NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
En JAC e-JS4 elbil står parkert

Elbiltesten 2023: Kineserne kommer for fullt

Onsdag 1. februar kjører NAF og Motor sin årlige vintertest av elbilnyhetene, den fjerde i rekken. Årets vintertest teller 30 biler, og det er rekordmange nye bilmerker med.


NAF og Motor tester alle elbilene som kommer på markedet både på vinteren og sommeren. I vintertesten skal bilene takle røffe norske vinterforhold på en helt vanlig langtur. Underveis måler vi rekkevidde, forbruk, ladehastighet – og mye, mye mer.

– Dette har blitt lakmustesten for hvordan elbilene utvikler seg, sier testansvarlig Anette Berve.

Målet med testen er klart: Gjøre nye elbilister trygge på rekkevidde og ladehastighet.

– Det er mye nytt å lære seg når man skal kjøpe sin første elbil. Spesielt ønsker vi å gjøre det lettere å forstå hvordan elbilens egenskaper endrer seg med sesong, kjørestil og kjørerute. Vi kan ikke ta for gitt at alle forstår mulighetene og begrensningene som ligger i dagens batteriteknologi, legger hun til.

Denne vinteren er det flere nyheter som er verdt å følge med på.

– Nybilkjøp er ikke nødvendigvis i tankene til folk flest i en periode med stadig økende priser, men for første gang på lenge er det mange nye modeller på markedet som er innenfor rekkevidde for et moderat bilbudsjett. Det er flere nye modeller på markedet som slipper moms og heller ikke får så mye i vektavgift, sier Berve.

Kvinne står foran en gruppe elbiler
Anette Berve, testansvarlig for elbil i NAF, gleder seg til vinterens store elbiltest.

Flere kinesiske merker

Blant årets 31 biler er det 18 ulike merker. Syv av årets merker er nye eller relativt nye merker fra Kina.

To merker tester vi for aller første gang i årets test: Kinesiske JAC og Voyah. De føyer seg inn i rekken av nye merker som har kommet de siste årene.

– Vi får stadig spørsmål om hvordan de nye merkene er, både når det gjelder kjørekomfort, men også hvordan de tåler norske forhold. Dette blir ildprøven for mange av dem, sier Berve.

En elbil står parkert ute
Voyah Free er en av flere nye kinesiske modeller på det norske markedet. Foto: Voyah

Fire ganger MG

Vi har tidligere kun testet én modell fra MG i elbiltesten. Det var en sommertest av første modellen til dette nå kinesiskproduserte merket – ZS EV. Det var en rimelig elbil med god bagasjeplass, men rekkevidden var ikke imponerende.

– Vi fikk aldri testet bilen på vinterføre grunnet utallige programvareoppdateringer, men nå skjer det endelig - og i mellomtiden er modellen betydelig oppgrader med en Long Range-variant. Faktisk har MG hele fire nye modeller på markedet – og de stiller med alle i testen, inkludert en ny og oppgradert versjon av MG ZS - nå i Long Range-versjon. Vi er også spente på MG5 - det som kan kalles markedets første elektriske stasjonsvogn, sier Berve.

En elbil kjører på landeveien
MG ZS EV er eneste MG-modell vi har hatt med i testen tidligere. Foto: NAF

Toyota

Testsjefen selv er mest spent på Toyota bZ4X.

– Toyota bZ4X er kanskje årets mest omtalte elbil-nyhet. Mange kunder har ventet på at denne store, etablerte bilprodusenten skal ta steget ordentlig inn i elektrifiseringens verden. Det skjedde endelig i vinter, men bZ4X fikk ikke mottakelsen Toyota håpet på, forklarer Berve.

En elbil står parkert ute
Det er knyttet stor spenning til Toyota bZ4X, som testes både med tohjulstrekk og firehjulstrekk. Foto: Toyota

Mange tester, inkludert Motors, har referert til skuffende rekkevidde og usikkerhet rundt hvor stor del av batteriet som faktisk en tilgjengelig under kjøring. Etter testen får vi svar på alt vi lurer på. Toyota stiller med modellen med tohjulstrekk i testen.

– Nå får vi tatt en nærmere titt på modellen, og diskutert resultatene med Toyota selv, sier Berve

Dette er bilene i årets test

Se hvilke biler som skal testes, still dine spørsmål, se ruten bilene skal kjøre og følg testen direkte 1. februar!

Mer enn rekkevidde

Selv om hovedelementene i elbiltesten er de praktiske, viktige egenskapene som rekkevidde og ladehastighet, er det viktig å understreke at det finnes flere grunner til å velge en elbil fremfor en annen enn bare rekkevidde.

Kjørekomfort, førerstøttesystemer, design, brukervennlighet og sittekomfort er eksempler på faktorer som kan være vel så viktig. Nå som utvalget av elbiler er så stort kan vi begynne å velge bil basert på egne preferanser igjen.

– Det er flere av årets testbiler du velger av helt andre grunner enn rekkevidde. Jeg tror ikke kongefamilien bryr seg veldig mye om rekkevidden til sin nye BMW i7, men også den går gjennom vårt testregime, sier testsjefen.

Viktig utvikling innen lading 

Det er fort gjort å bli opphengt i lave forbrukstall, store batteripakker og god rekkevidde når man skal velge elbil.

– Sannheten er at ladehastighet og ladeteknologien i elbilen er vel så viktig. Faktisk kan god og forutsigbar ladehastighet veie opp for kortere rekkevidde, forklarer Berve, og legger til:

– Vi observerer at flere og flere merker i årets test kommer med forvarming av batteriet før hurtiglading. Det er fortsatt ulike tilnærminger til hvordan dette aktiveres, noen enklere enn andre, men disse produsentene har i hvert fall forsøkt å løse ladefloken.

BMW har forbedret sin forvarmingsfunksjon siden sist, og gjort det enklere å starte forvarmingen manuelt. Mercedes har faktisk lagt inn forventet ladehastighet tilgjengelig i infotainmentskjermen, så du aldri blir overrasket på ladestasjonene igjen.

-Før årets test har Hyundai og Kia kommet med en etterlengtet oppgradering, som inkluderer forvarming før hurtiglading. Vi har derfor tatt inn Ioniq 5 på nytt, for å se om ladingen går raskere i minusgrader nå, avslutter Berve.

2. februar 2023
Anette Berve, Testansvarlig, elbil