NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
mann på motorsykkel

Fine høstturer på motorsykkel

For motorsyklister er ofte veien målet. Her er vår veibok og reisebøker redaktør Per Roger Lauritzen sine tips for gode turer for deg med MC i høst.


Kort fortalt:

  • Legg turen til landets eldste offentlige kjørevei.
  • Opplev skiftende naturlandskap og nydelige kulturminner.
  • Ta en tur langs storslagne fjorder og fjell.
Bli NAF-medlem

Det offentlige veinettet i Norge er på bortimot 100 000 kilometer og inneholder mange slike strekninger. I tillegg er det ikke vanskelig å finne veier med vakre omgivelser, mange gode utsiktsplasser og stoppesteder, og mye å se og oppleve underveis. Vi har plukket ut noen turforslag som byr på mange av disse kvalitetene. Disse vil vi gjerne dele med våre motorsykkelkjørende medlemmer som har lyst på flere korte eller lange turer utover høsten.

jordbrukslandskap
JORDBRUKSLANDSKAP: Vakre omgivelser gir også god kjøreglede.

Vestfold på tvers

Du trenger ikke dra til Vestlandet for å opplev smale, bratte og svingete veier i kupert landskap. Det holder lenge med å kjøre FV306 fra Horten til Lågendalen. Turen starter riktig nok pent og forsiktig gjennom flatt jordbrukslandskap, men etter å ha passert FV35, eller Bispeveien som den kalles i Vestfold, forandrer landskapet seg gradvis og mye.

FV306 passerer Høyjord stavkirke, Vestfolds eneste og flere kulturminner. Idylliske innsjøer som Kleiveren er det også flere av langs veien. Det er
også mange gode muligheter for dem som vil parkere motorsykkelen og ta en avstikker til fots, for eksempel til DNTs Trollvannstua eller til Ulefossen, Larvik kommunes høyeste vannfall.

Vel nede fra de bratte bakkene til Lågendalen kan motorsyklisten fortsette over de vakre åsene mot Skien, eller opp eller nedover den brede og frodige dalen mellom Larvik og Kongsberg.

gammel bro over elv
SØLVVEIEN: Legg MC-turen til landets eldste offentlige kjørevei.

Norges eldste kjørevei

Gamle Kongsbergvei kalles også Sølvveien og er landets eldste offentlige kjørevei. Den ble anlagt på 1620-tallet for å lette transporten av sølv fra Kongsberg til Drammensområdet. Fra like ved Hokksund kan du fremdeles følge store deler av strekningen. Turen starter på FV2758 forbi Fiskum kirke og går så på FV2757 videre mot Kongsberg. Veien passerer blant annet Fiskumelva. Over den går Smedbrua, bygget i 1767, og sannsynligvis Norges eldste steinhvelvbru.

Vel fremme på Kongsberg er det også en fin tur for motorsyklister å kjøre videre nordover Numedalen på østsiden av elva til Lampeland. Derfra kan de legge kursen østover igjen på FV2740, som også er en slik vei motorsyklister
foretrekker.

Vel tilbake i Hokksund igjen har de garantert fått svingt deg.

Tvers over Agder

E18 langs Sørlandskysten er stadig bedre for dem som vil raskt frem, men er akk så kjedelig. Et bedre alternativ for motorsyklister og andre som synes veier er målet, er indre vei gjennom Agder.

FV42 går fra Arendal til Egersund og gjennom et område som byr på usedvanlig mye natur per kvadratkilometer. Langs veien veksler flate dalbunner og bratte dalsider nesten hele tiden om dominansen. Det finnes også et vell av vann i form av innsjøer og elver.

bilde av norsk natur og lokalsamfunn tatt ovenfra
KJØR OMVEI: Ta av fra motorveien og kjør heller en indre vei når du skal på MC-tur.

Nydelige, skiftende kulturlandskap og spor av mennesker er det også nesten over alt. Veien innbyr til hyppige stopp for friluftslivsinteresserte, enten de vil fiske eller gå til hytter og topper. For eksempel er DNTs Olandsbu verdt å svette litt for.

For dem som er interessert i historie og kulturminner er mulighetene også
mange. En avstikker til storheter som Mollestadeika og kirkeperler som den i Froland, Grindheim og Mykland, er bare noen av dem man kan oppleve. Froland verk, Mineralparken i Evje og Storhaugane i Sirdal er også nesten obligatoriske stoppesteder. Underveis bør motorsyklister også unne seg avstikkere til Knaben gruver og idylliske Flekkefjord. Det er knapt 24 mil mellom Arendal og Egersund langs FV42, men sett av minst en helg til turen.

