Vanlige feil og mangler på bruktbil du bør sjekke

To tredjedeler av alle biler som selges i Norge er brukte biler. Dette er de typiske slitedelene som bør sjekkes.


Sjekk rust på bruktbil
Vanlige problem: Slitte bremseskiver, problemer med bremserør og feil ved hjuloppheng er de vanligste problemene til en bruktbil.

Kort fortalt:

  • Mange typiske slitasjeskader kan ikke oppdages ved prøvekjøring.
  • EU-kontroll gir liten sikkerhet ved bruktbilkjøp.
  • Er du usikker på kjøpet – ta en tilstandsrapport.

Disse slitedelene bør du sjekke før du kjøper bruktbil

  • Slitte bremseskiver
  • Problemer med bremserør
  • Feil ved hjuloppheng
  • Feil ved baklys
  • Feil ved bremselys
  • Oljelekkasje i motor eller girkasse
  • Slitt registerreim

Bortsett fra synlige feil ved lysene, er disse feilene ikke lett å oppdage ved prøvekjøring av bilen.

Den beste måten å sikre seg mot skjulte feil, er å sjekke at alle servicer er overholdt. Hvis servicer ikke er gjennomført i henhold til produsentens anbefalinger, bør “varsellampene” ringe og du bør vurdere å få en tilstandsrapport på bilen.

Kvinne tar en nøye sjekk av bildekk for å se om de er slitte.
Få hjelp: Typiske feil ved hjuloppheng eller brermserør, er ikke lett å oppdage ved prøvekjøring. Er du usikker på bilens tilstand, bør du få bilen grundig undersøkt. Foto: Eirik Aspaas

EU-kontroll gir liten sikkerhet ved bruktbilkjøp

EU-kontroll er en forholdsvis enkel og overfladisk kontroll som sier noe om bilens tilstand der og da, med fokus på trafikksikkerhet og miljø. På EU-kontrollen sjekkes mønsterdybde på dekkene, lys, bremser og en del andre trafikksikkerhetsmessige ting, i tillegg til utslipp og avgasser.

EU-kontrollen er ikke egnet til å avdekke større feil og feil som kan utvikle seg til mer alvorlige mangler, og kan ikke sammenliknes med en tilstandsrapport. Du bør derfor ikke kjøpe en eldre bil kun basert på EU-kontroll.

Anbefaler tilstandsrapport når du kjøper eldre bruktbil

Dersom du kjøper en bil der produsentens garanti fortsatt gjelder, eller som er innenfor fem års reklamasjonsfrist fra bilen ble solgt første gang, så er du bedre sikret dersom det viser seg å være feil ved bilen. Sjekk likevel alltid at alle servicer er holdt, slik at du ikke mister muligheten til å klage til forhandleren.

Når du kjøper fra en privatperson og garantien og nybil-reklamasjonsfristen er gått ut, blir risikoen større. Da lønner det seg å ta en tilstandsrapport på bilen. Er bilen mer enn fem år gammel, bør tommelfingerregelen være at du tar en tilstandsrapport på bilen – før eventuelt et kjøp.

Sjekk registreringsstatusen til kjøretøyet

På Vegvesen sine nettsider kan du sjekke registreringsstatusen til kjøretøyet. Selv om skiltene står på kjøretøyet, kan det være avregistrert. Du må registrere kjøretøyet før du kan ta det i bruk. Dersom eier av kjøretøyet har avregistrert kjøretøyet uten å levere inn skiltene til Statens vegvesen, må du få med skiltene når du kjøper kjøretøyet.

Kjøpe eller selge bil?

Da kan en NAF-test være gull verdt!

Testen gir deg en grundig tilstandsrapport av bilens tekniske tilstand, som du kan publisere sammen med din bilannonse. Skal du kjøpe vil testen gjøre deg bedre rustet til å vurdere kjøpet.

ilustrasjon mekaniker

Publisert: 13. september 2022

Sist oppdatert: 18. august 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?