NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Kjør lovlig med sykkelen bak på bilen

Skal du kjøre med sykkelstativ bak på bilen? Husk at registreringsnummer og lys skal være synlig når du frakter sykler.


Bildet viser et sykkelstativ med skilteplate, men der skiltplaten mangler kjennemerke på bilen.

Kort fortalt:

  • Et sykkelstativ dekker ofte over bilens registreringsnummer og lys
  • Kjør lovlig med en lysbjelke og et ekstra skilt til å feste utenpå sykkelstativet
  • Du kan lage skiltet selv, men det skal være av et holdbart materiale

Påbudt med godt synlig lys og kjennemerke på bilen

Etter kjøretøyforskriften er det påbudt å ha synlig kjennemerke både foran og bak på bilen. Dersom du ikke har synlig kjennemerke, risikerer du en bot på 2750 kroner.

Dersom du kjører med sykkelstativ som dekker kjennemerke og/eller lys på bilen, så er det påbudt med lysbjelke utenpå sykkelstativet med et eget skilt med kjennemerke på bilen. Dette følger av forskrift om bruk av kjøretøy, paragraf 3-4 nr 7.

«

Skilt til sykkelstativet kan du lage selv eller bestille gjennom spesialforretninger som lager skilt.

Janne Pedersen, forbrukerrådgiver

Noen sykkelstativ har integrerte lys og reflekser, og andre sykkelstativ leveres med en lysbjelke som kan påmonteres. Lysbjelke kan også kjøpes i forretninger som selger utstyr til bil. Lysbjelken skal ha baklys, stopplys, retningssignallys og refleks for å tilfredsstille kravene i forskriften. 

Skilt til å ha utenpå sykkelstativet kan bestilles gjennom spesialforretninger som lager skilt. Via google finner du mange forhandlere som tilbyr å lage slike skilt på bestilling. Du kan også lage skiltet selv, men det skal være av et holdbart materiale. 

SKILTPLATE: Du kan lage ditt eget skilt til sykkelstativet. Skjær ut en plastplate selv eller kjøp en blank skiltplate hos en forhandler av bilutstyr. Tall og bokstaver skriver du med bred tusj eller med klistremerker. (Registreringsnummeret er kun illustrasjon.)
SKILTPLATE: Du kan lage ditt eget skilt til sykkelstativet. Skjær ut en plastplate selv eller kjøp en blank skiltplate hos en forhandler av bilutstyr. Tall og bokstaver skriver du med bred tusj eller med klistremerker. (Registreringsnummeret er kun illustrasjon.)

Slik skal skiltet se ut

Kjennemerke på ekstraskiltet skal være skrevet med samme bokstav og nummerkombinasjon som det originale skiltet og i tilnærmet samme format og størrelse, med sort skrift på hvit eller aluminiumsfarget plate.

Skiltet skal være godt synlig, i likhet med skiltet på selve bilen. Anbefalt størrelse på skiltet er samme format som standard skiltformat som er lovlig på bilen. Dette er som hovedregel det som betegnes som stort skilt i smal versjon med størrelse 52 x 11 cm. Stort høyt kjennemerke med format 34 x 21 vil også være lovlig.

Du kan lage skiltet selv, men det skal være av et holdbart materiale. Det betyr at du ikke kan skrive registreringsnummeret på en papplate eller liknende.

«

Det er ikke mulig å bestille ekstraskilt til å ha utenpå sykkelstativet via Vegvesenet.

Janne Pedersen, forbrukerrådgiver

Hvor skal skiltet plasseres

Etter kjøretøyforskriften skal skilt med kjennemerke på bilen plasseres minst 30 cm over vegbanen (avstand fra vegbanen til nedre del av skiltet) og maksimalt 120 cm over (avstand fra vegbanen til øvre del av skiltet). Lysbjelke med ekstraskilt bør plasseres innenfor dette rommet.

Ekstra bilskilt til sykkelstativet kan ikke bestilles hos Vegvesenet

På Vegvesenets sider kan du bestille nye skilt med registreringsnummer til bilen din. Det er viktig å være oppmerksom på at dette er skilt som skal erstatte det gamle skiltet på selve bilen. Dersom du bestiller nytt skilt til bilen din hos Vegvesenet, så skal de gamle skiltene leveres inn. Det er med andre ord ikke mulig å bestille ekstraskilt til å ha utenpå sykkelstativet via Vegvesenet.

Register sykkelen din i NAF Sykkelregister

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Som syklist skal du slippe å bekymre deg om sykkelen blir stjålet om natta, og du skal vite at du får hjelp dersom noe skulle skje. Bli en av de første til å teste medlemskapet.

6. juli 2021
Janne Pedersen, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?