NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Sjekk bilens alder, kilometerstand og servicehistorikk

Alder, kilometerstand og service henger som regel sammen, og er viktige sjekkpunkter når du skal kjøpe bruktbil.


Kort fortalt:

  • Sjekk bilens dokumenterte servicehistorikk
  • Manglende service kan ha betydning for garanti og reklamasjonsrett
  • Sjekk hvor mange eiere bilen har hatt

Bilens alder

Hevder selgeren at bilen er en 2010-modell? Årsmodell er ikke nødvendigvis det samme som datoen bilen er registrert første gang i Norge og som står påført i vognkortet.

Enkelte biler er bruktimportert og har en 1. gangs registreringsdato i utlandet. Denne datoen vil fremkomme av vognkortet, samt 1. gangs registrering i Norge. Er du usikker på hvilken årsmodell bilen er så kontakt merkeforhandler eller importør.

Hvor langt har bilen gått?

Kilometerstanden leses enkelt av på kilometertelleren i bilen. Bilens årsmodell og kilometerstand bør stemmer rimelig godt overens. Normalt går en privatbil mellom 13.000 til 17.000 kilometer i året.

I enkelte tilfeller stemmer ikke kilometerstanden på kilometertelleren overens med hvor langt bilen faktisk er kjørt. Da er det lurt å sjekke serviceheftet til bilen for å se når bilen har vært til service, og hvilken kilometerstand som ble registrert da. Finnes ikke servicehistorikken, bør du be selgeren dokumentere når og hvor han har tatt service. Kan han ikke det, bør du vurdere om du ønsker å kjøpe bilen.

Sjekk serviceheftet

Det er også viktig å sjekke om bilen har vært til regelmessig service.
Har den ikke det, vil dette kunne ha betydning for levetiden på både bestemte deler og bilen generelt.

Manglende service kan også ha betydning for eventuelle rettigheter etter garanti og reklamasjonsrett. Mange forhandlere og importører krever at man har fulgt serviceintervallene for å kunne gi garantier hvis noe går i stykker.

Sjekk antall eiere

Vognkortet forteller om hvem som er nåværende eier, men sier ikke noe om hvor mange eiere bilen har hatt siden den ble registrert.

Men antall eiere er ingen hemmelighet, og ved å ringe Statens vegvesen på 02030 får du opplyst hvor mange tidligere eiere bilen har hatt og annen viktig informasjon om kjøretøyet.

Kjøpe eller selge bil?

Da kan en NAF-test være gull verdt!

Testen gir deg en grundig tilstandsrapport av bilens tekniske tilstand, som du kan publisere sammen med din bilannonse. Skal du kjøpe vil testen gjøre deg bedre rustet til å vurdere kjøpet.

30. juni 2021

Fant du det du lette etter?