Én av fire mener barnas skolevei er utrygg
Det er skolestart og mange barn skal ut langs veiene igjen. Det er viktig at barna og foreldrene opplever skoleveien som trygg. Her er våre syv råd for en bedre skolevei.
Skap en trygg skolevei:
- Beregn nok tid og unngå stress.
- Vis respekt for fartsgrensene og kjør pent.
- Lær barna tidlig riktig adferd i trafikken.
Føler at skoleveien ikke er godt nok sikret
Vi har spurt mer enn 4 000 personer over hele landet i hvilken grad de oppfatter skoleveiene i området de bor som trygge. I vårt Trafikantbarometer (2021-tall) svarer 24 prosent at de i liten eller svært liten grad opplever skoleveiene som trygge.
Å gå eller sykle til skolen kan både være sosialt og god avkobling for barna og de voksne som følger dem. Utrygge skoleveier kan derimot føre til at flere foreldre velger å kjøre barna til skolen i stedet for å la dem gå eller sykle. Her må politikerne lytte til foreldre og skoler rundt om i kommunene og legge ned mer innsats i å trygge skoleveiene.
Politikerne har også satt et mål om at 80 prosent av barna skal sykle eller gå til skolen. Da må skoleveien oppleves som både trygg og trivelig.
Syv råd for trygg skolevei
Vi i NAF har et sterkt engasjement for trafikksikkerhet og oppfordrer derfor alle foreldre og foresatte til å øve på skoleveien sammen med barna.
Bruk tid til å lære barna riktig adferd i trafikken og gjør det du selv lærer barna. Det kan også være lurt å alliere seg med andre i nabolaget som man kan gå, sykle, kjøre eller ta buss sammen med.
Vi har utarbeidet syv råd som skal hjelpe foreldre og foresatte til å øke trafikksikkerheten rundt skoler og på skoleveiene;
Kjenner du til en farlig skolevei?
Det finnes ikke en klar definisjon av hva som skal regnes som særlig farlig skolevei. Det gjør det vanskelig å holde kommunen ansvarlig. Sammen med våre lokalavdelinger jobber vi for;
- å skape varige endringer for barna og foreldrene – det skal bli tryggere og bedre å gå eller sykle til og fra skolen.
- å engasjere foreldre og andre i nærmiljøet, slik at de er med på å gjøre en forskjell.
- å bidra til at flere barn går eller sykler til skolen. Da må forholdene legges til rette for det.
Ta kontakt med din lokalavdeling dersom du kjenner til en farlig skolevei.
Naf har tidligere samarbeidet med FAU og ledelsen ved Moltemyr skole der vi aksjonerte for tryggere levering av de miste og mest sårbare. Les saken her.
Les også
En fotgjenger som blir truffet i 50 km/t har bare 20 prosent sjanse for å overleve. Les mer om fartsgrenser.Dette bør du vite om fartsgrenser i Norge
Har du mulighet til å sykle sammen barnet ditt, er du med på å skape gode holdninger, forståelse og god trafikkultur tidlig. Her er tre enkle tips.Slik sykler du trygt med barna til skolen
Alle som er innblandet i eller kommer over en trafikkulykke er forpliktet til å stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade.Hva skal du gjøre ved trafikkuhell og trafikkulykker?
Fant du det du lette etter?