bilforhandler overleverer nøkkel til ung mann

Hva er leasing av bil? Alt om privatleasing

Velger du leasing får du ny bil uten lån, men det kan være dyrere å lease enn å eie. Les mer om fordeler og ulemper.

© NAF

Hvordan fungerer leasing?

Å lease bil innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før så å levere bilen tilbake. Ved leasing av bil har du full bruksrett, men også full vedlikeholdsplikt.

En privat leasingkontrakt fungerer vanligvis slik at leietaker forplikter seg til å leie en ny bil i en tre- eller fireårsperiode. Avtalen inngås ofte med en bilforhandler, som gjør dette på vegne av et leasingselskap. Leasingselskapet kjøper så bilen av bilforhandleren, som igjen leier den ut til deg.

Hva er startleie, restverdi og månedsleie?

Startleie fungerer som en slags egenkapital. Som regel er startleien 10 prosent av bilens verdi og ikke et depositum.

Restverdi er den prisen bilforhandleren betaler til leasingselskapet når de kjøper bilen tilbake etter endt leasingperiode. Restverdien er derfor ikke en sum leietaker har rett til å betale for å kjøpe bilen etter endt leasingperiode. Derimot kan bilforhandleren velge å selge bilen videre for dette beløpet om de ønsker det, eller til en annen pris.

Månedsleien blir bestemt av tre faktorer: Bilens kjøpspris, restverdien og startleien.

Når restverdien og startleien trekkes fra kjøpsprisen på bilen, er det restbeløpet du skal betale ned månedlig i leasingperioden. I tillegg må det betales renter på restbeløpet. Det betyr også at du kan få ned månedsprisen ved å betale mer inn i startleie.

Totalsummen blir den samme (når du holder renter utenfor), men det månedlige trykket på privatøkonomien blir mindre.

Bør du lease eller kjøpe bil?

Fordeler med leasing:

  • Du får en ny og sikker bil.
  • Stor forutsigbarhet over månedlige kostnader.
  • Du slipper å ta opp lån for å kjøpe bil.
  • Du slipper å binde opp kapital.

Har du ikke kapital til å kjøpe egen bil, og vil ha en ny bil, er leasing et alternativ å vurdere. Teknologiutvikling og politiske vedtak gjør også at det kan være lurt å lease hvis man bor i enkelte byområder. Privatleasing passer også best for deg som ønsker å skifte bil hvert tredje til fjerde år.

Ulemper ved leasing:

  • Det kan være dyrere å lease enn å eie.
  • Du har ingen bil å selge etter utløpet leasingperiode.

Skulle behovet ditt for bil endre seg i leieperioden, bør du være klar over at det kan koste en del å komme ut av kontrakten. Vår erfaring er at de fleste tvistesakene oppstår i forbindelse med tilbakelevering av bilen. Det er derfor fornuftig at kontrakten regulerer at en uhildet instans takserer bilen ved tilbakelevering.

Ungt par med bilselger hos bilforhandler
Skriv kontrakt: Siden man selv har vedlikeholdsplikt, kan det være greit å ha med i kontrakten at avtalen inkluderer service og hjulskift. © NAF

Sjekkliste før du leaser bil

Privatleasing er ikke regulert ved lov, og det er kontrakten mellom partene som regulerer rettigheter og plikter. Det er derfor viktig å gå nøye gjennom de ulike vilkårene i avtalen.

Her er noen tips til forhold du bør sjekke før du underskriver en leasingkontrakt:

1

Bindingstid/oppsigelse av leasingavtalen

Sjekk hvor lenge du forplikter deg til å lease bilen. Sjekk også om det er mulig å gå ut av kontrakten dersom noe uforutsett skulle skje. Hva må eventuelt betales for å komme ut av avtalen?

2

Skader og feil

Hva skjer ved skader, for eksempel totalhavari? Hva regnes som skader/feil, og hva skal regnes som alminnelig elde og slitasje ved tilbakelevering? Det er også lurt å sjekke hvem som bærer ansvaret for slike oppståtte problemer i leasingperioden.

3

Innskudd og rente

Vanligvis når man leaser en bil betaler man et innskudd/startleie og deretter et månedlig leiebeløp. Det er viktig å undersøke om månedsleien er fast i hele perioden eller om utleier kan regulere denne. Har du fast rente, får du ingen overraskelser i form av f.eks. renteendringer i løpet av avtaleperioden.

4

Service av leasingbilen

Det er viktig å huske på at du som leasingtaker må sørge for at service blir utført til den intervall som er gjeldende for bilen. Er det du eller utleier som skal betale for service på bilen? Hva inngår i eventuell forhåndsavtalt service?

5

Bruk av leasingbilen

Sjekk om det er begrensninger i bruken av bilen. Hvem får lov til å bruke bilen? Kan andre kjøre den og kan den kjøres utenfor Norge?


6

Kjørelengde

Sjekk hvilken kjørelengde avtalen inkluderer og at den er tilpasset ditt behov. Hva er konsekvensene dersom man kjører lengre enn avtalt?

Bilselger peker på felgene på en bil
Pass på felgene: Skade på felg koster fort mye penger. Du har ikke lyst til å sitte igjen med en stor ekstraregning, etter at du har levert inn leasing-bilen. © NAF

Tilbakelevering av leasingbilen

Ved tilbakelevering vil bilen bli sjekket for såkalt unormal slitasje. Normal slitasje derimot inkludert i leieprisen. Sørg for at du får god informasjon/brosjyre som viser hva som er definert som unormal slitasje og hva som regnes som normal slitasje.

Vet man dette på forhånd slipper du overraskelser når du skal levere tilbake bilen. Undersøk også hvem som skal kontrollere bilen – er det utleier selv som kontrollerer bilen eller brukes det en objektiv 3. part?

Hørt om NAF Lease?

Med medlemsfordelen NAF Lease slipper du å bekymre deg for dyre overraskelser i bilholdet eller kommende renteendringer, da du får faste månedsleie i hele avtaleperioden samt at service og vedlikehold er inkludert!

Publisert: 13. september 2022

Sist oppdatert: 8. februar 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?