Dette skjer når du kjører elbilen tom for strøm

Hvis du holder på å kjøre elbilen din tom for strøm, er det greit å vite at du har full kontroll over bilen til siste kilometer. Startbatteriet kan derimot by på problemer etterpå.


Berging av elbil El prix sommer 2023
Få kjører tomme elbilen som for strøm. Heldigvis er det hjelp å få om uhellet er ute.

Kort fortalt:

  • Det kan skade batteriet å kjøre tom for strøm gjentatte ganger.
  • Det er stor forskjell på hvor stor sikkerhetsmargin bilprodusenten har lagt inn i batteriet – altså hvor mye du har å gå på etter null prosent.
  • Du har god kontroll på elbilen til siste kilometer. Ingen biler bråstopper.

Er elbilen din tom for strøm?

Å kjøre tom for strøm kan skje den beste. Kanskje var ladestasjonen du kom til ute av drift, og du rakk ikke frem til neste? Kanskje ble du overrasket av mye regn, og forbruket var høyere enn forventet? Kanskje du bare rett og slett feilberegnet?

NAF Veihjelp melder at de sjelden redder elbilister som har kjørt tom for strøm. Faktisk er de vanligste bergingsårsakene feil med startbatteriet, punktering eller at man har kjørt av veien.

Heldigvis vil de færreste elbilister oppleve å kjøre bilen tom for strøm. Men hvis uhellet først er ute, er det greit å vite hva som skjer.

Les deg opp på din egen bil

Før vi går gjennom mer generelt hva som skjer, så vil vi foreslå at du går inn og leser deg opp på egen bil.

NAF har kjørt over 100 elbiler helt tomme for strøm over de siste fire årene. Vi har altså erfaring med hvordan det oppleves å kjøre elbilene tom for strøm og kan gi noen gode råd på veien.

Finn din bil i NAFs rekkeviddetester

Kan være skadelig for batteriet 

Først vil vi påpeke at det kan være skadelig for elbil-batteriet (lithium ion-batteri) å kjøres tom for strøm. Ved gjentatte utladinger kan batteriet få redusert kapasitet og dermed redusert rekkevidde.

Det samme gjelder å lader opp batteriet til 100 prosent hver gang du lader.

Derfor har mange bilprodusenter nå har lagt inn ladegrense i elbilen slik at du kan stille inn maksimal batteriprosent du skal lade til i hverdagen. Å lade opp batteriet helt trenger du bare til langturer.

Les også: Skikk og bruk på ladestasjoner

Bilen advarer i god tid

bilde av dashboard
Snart strømtom: Bilen varsler om at du holder på å kjøre tom for strøm, og gir deg god tid til å finne nærmeste ladestasjon.

Hvis du er på tur og har feilberegnet avstanden til laderen eller kommet til en lader som er ute av drift, er det greit å være forberedt på hva du kan forvente.

Med mindre du har nistirret på batteriprosenten og har full oversikt alltid er det godt å vite at du får en rekke varsler som advarer deg om at du holder på å kjøre tom for strøm.

Det varierer fra bil til bil når varslene dukker opp, men fra 25 prosent batteri igjen og ned mot 10 prosent gjelder de fleste elbiler. Vi har til gode å ikke bli varslet om at vi holder på å gå tomme for strøm.

Det betyr at du får godt med tid til å planlegge hva du skal gjøre.

Les også: Slik finner du ladestasjoner til elbil

nærbilde av dashboard
Skilpaddemodus: Dukker det opp et ikon med en skilpadde i instrumentpanelet, varsler bilen deg om at hastigheten og ytelsene blir begrenset.

Den berømmelige skilpaddemodusen

Når du er nede i de siste prosentene kan det dukke opp et ikon med en skilpadde i instrumentpanelet. Den varsler deg om at du har gått i skilpaddemodus, som rett og slett betyr at hastigheten og ytelsene til bilen blir begrenset.

Vår erfaring er at du først kan oppleve at hastigheten begrenses til maks 70 eller 80 km/t, mens jo nærmere 0 prosent du kommer reduseres hastigheten ytterligere til maks 40 eller 50 km/t og ned i 30 km/t. Dette opplyses det ofte om i instrumentpanelet.

I flere modeller har vi erfart at klimaanlegget skrur seg av jo nærmere null prosent du kommer. At det blir kaldt i kupeen kan man leve med, men utfordringen kommer hvis bilen begynner å dugge mye og du mister sikten.

Kjør inn på en sidevei

Nettopp fordi hastighetsbegrensning er noe av det du kan forvente, er det viktig å vurdere om du skal komme deg av motorveien og heller kjøre en sidevei.

Ikke bare er det mer trafikksikkert, men det vil også hjelpe deg med å kjøre lengre, siden forbruket ditt vil være høyere når du kjører i høy hastighet sammenlignet med om du kjører på en sidevei i lave hastigheter.

