NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Biler langs veien

Elbilmoms gir dyrere sikkerhetsutstyr

Syv av de ti mest populære elbilmodellene vil få dyrere sikkerhetsutstyr, hvis regjeringens elbilmoms blir vedtatt.


– Vanlige familier som ønsker seg den tryggeste og sikreste versjonen av bilen de har valgt, får nå en ekstraregning av regjeringen, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF.

Sammen med bransjeorganisasjonene Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening (BIL) går NAF ut mot regjeringens løftebrudd på elbilmoms. Før valget sa både Arbedeiderpartiet og Senterpartiet at kun beløp over 600 000 ville få moms ved kjøp av elbil. Dette løftet har regjeringen løpt fra, og i revidert nasjonalbudsjett (RNB) foreslår de moms på beløp over 500 000 kroner. 

- Politikerne har en nullvisjon for drepte og hardt skadde i trafikken. Smarte biler er tryggere biler, både for de inni bilen og andre trafikanter utenfor, sier Skjøstad.

Han viser til en gjennomgang NAF har gjort av de ti mest solgte elbilmodellene i Norge hittil i år.

Nesten alle de ti mest solgte elbilmodellene ligger enten over eller rett under 500 000 i pris. For syv av ti biler, vil ekstra førerstøttesystemer bli ilagt moms. Alle utenom én av dem har forskjellige førerstøttesystemer som ekstrautstyr. Disse systemene hjelper bilføreren i ulike situasjoner med for eksempel parkering, få bedre oversikt eller forhindre ulykker.

Stig Morten Nilsen i NBF understreker at sikkerhetsnivået på bilene som selges i dag har betydning for tryggheten på veiene i mange år fremover.

- Dagens nye biler vil være med oss lenge, i snitt varer en bil 19 år i Norge. Det utstyret de kjøper i dag, har betydning for hvor trygt det er i trafikken fremover, sier Nilsen.

- Moms fra 500 000 vil gjøre sikkerhetsutstyr 25 prosent dyrere på mange av de mest populære elbilene, sier Stig Skjøstad.

– Selv om det ikke blir en stor del av hele salgsprisen, kan resultatet bli at mange bilkjøpere velger bort sikkerhetsutstyr de ellers ville hatt når prisen øker. Våre medlemmer vet godt hvor mye pris påvirker valgene kundene gjør, sier Erik Andresen i BIL.

Populære biler som Volkswagen ID.4 GTX og Volvo XC40 er blant modellene som vil koste 500 000 når bilkjøperne legger til førerstøttesystemer.

- En gjenganger blant ekstrautstyret er kameraer rundt bilen. De tar bort blindsonen for bilisten. Ikke bare er det bra for de inni bilen. Det kan være livreddende for myke trafikanter i uoversiktlige kryss i byområder, sier Skjøstad i NAF.

Bør vente til 2024

De tre organisasjonene er kritiske til innføring av elbilmoms fra neste år av. Det er for tidlig.

- Vi har anbefalt en forsiktig innfasing av moms på elbil fra 2024. Dette fordi både små og store elbiler fortsatt har en produksjonskostnad som gjør at innkjøpsprisene er over tilsvarende fossilbilpriser, noe blant annet Miljødirektoratet har dokumentert i Klimakur-rapporten. Både elbilenes egenskaper og pris vil bedres de neste årene, men frem mot 2025 trenger elbiler fortsatt fødselshjelp inn på markedet, sier Stig Skjøstad. 

Regjeringen må i det minste oppfylle egne løfter og sette moms-grensen på 600 000 kroner, sier Nilsen i NBF.

- Da blir det i stedet kun moms på førerstøttesystem på to av de ti mest populære elbilene, framfor syv av ti. Førerstøttesystemer redder liv og forhindrer ulykker. Elbilmoms bør ikke gå på bekostning av sikkerheten, avslutter Erik Andresen i BIL.

9. juni 2022
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver

Fant du det du lette etter?