NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Elbiler på grusvei

Uvanlig utvikling i elbilmarkedet: – Bruktbiler selges dyrere enn nye biler

Det er stort press på markedet for brukte elbiler. Enkelte modeller selges til og med dyrere på bruktmarkedet enn du må betale for en ny bil.


– Vanligvis faller verdien på en ny bil med rundt 20 prosent det første året og med rundt 10-15 prosent de neste årene, men det er ikke tilfellet for mange brukte elbiler nå, sier teknisk konsulent i NAF, Tom Andre Nilsen.

Vi er vant til at prisen på en bil synker gradvis etter hvert som tiden går og kilometerstanden øker, men det siste året har flere elbiler i bruktmarkedet i stedet hatt en prisøkning.

– Nå er det elbil de fleste vil kjøpe, og med lange ventetider på en rekke nye modeller blir det stort press på bruktmarkedet. Da stiger prisene på de mest ettertraktede elbilene, sier Nilsen.

Trygg bruktbilhandel med NAF Kjøpekontrakt!

Høy etterspørsel

Terje Dahlgren, som er forretningsutvikler motor i Finn.no, bekrefter den uvanlige tendensen. I august 2021 ble eksempelvis Hyundai Kona fra 2019 i snitt lagt ut for 299.450 kroner. I juli 2022 hadde prisen på bruktbilmarkedet steget med 30.000 kroner.

– Vi ser at prisene på brukte elbiler har økt det siste året. Årsaken er sammensatt. Dyrere elbiler selges nå som nybil i større grad enn tidligere. Når disse bilene kommer til bruktmarkedet, øker derfor snittprisen på elbiler, sier Dahlgren, og fortsetter:

– Vi ser at mange elbilmodeller holder seg godt i pris, og at enkelte modeller også kan øke i pris på grunn av høy etterspørsel.

Populære BMW i3 fra 2019 ble i august 2021 annonsert for 279.000 kroner i snitt. Et snaut år senere var verdien akkurat den samme, selv om tiden hadde gått og kilometerstanden på modellene hadde økt.

BMW i3 på vei
BMW i3 har vært og er fortsatt en populær elbil i Norge. Foto: NAF

Dyrere som brukt enn ny

Ifølge Finn.no var snittprisen for elbiler som var markert solgt eller avpublisert i juli 2021 på 239.000 kroner. I juli 2022 hadde snittprisen steget betydelig, til 389.000 kroner.

Faktisk er det flere brukte elbiler som nå selges dyrere på Finn.no enn de koster nye hos bilforhandleren. Disse kan ha blitt kjørt alt fra ti kilometer til flere hundre mil.

– Det er lang leveringstid på mange nye elbiler. De som nettopp har fått utlevert en ettertraktet bil fra bilforhandleren, kan i noen tilfeller snu seg rundt og selge bilen i bruktmarkedet til en høyere pris enn de selv betalte for bilen ny, sier Tom Andre Nilsen, og fortsetter:

– Årsaken er at kjøperne vil betale for å få bilen med en gang, framfor å måtte vente i mange måneder og kanskje til og med år på å få levert en ny bil.

Model Y dyrere på bruktmarkedet

Utviklingen hvor elbiler selges dyrere på bruktmarkedet enn de koster som nye, gjelder ikke alle nye elbiler.

– Hvor mye du kan få for en relativt ny elbil i bruktbilmarkedet, avhenger av hvor populær bilen er i markedet. Har du en ettertraktet bil, kan det finnes kjøpere som er villig til å betale mye for å få bilen med en gang.

Et eksempel på en bil som selges dyrere brukt på Finn.no enn ny, er den mest solgte bilen i Norge i 2022: Tesla Model Y.

Ved slutten av august lå en hvit Model Y Long Range med firehjulstrekk og svart interiør til salgs på Finn.no. Bilen hadde 19 tommers felger og ble solgt uten vinterdekk. Bilen lå ute på Finn.no for 619.000, og var med det den billigste Model Y Long Range på markedet. De neste modellene på Finn.no lå ute for 625.000 kroner og oppover.

– Om du kjøper tilsvarende bil ny gjennom Tesla, må du betale 574.232 kroner, i tillegg til et ordregebyr på 2.500 kroner. Kjøper du bilen fra Finn.no, betaler du altså rundt 50.000 kroner for å få bilen med en gang, sier Nilsen.

Bildet viser en rød Tesla Model Y.
Tesla Model Y var Norges mest solgte nybil første halvår 2022. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

På jakt etter elbil? Tenk deg om

Dersom du er en av de mange som nå ønsker å kjøpe en elbil, bør du tenke deg om før du handler. Trolig vil markedet etter hvert stabilisere seg, slik at prisutviklingen går tilbake til normalen.

– Hvis du kjøper en nesten ny elbil fra bruktmarkedet, hvor du betaler ekstra for å få bilen levert med en gang, er den ekstra kostnaden noe du ikke kan forvente å få tilbake når du skal selge bilen, sier Nilsen.

2. september 2022
Tom Andre Nilsen, Teknisk konsulent

Fant du det du lette etter?