NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
Høstbilde MC med JHS

Kjør trygt om høsten

Høsten er en vakker tid å kjøre motorsykkel på, men det er også en av de farligste. Her er våre tips og råd.


Kort fortalt:

  • Løv og grus som skylles inn på veien av høstregn kan gjøre veiene glatte.
  • Selv om det ser tørt ut kan løv på veien være vått og sleipt.
  • Du kan møte på "Black Ice" hvor det ser ut som om veien er våt, mens det i realiteten ligger is på veien.

Økning i MC-ulykker

I år har det vært en kraftig økning i ulykker med motorsykkel på norske veier. Hele tre av fire utforkjøringsulykker med motorsykkel i år har skjedd i sving.

Nå står sesonginnspurten for tur og høsten byr på egne utfordringer for motorsyklister, selv den vante motorsykkelveien kan bli forræderisk glatt.

Løv blir glatt som såpe

Klar luft, deilige temperaturer og lite trafikk på veiene – høsten er en fantastisk tid for deg som motorsyklist. Men løv fra trær og grus som skylles inn over veibanen av høstregn kan gjøre veiene glatte.

Løv som ligger på en ellers tørr veibane kan være fuktig eller vått og det kan også danne seg is inne blant løvet som du ikke ser før det er for sent. Vått løv, og annet plantenedfall, kan gjøre veien svært glatt. Hemmeligheten er å skaffe seg handlingsrom gjennom å sette ned farten før svingen. Husk også å kle deg etter været.

Lumske høstveier

Vær varsom når du kjører på vakre, men lumske, høstveier – for sammen med løv og planterester går vi også nå inn i en tid der man man møte på is i skyggepartiene.

Flere, også erfarne motorsykister, forulykker hvert år fordi det som ser ut som våt veibane, i realiteten er is. I tillegg bør du være ekstra varsom dersom det har vært minusgrader gjennom natten, og man bør passe på over broer og andre steder der det kan danne seg is.

NAF MC

Medlemskap for MC

Trenger du noen andre å kjøre sammen med? Test ut vår nye MC-tjeneste der du kan planlegge turer, invitere til fellestur og navigere dit du vil på ditt neste MC-eventyr.

To personer på tur med MC-sykkel
21. september 2022
Jan Harry Svendsen, Rådgiver

Fant du det du lette etter?