NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Mann fyller diesel på bensinstasjon

NAF: – Regjeringens dieselløfter er ikke innfridde

Fra januar kuttet regjeringen i avgiftene på anleggsdiesel. – Dette gir ingen effekt på pumpeprisen for bilistene. Vi anser ikke regjeringens løfter om avgiftskutt til folk flest som innfridd med dette, sier NAF.


Regjeringen har lovet å kutte drivstoffavgiftene. I regjeringsplattformen heter det at de vil «redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel elavgift og drivstoffavgifter». Fra 2023 kom det store kutt i drivstoffavgifter, men neste hele kuttet gikk til anleggsdiesel. Dette er diesel som kun traktorer og anleggsmaskiner har lov til å fylle.

– At regjeringen bruker de store pengene på kutt i avgiftene på anleggsdiesel er ikke i nærheten av å treffe «folk flest».

Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF. Av regjeringens 2,2 milliarder kroner i kutt går bare 600 millioner kroner til avgiftskutt på ordinærbensin og diesel. Dette kuttet spises likevelopp av økt innblandingskrav til biodrivstoff. Biodrivstoff er dyrere å produsere, og øker dermed salgsprisen.

Sammen brøler vi høyt!

Som NAF-medlem er du en del av det store, samlede "brølet" mot høye avgifter og for en trygg, enkel overgang til klimasmart transport.

– I sum kommer dette ut i null for bilister. Dermed er regjeringens milliardkutt i avgifter noe helt annet enn å «kutte avgifter som rammer folk flest», sier han.

Tall som NAF har hentet inn viser at det er i distriktene at folk har få alternativer til bil, samtidig som elbilandelen gjennomgående er mye lavere enn i resten av landet.

– Jeg tror regjeringen spiller høyt med lojaliteten til velgere i distriktene når de ikke følger opp egne drivstoffløfter. Etter Ukraina-krigen har drivstoffprisen økt med rundt 30 prosent. Fraværet av dieselkutt rammer distriktene hardest. Det kan absolutt være med på å forklare noe av Aps og Sps tilbakegang på målingene det siste året, mener Braadland. 

7. februar 2023
Thor Egil Braadland, Myndighetskontakt