Test av sykkelvogner 2018

NAF har testet sykkelvogner sammen med foreldre og barn i Kværnerdalen barnehage i Oslo. Det var ikke lett å enes om en vinner.


Bilder viser to smilende barn som sitter i en sykkelvogn.
To barn i sykkelvogn. © NAF

Kort fortalt:

  • Fem foreldre har testet fem vogner, ingen fikk full score
  • Hamaz Outback går ut som favoritten hos både barn og foreldre.
  • Velg sykkelvogn etter ditt og din familie sitt behov.

Flere og flere tar sykkelen fatt til skole, jobb og barnehage i disse dager. Men for å frakte barna sikkert og effektivt, er det lurt å ha en god sykkelvogn. For å finne den beste sykkelvognen på markedet, fikk vi hjelp av fem sporty foreldre til å teste fem vogner over en periode på to uker. Det viste seg å være store forskjeller i hva foreldrene la vekt på når de testet vognene. Det viste seg også ved at ingen av vognene fikk full score og 6 poeng i den samlede vurderingen.

Testens vinner er stor og solid

Hamax Outback var en favoritt hos barna og hos de fleste av foreldrene. Det er en stor og solid vogn med god komfort for barna. Men vognen er også den tyngste i testen, så dette er ikke vognen du velger hvis du er opptatt av lav vekt. For noen av deltakerne ble den for tung å trekke med seg i oppoverbakkene. Vekten gjør også at den ikke er optimal for de som skal legge den sammen og sette den i boden hver dag eller ta den inn og ut av bagasjerommet på bilen.

Thule Cheeta XT 2, som kom på andreplass, var også en vogn som var godt likt av både foreldre og barn. Men et par av deltakerne testet vognen feil og fikk en litt dårligere opplevelse av det. I den har barn god plass og den har enkle løsninger for håndtering. Mange bemerket den dårlige løsningen for bagasjeoppbevaring, men kun en nettingpose som det var vanskelig å få varer inn og ut av.

Aretti-vognen er billig-modellen i testen. Det er en enkel vogn, strippet for komfort, men med grei plass til barn og bagasje. To av deltakerne har brukt samme type vogn tidligere og har vært fornøyd med vognen i forhold til den lave prisen. Vi opplevde imidlertid at vognen ble ødelagt i testen og at metallrammen ble skjev. Vi fikk derfor ikke testet den i hele testperioden. Det er uklart hvordan skjevheten oppstod, men vi mistenker at vognen ble brukt uten at hjulene var festet ordentlig. Uansett er det foruroligende at hele rammen ble skjev uten at vognen var utsatt for kollisjon eller støt.

Velg sykkelvogn ut ifra behov

Vårt viktigste råd til deg som skal kjøpe sykkelvogn, er at du tenker nøye gjennom hva du skal bruke vognen til, og tar med deg barna i butikken for å prøve vognen. Slå den opp og legg den sammen og test alle funksjoner før du kjøper vognen.

Skal du ha en flerbruksvogn som du kan bruke til å gå eller løpe med? Da vil du kanskje ha en vogn som er lett, med store hjul og med enkle løsninger for å slå opp og legge sammen vognen og ta av hjul, slik at du enkelt kan få den inn og ut av bagasjerommet på bilen.

Skal barna sitte lenge i vognen? Da blir plass og komfort for barna viktig. Her er det store forskjeller i størrelse på vognene og på polstring i seter og på seler. Sikkerhet er alltid viktig. Ideelt sett så bør det være en hard bunn i vognen for å beskytte barna mot støt fra underlaget, men mange sykkelvogner har ikke en slik løsning. I vår test var det bare testvinneren Hamax Outback som hadde en skikkelig solid bunn som beskytter barna.

Plunder med regntrekk

De som sykler hele året, vet at det er helt nødvendig med et godt regntrekk på vognen som beskytter barna mot kulde, vind og regn.

Vi gjorde ikke vanntest av vognene, men brukertesten viste at supermodellen Hamax Outback kom til kort på regnværsdagen. Vi observerte selv at det kom vann inn gjennom glidelåsen i trekket, og Ayisha, som testet vognen den dagen, bekreftet at det lekket inn i vognen. Dette er overraskende for en vogn i så høy prisklasse. Aretti-vognen er heller ikke regntett og du er avhengig av å kjøpe et ekstra trekk til regnværsdagene, men prisen på vognen gjør at vi har lavere forventninger til denne.

Thule Cheeta XT 2 var den vognen som etter vår mening hadde det beste trekket og den enkleste løsningen for å ta av og på trekket med en solid borrelås. Her var vi skuffet over arvtakeren Thule Lite 2 som har et løst trekk som etter vår vurdering ikke vil gi ordentlig beskyttelse mot regn og vind. Denne vognen var ikke med i selve brukertesten, men vi fikk låne den av importøren for å sammenligne med Cheeta XT 2 fordi dette er en utgående modell.

Mange skal bruke vognen til å frakte matvarer, og kanskje klær til og fra barnehagen. Da er Thule Coaster XT antakeligvis ikke første valget; Den har et regntrekk som ikke er stort nok til å dekke bagasjerommet, noe flere av foreldrene i testen bemerket som upraktisk.

Slik testet vi sykkelvognene:

Seks foreldre og åtte barn brukte de fem vognene i løpet av to uker. De byttet på vognene og syklet med hver vogn til og fra barnehagen, og ellers så mye som de ønsket på fritiden. Alle vognene vi testet var beregnet for to barn. Vi testet vogner med stor variasjon i pris. I tillegg gjorde NAFs forbrukeravdeling en egen vurdering av vognene.

Dette så vi etter i brukertesten:

Brukervennlighet i håndtering av vognene: Hvor enkel er vognen å legge sammen og å slå opp, ta av og på hjul og å feste armer til vognen og til sykkelen.

Komfort for barna: Hvor stor plass har barna, er det polstringer i sete, rygg og seler, hvordan er sittekomforten for barna og har de mulighet til å se ut.

Opplevd sikkerhet: Fremstår vognen som solid og med god beskyttelse for barna i form av hard bunn eller beskyttende ramme. Oppleves vognen som stødig og trygg når du sykler med den.

Sykling med vognen: Hvordan oppleves vognen å sykle med. Er den lett eller tung og er den enkel å manøvrere.

Test av sykkelvogner – NAF egentest

I tillegg (til testen som foreldre og barn gjorde, så) gjorde NAFs forbrukereksperter en egen vurdering av vognene. Vi så på tekniske løsninger for å slå opp og legge sammen vognene, ta av og på hjul, feste av seler, plass for barna, bagasjeplass og regntrekk.

Hva ser vi etter? Gode, enkle og funksjonelle løsninger som du slipper å plundre med i hverdagen.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

illustrasjon av stjålet sykkel

Publisert: 8. november 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023


Fant du det du lette etter?