Kjøpsguide til elsykkel

Bruken av sykkelen har det meste å si for hvilken type elsykkel du skal velge og hvilke tekniske egenskaper sykkelen bør ha. Vi skal prøve å hjelpe deg å velge elsykkelen som passer for deg.


I vår elsykkelguide finner du:

  • Hvilke sykkeltyper som finnes på markedet
  • Hva som er forskjellen på en dyr og billig elsykkel
  • Rekkevidde og batterikapasitet
  • Syklenes tekniske egenskaper

Hvilken elsykkel skal jeg velge?

Det avhenger først og fremst av hva du skal bruke sykkelen til. Skal du sykle korte strekninger i byen, eller skal du pendle lange strekninger til jobb hver dag? Skal du sykle i flatt og lett terreng, eller i tunge bakker? Skal du bare frakte deg selv, eller skal du også frakte bagasje eller sykkelvogn med barn? Her er elsykkeltypene som finnes på det norske markedet:

NAF lanserer et medlemskap for syklister

NAF Sykkelmedlemskap er laget med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag. Som syklist skal du kunne slippe å bekymre deg om sykkelen blir stjålet om natta, og du skal vite at du får hjelp dersom noe skulle skje. Bli en av de første til å teste medlemskapet.

Bli NAF Sykkelmedlem

Hva er forskjellen på en dyr og en billig elsykkel?

En elsykkel er en stor investering for de fleste. Du bør derfor bruke litt tid på å lese tester, finne ut av bruken og hvor mye penger du ønsker å legge i en elsykkel. Du kan få sykler helt ned i 7000 kroner, som har bra rekkevidde, og som fungerer helt fint til lettere turer. Skal du bruke elsykkelen til pendling må du fort opp i mellom 20 000 og 35 000 kroner for en god sykkel. Her er våre kjøpsråd:

Elsykkelens rekkevidde 

Skal du bruke sykkelen til korte turer i nærområdet, kan du klare deg med en sykkel uten lang rekkevidde på batteriet. Dersom du skal pendle langt og sykle 5-6 mil hver dag, blir rekkevidden mye viktigere. Rekkevidden påvirkes både av sykkelens tekniske egenskaper som batterikapasitet og effektivitet i drivverket, og av hvordan og hvor du bruker sykkelen.

Tekniske egenskaper

Når du skal velge elsykkel har ofte de tekniske egenskapene stor påvirkning på pris og kvalitet. Kjøper du en sykkel med god batterikapasitet får du lengre rekkevidde. Velger du en sykkel med god supportfaktor fra motoren får du bedre drahjelp i bakkene og mer ”sprut” i sykkelen. God kvalitet på bremsene er også viktig, spesielt på elsykler som går fortere og veier mer enn en vanlig sykkel.

4. mai 2021
Janne Pedersen, Forbrukerrådgiver

Fant du det du lette etter?