NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Kjøpe bruktbil?

Når du finner drømmebilen er det lett å la seg rive med, men husk at et bilkjøp er en stor investering. Her er en kjapp huskeliste til deg som skal kjøpe bruktbil.


Bilde av en blid familie som sitter i bagasjerommet.

Kort fortalt:

  • Prøvekjør og undersøk bilen
  • Sjekk om det er heftelser på bilen
  • Husk å skrive kjøpekontrakt

Undersøk godt på forhånd

Uansett om du skal kjøpe bruktbil av en privatperson eller av en profesjonell bilforhandler vil grundig forarbeid gi deg en tryggere bilhandel. Det kan spare deg for frustrasjon og problemer i etterkant.

Finn bilen som passer for deg

Tenk gjennom hvilken bil som dekker dine ønsker og behov. Er du usikker på hvilken bil du skal velge? Sjekk våre bilguider.

Ha finansieringsbevis i orden og tenk gjennom hvilken pris du er villig til å betale for bilen. 

Sjekk dette før du slår til

  • Hvem eier bilen - er eier og selger samme person?
  • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice. Be om at selger legger frem bilens service- og verkstedshistorikk.
  • Spør selger om bilen har vært utsatt for kollisjon eller større skader.
  • Få bekreftet at bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF Test. En EU-kontroll betyr kun at bilen tilfredsstiller visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.

Du kan spare deg for mye irritasjon og kostnader ved å be om at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si mye mer om den tekniske kvaliteten på bilen.

  • Sjekk registreringsstatusen til kjøretøyer på Vegvesenet sine nettsider. Bilen kan være avregistrert selv om skiltene står på.
  • Sjekk om det er heftelser på bilen. Disse må fjernes når du kjøper bilen.
  • Skriv kontrakt! Kjøpekontrakten er bilsalgets viktigste dokument. Med NAF Kjøpekontrakt kan du gjøre alt av papirarbeid og betaling på ett og samme sted; kjøpekontrakt, salgsmelding, forsikring, omregistrering og gebyrfri betaling med Vipps. Signer alt digitalt med BankID!
Bilde av NAF sin digitale kjøpekontrakt.
Naf kjøpekontrakt: Hos oss kan du signere digitalt og gjøre alt av papirarbeid på ett og samme sted; kjøpekontrakt, salgsmelding, forsikring og omregistrering. Du kan til og med betale gebyrfritt med Vipps! Foto: Eirik Aspaas.

Undersøk bilen grundig

Selv om bilen ser flott ut og selger har gitt løfter om bilens tilstand, bør du undersøke den grundig. Behold roen og ikke la deg rive med.

Vi hjelper deg med bilkjøpet

Om det er noe du er usikker på kan du ta kontakt med våre juridiske og tekniske rådgivere.

Hvis du skulle oppdage feil ved bilen i etterkant av kjøpet er det viktig at du klager skriftlig til selger. Dette gjelder uavhengig av om du har kjøpt bilen av en privatperson eller en profesjonell bilforhandler.

Kjøpe eller selge bil?

Da kan en NAF-test være gull verdt!

Testen gir deg en grundig tilstandsrapport av bilens tekniske tilstand, som du kan publisere sammen med din bilannonse. Skal du kjøpe vil testen gjøre deg bedre rustet til å vurdere kjøpet.