NAFs sjekkliste for deg som skal kjøpe brukt elbil
Mye er det samme, men enkelte ting gjelder det å passe ekstra godt på når du skal kjøpe brukt elbil. Her får du NAFs beste tips.
Kort fortalt:
- Mange sjekkpunkter er de samme når man kjøper brukt fossil- eller elbil
- En NAF-test gir en god pekepinn på bilens tilstand
- Skriv alltid kontrakt
Mange fellestrekk
De har ikke samme motor og drivstoff, men de fleste bevegelige deler er de samme. Det vil si at det også på elbiler må sjekkes ting som for eksempel bremser, foringer, opphengskuler, endeledd, dekk og lignende. Dette er ting som kontrolleres i en NAF-test.
En NAF-test vil også lese av eventuelle feilmeldinger bilen kan ha hatt, enten knyttet til batteri eller andre systemer. I tillegg sjekkes batteripakke, elektriske koblinger og bilen generelt.
Book time til NAF-testHvordan står det til med batteriet?
Mange av spørsmålene NAF får, handler om batteriet. Generelt kan vi konkludere med at batteripakkene holder seg godt, men over tid vil rekkevidden til bilene bli kortere.
Merk at per i dag finnes det dessverre ingen fullgode metoder for å få et nøyaktig bilde av batteriets helsestatus. Pass på å spørre selger om ladehistorikk og erfaring med rekkevidden på sommer- og vinterføre og få dette notert i kontrakten. Alternativt kan man be en merkeforhandler om å avlese batteriets restkapasitet.
Husk kontrakten
Når du kjøper bil, er det veldig viktig å skrive kontrakt. Her bør du få med opplysninger som selger gir om bilen, slik som for eksempel rekkevidde, utstyr og lignende.
Kjøper du privat anbefaler vi å bruke NAF Kjøpekontrakt. Denne enkle og praktiske digitale løsningen inneholder nødvendige opplysninger om kjøretøyet, tilstand, utstyr som følger med, informasjon om oppgjøret og partenes personopplysninger. Kjøper og selger kan også skrive ned alt de har blitt enige om muntlig og skriftlig form.
Finn ut mer om NAF KjøpekontraktDette bør du sjekke når du kjøper bruktbil
Sjekkliste spesifikt for elbiler:
- Spør selger om ladehistorikk. Hurtiglading er en påkjenning for batteriet, så hvor ofte bilen har blitt hurtigladet er relevant informasjon.
- Spør om hvordan selger opplever rekkevidde sommer og vinter. Få dette med i kontrakten.
- Kan bilen hurtiglades?
- Hvilke ladekabler følger med bilen?
- Sjekk ladekabler og ladeport for skader, sprekker, skader, varmgang og så videre.
- Test at bilen lader ved å koble på en lader.
- Om mulig, se om det er skader på batterikassen under bilen
- Kontroller om batteriet fremdeles er innenfor garanti. Dette kan gjøres ved å kontakte en merkeforhandler, husk registreringsnummeret.
Sjekkliste felles for alle biler:
- Ta en test av bilen på ditt lokale NAF Testsenter.
- Sjekk om bilen har fulgt det foreskrevne vedlikeholdet.
- Er det heftelser på bilen? Her kan du lese mer om heftelser.
- Har bilen gyldig EU kontroll?
- Sjekk om bilen fremdeles er innenfor garanti.
- Er bilen importert fra utlandet, vil garantien følge perioden som gjelder i det landet bilen er solgt fra. Dette kan også påvirke hvilket utstyr bilen har.
- I Norge er som oftest nybilgarantien 5 år og 100.00 km og batterigaranti som regel på 8 år og 160.000 km (det som inntreffer først).
- Test ut alle dingser og knapper innvendig i bilen for å se at for eksempel setevarmer, klimaanlegget, par, nær- og hovedlys eller DAB-radioen fungerer.
- Prøvekjør bilen for å se om bilen fungerer som den skal. Test parkeringssensorer, ryggekamera, adaptiv cruisecontrol, filskiftassistent og så videre.
- Hører du ulyder eller merkelige lyder kan de være verdt å få undersøkt.
- Sist, men ikke minst: Skriv kontrakt
Les også
Fant du det du lette etter?