NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Bildet viser en sort Volkswagen ID.3 Pro S forfra i byen.

Slik vil NAF gjøre overgangen til elbil enklere

De neste årene skal svært mange NAF-medlemmer bli elbilister for første gang. Vi mener du bør få bedre informasjon om rekkevidde, batteri og ladefart enn du får i dag.


Det kan være lett å bli blendet av en flott annonse og drømmen om en elbil med god rekkevidde. Kanskje slår du til på en elbil med 400 km offisiell rekkevidde, fordi det er mer enn nok til å få deg fram og tilbake til hytta uten å lade.

Men en undersøkelse blant nærmere 1000 elbilister gjennomført av Norstat for NAF i januar i år viste at 45 prosent av elbileierne er skuffet over bilens rekkevidde om vinteren.

– Avstanden fra annonse-rekkevidde til vinterrekkevidde kan være stor. NAF og Motor har nå testet nærmere 100 elbiler om vinteren. Resultatene er klare: Selv under milde vintertemperaturer mister bilene i snitt rundt20 prosent rekkevidde. Det betyr at de 400 km du fikk oppgitt nå er redusert til 320 km.

Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Årsaken er at den offisielle rekkevidden måles i et laboratorium med 23 varmegrader. Det er noe helt annet enn en norsk vinter på minus fem og snø på veien. I bilannonsene som er ute nå ser man elbiler på snø, men hvor sommerrekkevidden er oppgitt.

– Derfor jobber NAF nå internasjonalt for å få på plass en standard for å måle rekkevidder også på kalde temperaturer. Vi er i møter med FN og EU, som fastsetter disse reglene. Vi mener elbilene må testes også i minusgrader, og at det må bli fastsatt som krav, sier han.

Bedre informasjon om faktisk ladetid

Braadland er også kritisk til hvordan bransjen oppgir ladetiden.

– Spør man forhandlerne får man oppgitt «maksimal ladefart», som er en toppfart man oppnår i kun korte deler av ladetiden. Den typiske elbilen lader nemlig langsomt i begynnelsen, raskt på midten, og langsomt mot slutten, sier han.

Derfor gjør NAF egne ladetester, hvor vi noterer ladefarten (kW) for hver femte prosent som batteriet fylles. Dermed kan vi tegne en kurve som viser hvor raskt batteriet lades gjennom hele ladetiden, for hver bilmodell vi tester. Det gir mye mer sammenliknbar informasjon enn «maks ladetid».

Våre krav til bedre forbrukerinformasjon

Vi har seks krav til bedre forbrukerinformasjon om elbiler. Der bilforhandlerne ikke oppgir dette, bør du som forbruker etterspørre informasjonen:

7. februar 2023
Thor Egil Braadland, Myndighetskontakt