NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Holder ikke løftene:

Ingen kutt i drivstoffavgifter i 2023

Tross snittpriser på over 22 kroner literen for bensin og diesel siste år, har ikke regjeringen kuttet avgiftene ennå. - Løftene om avgiftskutt har vist seg å være tomme. Løpet kan være kjørt for lavere avgift på bensin og diesel ut året, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF.


Mann fyller drivstoff på en bil
Å fylle drivstoff har blitt dyrt det siste året.

Regjeringen la nylig fram revidert statsbudsjett, som var siste sjanse til å gjøre noe med avgiftene på bensin og diesel i 2023. I forslaget til budsjett prioriterte de ikke kutt i drivstoffavgiftene.

- Når regjeringen selv ikke prioriterer dette, er det lite håp om at Stortinget vil rydde opp når regjeringen skal forhandle med SV, sier Handagard. - Da blir neste sjanse til høsten, når budsjettet for neste år skal fremmes. Vi skal fortsette å legge press på regjeringen for at de skal innfri løftene, fortsetter hun.

Bilde av tre menn utenfor Finansdepartementet
Nylig var vi i møte med Finansdepartementet, sammen med organisasjonene BIL og NBF for å snakke om bilavgifter og behovet for avgiftskutt. Geir Arne Servan, leder for politikk og kommunikasjon i NAF i midten. Til venstre Stig Morten Nilsen i NBF, Eirik Andresen i BIL til høyre.

NAF har lenge vært en pådriver for kutt i drivstoffavgiftene, og mener avgiftene må kuttes så det gir utslag på pumpeprisene.

Lovte å kutte avgifter

I regjeringsplattformen heter det at de «vil redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel elavgift og drivstoffavgifter». Men det ligger ingen spor av kutt i drivstoffavgiftene i dette forslaget til revidert budsjett.

- Siden dette dokumentet gjelder fram til nyttår er løpet sannsynligvis kjørt for avgiftene ut hele 2023, sier hun. - Det er synd at løftene om avgiftskutt viste seg å være tomme. Dette handler om folks lommebøker i en periode hvor alt blir dyrere. Men det handler også om hvorvidt velgerne kan tror på de løftene som politikerne gir. Spesielt i distriktene, hvor det er flere som har bensin- og dieselbiler har folk grunn til å være skuffet, sier hun.

Sammen brøler vi høyt!

Som NAF-medlem er du en del av det store, samlede "brølet" mot høye avgifter og for en trygg, enkel overgang til klimasmart transport.

Snittpris på 22 kroner literen siste år

De siste tolv månedene har snittprisen på både bensin og diesel vært på over 22 kroner literen. Siden nyttår har prisene på både bensin og diesel gått opp.

Nå skal regjeringspartiene Ap og Sp forhandle statsbudsjettet med SV på Stortinget. Handagard har liten tro på avgiftskutt etter forhandlingene.

- Det er dessverre ingen grunn til å tro at SV prioriterer å få dette temaet opp på forhandlingsbordet, sier Handagard.