Slik finner du ladestasjoner til elbil

Lading og ladestasjoner kan synes som er uoverkommelig virvar. Men med noen enkle tips og litt trening kommer ladingen til å gå som en lek.


bmw i ladestasjon
© NAF

Kort fortalt:

  • Last ned smarte apper som viser ladestasjoner
  • Kast deg ut i det og tren på å lade utenom hjemmeladingen
  • Det kan lønne seg å ha konto hos de forskjellige leverandørene

De forskjellige ladestandardene, kilowatt, skikk og bruk på ladestasjoner og en mengde nye tekniske begreper kan ta motet fra en fersk elbilist.

Trøsten er at læringskurven er nokså bratt, og med litt friskt mot og kunnskap tar det ikke lang tid før du er komfortabel med å fylle «drivstoff» på elbilen.

Slik finner du ladestasjoner

Selv om det finnes forskjellige standarder på pluggen som skal inn i elbilen for å fylle på strøm, er trøsten at de fleste ladestasjoner har alle standarder. Da ser vi bort fra Tesla, som har sitt eget ladenettverk.

Enten bilen din har CHAdeMO eller Combo/ CCS, eller en vanlig Type 2, støtter de fleste ladestasjonene rundt om i landet alle standarder.

Les også: Lader til elbil – en enkel oversikt

Du kan laste ned en mengde apper på Apple App Store og Google Play for Android.

Medlemsfordel:

Få rabatt på hurtiglading

Visste du at du som NAF-medlem får 10 % introduksjonsrabatt hos Elton i hele 6 måneder, i tillegg til fast 15 % laderabatt når du betaler med NAF Xtra kredittkort?

Eff. rente 27,16 % v/15.000 kr o/12 mnd. Kostnad 1.974 kr. Totalt 16.974 kr.

Elton ladeapp brukt ved ladestasjon

Ladeleverandørenes apper

De store leverandørene av ladestasjoner har sine egne apper som viser deres nettverk. Disse appene gir selvsagt oversikt over den enkelte operatørens nettverk, og ingen andre de ikke er engasjert i.

  • Fordelen er at oversikten er ganske uttømmende med hvor mye som er ledig akkurat nå, samt at du kan starte ladingen fra appen.
  • Ulempen er at operatørenes apper ikke nødvendigvis viser andre lademuligheter som kanskje er gratis eller konkurrenters ladestasjoner.

Frittstående apper

Det finnes en mengde apper som gir over ladestasjoner, enten de er kommunale og gratis, tilhører strømleverandører eller Tesla eller er bedrifter, hoteller og andre som tilbyr lading av elbiler utenom de store nettverkene.

  • Fordelen er at appene gir oversikt over alle typer ladepunkter som måtte finnes, enten det er en kommunal kontakt på en vegg eller en Tesla Supercharger.
  • Ulempen er at man er avhengig av at app-utvikleren hele tiden sørger for å holde seg oppdatert eller tilrettelegger for at det er enkelt å sende inn oppdateringer. I tillegg vil appene ikke kunne tilby å starte lading siden de ikke har betalingsløsninger.

Eksempel: Appen PlugShare er populær, og gir oversikt over både gratis ladepunkter og betalingsstasjoner. I tillegg kan brukerne selv legge igjen kommentater om ladepunktet, «sjekke inn» på ladestasjonen og publisere bilder.

Det beste fra begge

Skal du virkelig ha oversikt over ladepunkter til det nærmest paranoide og være helt sikker på at du finner hver mulighet for å lade, laster du både ned appene til leverandørene og den eller de frittstående appene du foretrekker.

I tillegg kan du skru på visning av ladestasjoner i NAF Ruteplanlegger ved å velge fanen «Steder langs ruten» og huke av for ladestasjoner. Ruteplanleggeren viser det som finnes av ladestasjoner som er registrert, uavhengig av eier og leverandør.

Skaff deg konto hos leverandørene

Hurtigladere finner du over hele landet, og alle operatører har sine egne apper med kart, oversikt og «Min side». Du må registrere deg hos operatørene for å kunne bruke ladestasjonen med ladebrikke og betalingskort. Bruker du sms eller annen lading uten å være registrert som bruker, får du gjerne den høyeste taksten på lading.

Det finnes en mengde ladebrikker som kan knyttes til kontoen, og operatørene godtar de fleste kort som betalingsmiddel.

Teslas ladenettverk

Har du Tesla, er det svært enkelt å finne ladestasjonene på navigasjonsanlegget i bilen eller på produsentens nettsider. Hvis du legger inn ruten du skal kjøre trenger du egentlig ikke gjøre noe annet. Bilens datamaskin forteller deg hvor superladerne er og hvilke du bør kjøre innom, avhengig av hvor langt du skal og hvor mye batteri du har akkurat nå. Navigasjonsanlegget forteller deg også hvor mange av ladestasjonene som er opptatt akkurat nå og hva slags tilbud som finnes på stedet, slik som restauranter, kafeer og toaletter.

Men også Tesla-eiere bør ha andre ladeapper i bakhånd. Med originale overganger fra Tesla kan du lade Model S og X på alle CHAdeMO og CCS-stasjoner. Har du en vanlig Type 2-kabel kan du lade på alt av Type 2-stasjoner.

Husk at andre bilmerker enn Tesla også kan lade på Tesla Supercharger. Det forutsetter at ladeporten på bilen din er plassert riktig, samt at du må laste ned Teslas egen app.

Publisert: 16. februar 2021

Sist oppdatert: 2. april 2024

Kjersti Stuestøl,

Fant du det du lette etter?