NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
en kvinne lader elbil

Lønner elbil seg når du ikke kan lade hjemme?

Ikke alle har mulighet til å lade elbilen hjemme. Hvor mye koster det da å lade elbilen i året, og er den billigere å fylle enn en bensin- eller dieselbil?


Hvis du har mulighet til å lade elbilen hjemme med strømstøtte, er det ingen tvil om at det lønner seg med elbil framfor bensin- eller dieselbil.

Men hva om du ikke har tilgang på lader hjemme – vil det fortsatt lønne seg for deg å bytte ut bensin- eller dieselbilen med elbil kun med tanke på drivstoffkostnadene?

Svaret på dette avhenger av flere faktorer, som hvilket forbruk bilene har og hvordan du lader.

Lenge har det i de aller fleste tilfeller vært billigere å lade elbilen, men på grunn av økte strømpriser har bildet endret seg.

I denne artikkelen ser vi på noen eksempler slik at du kan få et inntrykk. I eksemplene tar vi utgangspunkt i en årlig kjørelengde på 12.000 kilometer, for å gi et bilde på årlig kostnad.

Kommunal lading

Lading på de kommunale laderne fungerer på samme måte som ved hjemmelading, hvor det som kalles ombordlader i elbilen bestemmer hvor mange kW bilen kan ta imot. Dette kalles AC-lading, og kan omtales som saktelading. Motsatt er DC-lading, som er hurtiglading.

Prisene du må betale for å lade kommunalt varierer ulike steder, men er som hovedregel så lave at det vil være billigere enn å fylle dieselbilen.

I Oslo opplevde elbilister en formidabel prisøkning i desember 2022, som endret situasjonen i hovedstaden. Etter mange reaksjoner besluttet bystyret i Oslo kort tid senere å senke ladeprisene igjen.

Prisene ligger imidlertid fortsatt på et ganske høyt nivå. Ettersom Oslo kommune tar betalt per time du lader, vil hastigheten din bil lader med påvirke prisen du betaler per kilowattime (kWh).

Per 2023 er prisen for å lade i Oslo fra kl 09-20 på en ladestasjon som kan levere 22 kW 54 kroner i timen. Med en eldre elbil som kun tar imot 3,6 kW, betyr det en pris per kWh på 15 kroner.

I en elbil med gjennomsnittlig forbruk på 0,19 kWh per kilometer, vil den årlige kostnaden for lading i så fall bli 34.200 kroner.

Til sammenligning koster det 15.600 kroner i året å fylle en dieselbil med forbruk på 0,65 liter per mil, hvis literprisen er 20 kroner.

Det skal sies at dette regnestykket for kommunal lading i Oslo tar utgangspunkt i den høyest mulige prisen og den lavest mulige ladeeffekten.

Hvis elbilen istedenfor 3,6 kW kan ta imot 7,2 kW, blir prisen 7,5 kroner per kWh. Mange nyere elbiler kan ta imot 11 kW, som gir en pris på 4,91 kroner per kWh. For de elbilene som kan ta imot 22 kW, blir prisen per kWh på 2,45 kroner.

Fordi det er timespris, blir det billigere å lade jo flere kW elbilen din kan ta imot med AC-lading.

Det er også billigere å lade fra kl 20-09, eller på en lader som kun kan gi 3,6 kW eller 7,2 kW. Lader du med det billigste alternativet – en treg lader om natten – er prisen 19 kroner i timen, som tilsvarer 5,28 kroner per kWh på en elbil som kan ta imot 3,6 kWh. Kan bilen ta imot 7,2 kW, blir prisen 2,64 kroner per kWh.

person bruker en ladebrikke

Ulike prismodeller

I Bergen betaler du 10 kroner for å starte lading, og så 1 krone per påbegynte 10. minutt på dagtid. På natten er det samme prismodell, men med en makspris på 70 kroner. Dette gir svært billig lading.

I Trondheim varierer prisene blant annet ut fra sted og hvilken effekt laderen leverer. Lading på hurtiglader kan for eksempel koste 3,10 kroner per minutt. Hvis du lader med 100 kW, betyr det en pris på under 2 kroner per kWh.

De ulike prismodellene gjør det vanskelig å vite hvor mye du egentlig betaler for å lade, men kort oppsummert er kommunal lading som regel gunstig, med unntak av i hovedstaden.

Dyrere med elbil med dagens priser

Hvis du ikke har tilgang til kommunale ladere, må du benytte deg av ladeoperatørenes ladestasjoner. Eksempler på ladeoperatører er Recharge, Mer, Kople, Circle K, Eviny eller Ionity.

en elbil lades ved en ladestasjon
Recharge har nylig endret prisstruktur slik at det er billigere å lade i Midt-Norge og Nord-Norge enn i i Sør-Norge. Foto: Kasper Furulund Frøjd / NAF

Prisene varierer hos de ulike ladeoperatørene, og derfor er det lurt å være bevisst på hvor du lader. Jo høyere effekt du lader med, jo dyrere vil det som regel være.

I diagrammet under ser du hvor mye du må betale for lading i året med en elbil med et gjennomsnittlig forbruk på 0,19 kWh per km.

Merk at Recharge har ulike priser i Sør-Norge og resten av landet, slik at det vil være billigere å lade for de som bor i Midt-Norge eller Nord-Norge.

Som diagrammet viser er det med disse prisene dyrere å lade elbilen enn å fylle dieselbilen.

Regnestykket forutsetter et forbruk på 0,19 kWh per kilometer. Merk at mange elbiler kan ha lavere forbruk, noe som vil endre regnestykket i elbilens favør.

10. januar 2023
Kasper Furulund Frøjd, Forbrukerjournalist, elbil