NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Hva er leasing av bil? Alt om privatleasing

Velger du leasing får du ny bil uten lån, men det kan være dyrere å lease enn å eie selv. Les om fordeler og ulemper.


Det er både fordeler og ulemper ved leasing av bil. Vi forteller hvilke.

Kort fortalt:

 • En leaset bil er ikke som en leiebil. En leiebil har alt inkludert.
 • Ved leasing av bil har du full bruksrett, men også full vedlikeholdsplikt.

Hva er privatleasing av bil?

Privatleasing er en alternativ måte å finansiere bruk av privatbil. Leasing innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før bilen leveres tilbake.

Leasingavtalen inngås ofte med en bilforhandler, som gjør dette på vegne av et leasingselskap. Leasingselskapet kjøper så bilen av bilforhandleren, som så igjen leier den ut til deg.

En privat leasingavtale fungerer vanligvis slik at forbrukeren (leietaker) forplikter seg til å leie en ny bil i en tre- eller fireårsperiode. Unntaksvis kan det avtales lenger leietid.

Hvis ikke annet er avtalt, skal du blant annet selv sørge for at servicer blir fulgt, dekk byttet og forsikring tegnet.

Lease eller kjøpe bil?

Fordeler med privatleasing

 • Du får en ny og sikker bil
 • Stor forutsigbarhet over månedlige kostnader
 • Slipper å ta opp lån for å kjøpe bil.
 • Slipper å binde opp kapital.

Privatleasing passer imidlertid best for deg som ønsker å skifte bil hvert tredje til fjerde år.

Har du ikke kapital til å kjøpe egen bil, og vil ha en ny bil, er leasing et alternativ å vurdere. Det samme er den usikkerheten som er i bilverdenen nå. Teknologiutvikling og politiske vedtak gjør at det kan være lurt å lease hvis man bor i byområder og ønsker ny bil.

Ulempene ved privatleasing

 • Det kan være dyrere å lease enn å eie
 • Du har ingen bil å selge etter utløpet leasingperiode.

Skulle behovet ditt for bil endre seg i leieperioden, enten fordi du får barn, ny jobb eller lignende, bør du være klar over at det kan koste en del å komme ut av kontrakten.

Vår erfaring er at de fleste tvistesakene oppstår i forbindelse med tilbakelevering av bilen. Det er derfor fornuftig at kontrakten regulerer at en uhildet instans takserer bilen ved tilbakelevering.

Ved å lease bil slipper du å ta opp billån.
Skriv kontrakt: Siden man selv har vedlikeholdsplikt, kan det være greit å ha med i kontrakten at avtalen inkluderer service og hjulskift. Det er fullt mulig å forhandle med bilforhandleren eller leasingselskapet akkurat som ved kjøp av bil.

Hva er startleie, restverdi og månedsleie?

Startleie fungerer som en slags egenkapital. Som regel er startleien 10 prosent av bilens verdi og ikke et depositum. Det betyr at de pengene får du ikke igjen, men startleien har noe å si for månedsleien man får.

Restverdi er den prisen bilforhandleren betaler til leasingselskapet når de kjøper bilen tilbake etter endt leasingperiode. Restverdien er derfor ikke en sum leietaker har rett til å betale for å kjøpe bilen etter endt leasingperiode. Derimot kan bilforhandleren velge å selge bilen videre for dette beløpet om de ønsker det, eller til en annen pris.

Månedsleien blir bestemt av tre faktorer: Bilens kjøpspris, restverdien og startleien.

Når restverdien og startleien trekkes fra kjøpsprisen på bilen, er det restbeløpet du skal betale ned månedlig i leasingperioden. I tillegg må det betales renter på restbeløpet. Det betyr også at du kan få ned månedsprisen ved å betale mer inn i startleie.

Totalsummen blir den samme (når du holder renter utenfor), men det månedlige trykket på privatøkonomien blir mindre.

Når du skal ta en swap med en leaset bil, sjekk at den ikke har noen skader.
Pass på felgene: Skade på felg koster fort mye penger. Du har ikke lyst til å sitte igjen med en stor ekstraregning, etter at du har levert inn leasing-bilen din.

Viktig å sjekke før du inngår kontrakt

Privatleasing er ikke regulert ved lov, og det er kontrakten mellom partene som regulerer rettigheter og plikter. Det er derfor viktig å undersøke vilkårene på kontrakten nøye, før du inngår avtalen.

 • Foreligger det en minste bindingsperiode?
 • Kan kontrakten sies opp?
 • Hvem bærer ansvaret for feil og andre problemer i leasingperioden?
 • Hvem bærer ansvaret for vedlikehold og service?
 • Hva skjer ved skader, for eksempel totalhavari?
 • Hvem får lov til å bruke bilen?
 • Hva skjer når bilen skal leveres tilbake?
 • Hva skal regnes som skader/feil, og hva skal regnes som alminnelig elde og slitasje ved tilbakelevering?

Hørt om NAF Lease?

Med medlemsfordelen NAF Lease slipper du å bekymre deg for dyre overraskelser i bilholdet eller kommende renteendringer, da du får faste månedsleie i hele avtaleperioden samt at service og vedlikehold er inkludert!