NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...
To jenter bruker NAF kjøpekontrakt ved salg av bil

Kjøpekontrakten er bilsalgets viktigste dokument

Vi har samlet alle de dokumentene du trenger på ett sted. En alt-i-ett kjøpekontrakt med andre ord. Fullfør på et blunk, betal med Vipps og signer digitalt.


NAF Kjøpekontrakt

For kjøp og salg av bruktbil og andre kjøretøy mellom privatpersoner.

NAF alt-i-ett kjøpekontrakt inkluderer:

  • Kjøpekontrakt
  • Salgsmelding
  • Gebyrfri betaling med Vipps
  • Forsikring
  • Omregistering (eierskifte)

Start med kjøpekontrakten

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de skal selge eller kjøpe en bil privat. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler vi alltid å skrive en kontrakt ved salg/kjøp av bil.

Kjøp og salg mellom private reguleres av kjøpsloven, som pålegger selger av bilen en opplysningsplikt. Kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Hva som regnes som vesentlig vil blant annet variere med alderen på bilen, hvor langt den har gått og lignende. Vårt råd er at selger er mest mulig ærlig og forteller det han eller hun vet om bilen.

En kontrakt bør si noe nærmere om de opplysninger selger har gitt og hva partene har blitt enige om. Legg gjerne med dokumenter som er relevante for kjøper, som for eksempel servicehefte, kvitteringer for utført reparasjoner og påkostninger, EU-kontroll, mangel-lapp og lignende. Kjøper bør kontrollere at alle opplysninger blir tatt med.

Fyll ut kontrakten på nett

Velger du vår digitale kjøpekontrakt, signerer du kontrakten trygt og enkelt digitalt med BankID. Har du ikke BankID, kan du opprette en enkel kjøpekontrakt og signere digitalt for hånd.

NAF kjøpekontrakt på mobil
HUSK KONTRAKT: Gjør ferdig alle viktige dokumenter, før du ruller avgårde med den nye bilen din. Foto: Eirik Aspaas

Når du skal selge bilen

Det du forteller om bilen anses å være en del av salgsavtalen. Det er derfor viktig å ikke overdrive eller skrive noe du ikke kan stå for i annonsen. Unngå ord som «strøken» eller «rustfri».

Ved salg av bruktbil, er det vanlig å ta forbehold om at bilen selges «som den er», «som forevist» eller lignende. Når bilen selges som den er, betyr det at kjøperen i utgangspunktet aksepterer at han eller hun kjøper en bil i den tilstand den er, og med de feil og mangler den har. Selger vil likevel kunne bli ansvarlig dersom det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger om forhold ved bilen, eller dersom bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente.

Salgsmelding

Ved eierskifte skal salgsmelding fylles ut av tidligere og ny eier. Dette kan du gjøre inne i NAF Kjøpekontrakt.

Tjenesten forutsetter at du er over 18 år og har norsk fødselsnummer.

Forsikring

Pass på at kjøper tegner forsikring på bilen. Bruker du vår digitale kjøpekontrakt, vil du få et forsikringstilbud av Gjensidige. Kjøpekontrakten gir deg 5 prosent ekstra rabatt i tillegg til andre organisasjonsrabatter. Det betyr inntil 26 prosent for NAF-medlemmer.

NAF Senter

Kjøpe ny bil?

Skal du kjøpe en ny bruktbil, ta en NAF-test og gjør deg bedre rustet til å vurdere kjøpet!

Illustrasjon av mekaniker

Omregistrering (eierskifte) og betaling

I vår digitale kjøpekontrakt kan du utføre Statens vegvesens obligatoriske dokumenter ved eierskifte.

Du kan også velge å betale med Vipps, slik at eierskifte og betaling gjennomføres samtidig. Det betyr at kjøretøyet registreres på ny eier hos Statens vegvesen i samme øyeblikk som betalingen Vippses til selger. Kjøper kan da være sikker på at kjøretøyet er registrert på sitt navn, og selger kan trygt gi fra seg nøkler med betalingen trygt på sin konto.

Omregistreringsavgift

Når det gjelder omregistreringsavgift, må den i utgangspunktet avtales mellom partene. Ved privat salg vil det imidlertid normalt være kjøper som betaler omregistreringsavgiften.

Husk at før du betaler omregistreringsavgiften må bilen eller MC-sykkelen være forsikret.

NAF kjøpekontrakt digital på PC
ALT-I-ETT: Hos oss kan du gjøre alt av papirarbeid på ett og samme sted; kjøpekontrakt, salgsmelding, forsikring og omregistrering. Gjør det på mobilen eller dataen din. Foto: Eirik Aspaas

Oppgjør og overlevering av bilen

Det er viktig å ikke overlevere bilen til kjøper før hele kjøpesummen er mottatt, og alle transaksjoner som skal overføres fra kjøper til selger, kan du nå gjøre inne i NAF Kjøpekontrakt.

Det kan være alt fra egenkapital, deler av kjøpesummen eller hele kjøpesummen som skal overføres. Tjenesten er knyttet til eierskifte hos Statens vegvesen, slik at bilen bytter eier samtidig som pengene overføres direkte fra Vipps. For å benytte deg av alt dette, må du være NAF-medlem eller velge å oppgradere til pakken "Premium" inne i kjøpekontrakten.

Flere kjøpsråd på veien:

Husk at fra 1. januar 2018 ble årsavgiften erstattet med en trafikkforsikringsavgift som innkreves av forsikringsselskapet ditt.

20. september 2022
Audun De Flon, NAF Advokat

Fant du det du lette etter?