Slik kommer du i gang med hurtiglading av elbil

Hurtigladere finnes over hele landet, og er ikke så vanskelige å bruke. Her får du noen korte tips som nybegynner med elbil.


ladestasjon

Kort fortalt:

  • Du starter og stopper lading med NAF Ladebrikke, sms, QR-kode, gjennom app eller noen steder betalingskort.
  • Man stopper ikke for å lade, men lader når man stopper.
  • Du finner ladestasjoner ved å bruke apper eller bilens navigasjonssystem.

Den første utfordringen for de fleste nye elbilister er hurtiglading. Vi er vel vant med bensinstasjoner langs veiene. «Bensinstasjonen» for elbilister er først og fremst lading hjemme. Men på lengre turer vil det for mange være nødvendig å ta turen innom en hurtiglader. Og det er flere faktorer som avgjøre hvor fort du får ladet.

Hva er egentlig hurtiglading og lynlading?

Hurtiglading og lynlading er enkelt fortalt at batteriet i bilen får masse strøm på kort tid. Lynlading gir enda mer strøm enn hurtiglading. Når du lader hjemme eller på mindre ladepunkter, slik som kommunale, hurtiglader man ikke. Da er det en begrenset mengde strøm som sendes inn i bilens innebygde lader. Denne innebygde laderen lader batteriet så fort den kan.

Med en hurtiglader er selve laderen flyttet ut av bilen. Laderen har høy kapasitet og hopper over bilens innebygde lader. Dermed kan man lade mye fortere, uansett hvor mye strøm man har tilgjengelig hjemme og hvor mye den innebygde laderen takler å gi.

Hvordan finner jeg hurtigladere?

Det finnes en mengde apper som gir deg oversikt over lynladere, både frittstående apper og apper som tilhører ladeleverandørene. I appene kan du ofte se både tilgjengelighet og effekt, eller om en lader er ute av drift. I mange biler vil du også se ladestasjoner i navigasjonsanlegget.

Skal du lade i utlandet? Her har kan du lese mer om hvordan du lader elbilen utenfor Norges grenser.

Start og stopp lading med NAF Ladebrikke

Du starter og stopper lading med NAF Ladebrikke, app, sms eller QR-kode.

En ladebrikke er bare en slags «nøkkel» som kobler kontoen din hos ladeleverandøren til ladestasjonen og strømmen du ønsker å kjøpe.

På ladebrikken står det et unikt nummer. Dette legges inn på «din side» hos ladeleverandøren eller i appen deres.

En ladebrikke kan også brukes til å åpne gratis ladepunkter, slik som kommunale. Husk at du som NAF-medlem kan få tilsendt NAF Ladebrikke. Om du i tillegg skaffer deg NAF Xtra kredittkort får du rabatter på lading hos de fleste kjente operatører.

Hvordan bruker jeg en hurtiglader?

  • Parkér bilen din slik at ladekabelen er lang nok til å kobles til.
  • På hurtigladere og lynladere trenger du ikke ha med egen ladekabel. Laderne har innebygde kabler.
  • Koble til riktig kabel til bilen din. Mange ladestasjoner har to kabler med både ladestandard ChaDeMo og CCS, men bare én av dem kan brukes om gangen.
  • Følg instruksjonen på ladestasjonens skjerm eller oppslag; enten sveipe ladebrikken, starte via app eller sms. Bruker du app er det viktig å sjekke at nummeret på laderen er likt som den du aktiverer i appen.

Hvor lenge bør jeg hurtiglade?

  • Dra hjemmefra med godt med strøm. Da er det lenge til du må lade, og når du først må lade er batteriet varmt og tar i mot mye strøm raskere enn et kaldt batteri.
  • Starter du lading når batteriet er mellom 10 til 20 prosent, lader du raskest. Det forutsetter at batteriet er varmt nok. Du får varmt batteri hvis bilen er kjørt lenge, eller har et innebygd system som gir batteriet riktig temperatur før du skal lade.
  • Avslutt ladingen når du har mellom 80 og 90 prosent. Når batteriet nærmer seg fullt synker ladehastigheten for å skåne batteriet. Det er raskere å legge inn et kort ekstra ladestopp om du trenger mer strøm for å komme fram.
  • Bilen bestemmer hvor raskt du kan lade. Hvis du lurer på hvor raskt bilen din lader.

Ladestasjoner er ikke parkeringsplasser til fri bruk for elbilister. Tommelfingerregelen for elbiler er at man ikke stopper for å lade, men lader når man stopper. Trenger barna en pause, legger man pausen til et sted med ladestasjon og lader litt samtidig.

Publisert: 8. desember 2022

Sist oppdatert: 31. januar 2024

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?