Kjør inn til siden og sjekk Google Maps eller navigasjonsanlegget om du finner en parallellvei du kan kjøre på frem til neste ladestasjon.

Vi har opplevde å kjøre opp mot 5 mil etter 0 prosent /0 kilometer - alt avhengig av hvor vi har kjørt. Hvis du kjører på en vei hvor du kan regenerere og holde en jevn hastighet, kan du faktisk holde det gående ganske lenge. Den store fordelen ved en elbil er at du kan alltids regenerere litt mer rekkevidde for å komme frem.

nærbilde av dashboard
Begrenset effekt: Renault Zoe varsler om at du har begrenset effekt, og ikke kan kjøre i høye hastigheter.

Tungstyrt etter 0 prosent

Hvis du har kjørt så langt at batterimåleren viser null og gjettometeret sier null kilometer så kan det fortsatt være håp om å komme frem til ladestasjonen – selvfølgelig gitt om du kjører på en vei hvor det er trafikksikkert at du fortsetter.

Ved et par anledninger har vi imidlertid erfart at bilen blir bilen tung å styre etter 0 prosent, tung på gassen og generelt treg i responsen.

Ofte vil du oppleve en ytterligere hastighetsbegrensning som gjør at det ikke er trygt å holde seg på veier der det er annen trafikk.

Varseltrekant ved veien
Stopp i veikanten: Har du gått strømtom? Da er et godt triks å prøve å skru på bilen igjen etter å ha latt den stå en liten stund - kanskje et kvarters tid.

Siste lille rest

La oss ta for oss scenarioet at du har stoppet 20 meter unna ladestasjonen, og det er ingen i nærheten som kan dytte deg frem for å lade.

Da er et godt triks å prøve å skru på bilen igjen etter å ha latt den stå en liten stund - kanskje et kvarters tid.

Da kan du oppleve å få noen meter eller kilometer til å gjøre - dog i veldig begrenset hastighet.

Det er det også greit å være klar over om du har stoppet på et litt klønete sted langs veien.

tesla på ladestasjon
Startbatteri: Etter NAF og Motors rekkeviddetest trengte Model S å få strøm på startbatteriet før den tok til seg strøm fra Supercharger.

Startbatteriet tømmes og nødblinken kan stoppe

Vi har i hovedsak opplevd tre problemer med å kjøre elbilen tom for strøm; problemer med startbatteriet, låst oss ut av bilene og får ikke lukket dører. De to sist er en konsekvens av at startbatteriet er tomt.

La oss ta startbatteriet først. Utfordringen vi har opplevd med flere elbiler er at startbatteriet tappes under utlading av batteriet eller tappes etter at bilen er kjørt tom mens du venter på bergingsbil. Det er lite du kan gjøre med det annet enn at du kan unngå å kjøre tom for strøm.

Siden startbatteriet kan tappes fullstendig, kan også nødblinken og sentrallåsen slutte å fungere. Derfor er det ekstra viktig å sette ut varseltrekant for å varsle andre bilister om at du står parkert langs veien.

Det er også lurt å vite om alternativet til sentrallåsen eller det digitale nøkkelkortet. OFte er det en fysisk nøkkel gjemt et sted i trykknøkkelen, og et nøkkelhull et sted rundt håndtaket.

Hvis startbatteriet tømmes, vil bergeren måtte gi startbatteriet en boost før du får startet lading på hurtigladestasjonen. Det kan også hende du i etterkant må bytte startbatteriet hvis det har stått helt utladet lenge.

Våre beste tips når uhellet først er ute

  • For å unngå å kjøre tom for strøm er det bedre å legge inn ett ladestopp for mye enn ett for lite. Kun 5 minutter på laderen kan være nok til å komme frem med god margin.
  • Bilen reduserer hastigheten når du nærmer deg 0 prosent igjen på batteriet. Når uhellet først er ute er det lurt å unngå motorvei og høye hastigheter for å kjøre trygt frem til nærmeste hurtiglader.
  • Husk å sette ut varseltrekant hvis du stopper langs veien.
  • Ha gjerne en batterilader liggende, så du kan gi startbatteriet (12-volt-batteriet) en boost mens du venter på bergeren. Da slipper du å muligens å bytte startbatteri etter utlading.

NAF Veihjelp hjelper deg

Hvis du skulle være så uheldig å kjøre tom for strøm, er det bare å ringe NAF Veihjelp. Bergerne våre hjelper deg i gang og frakter deg til nærmeste ladestasjon.

De har lang erfaring med elbil, og vet hvordan de skal håndtere bilen din.

Publisert: 27. januar 2023

Sist oppdatert: 20. juli 2023

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?