NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Tester elbil til hytta for første gang

Hvordan er det egentlig å komme seg til hytta i elbil for aller første gang? Det ville familien Kjæreng finne ut av – og vi fikk bli med på turen.


– Det er omtrent tre timer å kjøre opp til hytta, så jeg er jo selvfølgelig litt spent på rekkevidden, sier Fredrik Kjæreng, pappaen i familien og sjåfør for anledningen.

Til daglig kjører familien en Kia Optima hybrid, men de vurderer å bytte til helelektrisk. Å kjøre elbil til hytta har de aldri gjort før.

For å få en skikkelig test og opplevelse av hvordan det kan være, fikk familien låne en Volkswagen ID.Buzz for å komme seg fra boligen deres i Ski til hytta på Ringebufjellet.

Vant familiebiltesten

I forbindelse med rekkeviddetesten av 29 elbiler vinteren 2023, plukket vi ut 11 av elbilene til en egen familiebiltest. Bilene ble vurdert etter størrelse på bagasjerom, plass til barnevogn og bilstoler, nyttelast og pris. ID.Buzz ble kåret til vinner i testen, mye på grunn av bilens overlegne plass.

Klare for avreise

Hjemme i Ski er familien Kjæreng spente og klare for første tur til hytta i elbil.

Familien består av pappa Fredrik, mamma Miriam, og barna Louise (12) og Johanne (8).

– Ja, og så har vi jo hund også da, Milo, skyter Miriam inn. – Så det blir jo spennende å se om det er plass til både bur og ski og bagger.

Familie går mot bil med bagasje
Det er mye som skal med på turen til hytta.

Å få plass til all bagasje viser seg å gå uten de store utfordringene. I det 1121 liter store bagasjerommet får de fint plass til alt som skal med på vinterferien – til og med pappa Fredriks lengste langrennsski går inn i bagasjerommet. Riktignok på tvers, og riktignok bare så vidt det er.

– Døra gikk akkurat igjen, så får vi se om skia er like hele når vi kommer på hytta, sier han og ler.

Fordeler for deg med elbil!

Som NAF-medlem får du gode rabatter på forsikring, lading og ladekabler. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold og service.

illustrasjon av elbil som lader

I NAFs bagasjeromstest imponerte ID.Buzz med sitt 121 cm brede og 124 cm lange bagasjerom, med et hav plass til test-barnevogna.

Mann pakker ski inn i bil
Pappa Fredrik følger spent med på om langrennsskiene får plass i bagasjerommet.

Bagasjerommet i ID.Buzz er stort, men du må tenke deg om før du stapper det helt fullt. NAFs familiebiltest viser at ID.Buzz er en av flere nye elbiler hvor du må være oppmerksom på nyttelasten.

Slipper å krangle

På turen til hytta stortrives barna i de romslige baksetene. Praktiske løsninger kommer også godt med når familiefreden skal bevares på biltur.

– Jeg syns det er fint at det er lader på dørene. Johanne og jeg pleier å krangle om den ene laderen som er, men her har vi jo én hver, forteller Louise (12).

Mamma Miriam stemmer i: – Ja, det er viktig å kunne lade dingser på veien. Det går mye i telefon, iPad og airpods og sånt.

Johanne (8) koser seg såpass i baksetet at hun rett og slett har lyst til å sove i bilen i natt.

To voksne og to barn sitter i bil
Mamma Miriam og pappa Fredrik følger spent med på bilens rekkevidde, mens Louise (12) og Johanne (8) lader hver sin dings i baksetet.

I NAFs bilstoltest hadde ID.Buzz god plass til tre barneseter i baksetet, som betyr at bilen er godt egnet for familier med tre små barn. Det var imidlertid noe begrenset med benplass til passasjeren foran med en stor bilstol bak.

Rekkeviddeangst og ladestopp

Vel ute på E6 går vinterferie-trafikken jevnt og trutt mot fjellet, mens været veksler mellom regn og voldsomt snøvær. Bilen er fulladet, dashbordet viser 330 km rekkevidde.

– Det er akkurat så vi kommer opp med null prosent igjen, det. Da må vi nok planlegge noe lading på veien, slår Fredrik fast.

I NAFs vintertest kjørte ID.Buzz 310 kilometer før batteriet var helt tomt.

Bli NAF-medlem!

Familien Kjæreng legger inn et stopp på Innlandsporten for å fylle på med strøm, og benytter samtidig ladepausen til å få i seg en liten matbit.

– Vi var nede i underkant av 50 prosent da vi stoppa, nå har den kommet seg opp i 72 prosent mens vi har vært inne og kjøpt oss en burger og fått oss en kaffe på Cirkle K her, forteller Fredrik.

En lader plugges inn i en elbil
Familien ladet bilen mens de kjøpte seg en matbit.

I NAFs ladetest imponerte Volkswagen ID.Buzz ved å opprettholde høy ladeeffekt over lang tid. Bilen brukte i underkant av 34 minutter på å lade fra 10 til 80 prosent.

Fornøyde med første elbil-tur

Etter påfyll av både strøm og mat er familien klare for siste etappe opp til hytta, og til tross for ruskevær og varierende kjøreforhold er sjåføren blid og fornøyd bak rattet.

– Jeg syns bilen ligger veldig godt på veien, sier Fredrik.

Vel framme på hytta på Ringebufjellet er familien samstemte om at første tur til hytta i elbil har vært en suksess.

– Det var en kjempefin tur, forteller Miriam.

– Alt i alt så er vi veldig fornøyde, følger Fredrik opp. – Hadde det fungert med den elbilen her i stedet for den andre vi har?, spør han de andre.

– Selvfølgelig, svarer Johanne (8) smilende og gir to tomler opp.

Jente viser tommel opp
Familien evaluerer første tur til hytta i elbil.
14. mars 2023
Kasper Furulund Frøjd, Forbrukerjournalist, elbil

Fant du det du lette etter?