Svingete fjelltur

Fra kulturminnene Sauda kirke til Røldal stavkirke er det 47 kilometer, og mesteparten av strekningen mellom kirkene dekkes av FV520. Den byr på en usedvanlig bratt, svingete og innholdsrik kjøretur som dels går høyt til fjells. Turen kan gjennomføres inntil snøen kommer og stenger veien om høsten. Veien er en del av Nasjonal turistveg Ryfylke, og kjøreturen over fjellet kan utmerket godt kombineres med turen fra Røldal og sydover til Stavanger.

Etter å ha kjørt ut av tettbebyggelsen i Sauda følger FV520 først Storelva gjennom det trange Allmannajuvet. Her ligger det et nedlagt gruveanlegg som nå er gjenåpnet som en meget spesiell rasteplass av Statens vegvesen. Før FV520 går til fjells for alvor, går den nedenom den flate og fruktbare Hellandsbygd.

svingete fjellveier
FJELLTUR: Telt langs veien og opplev vakker natur mellom Sauda og Rørdal.

Herfra er veien vinterstengt. Videre over fjellet passerer veien flere imponerende kraftverksdammer. Særlig den store dammen i sørenden av Svartavatnet er verdt en stopp.

For øvrig er det en rekke flotte utsiktspunkter underveis over fjellet. Motorsyklister som sverger til overnatting i telt høyt til fjells, har også mange muligheter på veien mellom Sauda og Røldal.

Langtur ved Femunden

Teltplasser er det også rikelig av på FV26 som går gjennom Trysil og vest for Femunden. Denne turen er ganske annerledes enn de forutgående. Den er preget av lange strekinger gjennom glissen bjørke- og furuskog like ved Norges tredje største innsjø. Det er et ganske storslagent område som byr på
store naturopplevelser.

Når høstfargene kommer er turen i tillegg en fargerik opplevelse. Stort sett
god veibane og liten biltrafikk er også slikt motorsyklisten kan glede seg over. Underveis vil du finne mange gode grunner til å svinge av hovedveien blant annet i Nybergsund, Innbygda, Engerdal, Drevsjø og sørenden av Femunden. Fint er det også i Øversjødalen der den høyreiste Elgpiggen rager på sørsiden.

Starter du denne turen i Elverum og kjører til Tolga har du tilbakelagt nesten 24 mil. Hvis du vil ha en rundtur kan du kjøre sørover igjen via Tynset, Brydalen, Rendalen, Storsjøen og Elverum. Da har du tilbakelagt vel 20 mil i tillegg på asfalt i Innlandet.

strand ved insjø
FEMUNDEN: Ta turen til Norges tredje største innsjø og opplev store naturopplevelser.

Vesterålen og Andøya

Vesterålen kan varte opp med vel så spektakulære fjorder og fjell som sin mer berømte nabo Lofoten. Det gir muligheter for dem som vil ha veiene mer for seg selv og komme tett på storslagen natur uten å kjøre i kø. Med Sortland som innfallsport er ytterpunktene Bø og Nyksund begge innenfor rekkevidde på den imponerende Langøya.

Et par dagers tur langs storslagne fjorder og fjell på Norges tredje største øy byr på utallige inntrykk. Fra Sortland kan også motorsykkelturen gå østover og nordover til Andøya. Der konkurrerer stupbratte fjell og mektige multemyrer om
oppmerksomheten. På et par dagers tur, delvis på den nasjonale turistveien har du også muligheter for å oppleve det høyreiste fyret i Andenes og romfartssenteret like ved.

Hus ved sjøen
VESTERÅLEN: Opplev spektakulære fjorder og fjell i Vesterålen.

For dem som synes en høsttur til Vesterålen blir i lengste laget er det jo en ide å sette den på lista for mulige turer neste år. Det er minst like fint der tidlig på sommeren og Norge har mange perler man kan se frem til å kikke nærmere på.

Og til slutt: Kjør med vett og forstand og bruk sikkerhetsutstyr. God tur!

NAF MC

Medlemskap for MC

Trenger du noen andre å kjøre sammen med? Test ut vår nye MC-tjeneste der du kan planlegge turer, invitere til fellestur og navigere dit du vil på ditt neste MC-eventyr.

To personer på tur med MC-sykkel
30. august 2022
Per Roger Lauritzen, Redaktør NAF Veibok

Fant du det du lette etter?