjon: Statens vegvesen

illustrasjon gi tegn i rundkjøring
Om du skal til venstre, gi tegn til venstre i god tid, plasser deg helt inntil midtlinjen eller midtrabatt. Illustrasjon: Statens vegvesen

18. november 2022
Jan Harry Svendsen, Rådgiver

Fant du det du lette etter?