Redusert rekkevidde, men nykommere imponerer

NAF og Motor testet 18 elbiler vinteren 2021. Temperaturen var mellom fem varmegrader og fem minusgrader. Alle bilene har redusert rekkevidde sammenlignet med sommertesten, men en nykommer overrasker positivt.


Vintertest elbil 2021 oppstilt
Endelig storttest: Etter et Covid 19 preget fjorår har vi endelig fått til en stor rekkviddetest med hele 18 biler!. Foto: Harald Wisløff

Våre rekkeviddetester:

Kort om rekkeviddetesten:

  • Vi testet den faktiske rekkevidden til 18 elbiler på vinterføre.
  • Vi fant ut hva som skjer når elbilene går i strømsparemodus.
  • Dekkdimensjon og utstyrspakke spiller inn på rekkevidden bilen faktisk har.

Se alle resultatene fra rekkeviddetesten nederst i saken!

Nye utfordringer for rekkeviddetesten

To ganger i året tester NAF og Motor rekkevidden og ladehastigheten til elbilene på markedet. Vi måler dem da opp mot egne lovnader om rekkevidde, ladeeffekt og ladetid.

I år som i fjor skulle vi ha samlet alle nyhetene i januar i en og samme test for å teste dem under like forhold. Men 2021 bød på Covid 19-utfordringer som gjorde at vi valgte å utsette stortesten.

I stedet har vi brukt senvinteren på å teste nyhetene i to puljer. Testen ble gjennomført senere enn fjorårets test og i mye mildere vær.

Men dette er fortsatt representativt for veldig mange av dere som lurer på elbilens faktiske rekkevidde.

Nykommere imponerer

Siden vi gjorde denne testen for første gang i januar i 2020 har det kommet mange nye modeller på markedet. Nyhetene dekker flere pris-segmenter fra rimelige og praktiske alternativer til dyrere SUVer som byr på plass og rekkevidde.

BMW iX3 er nyheten som imponerer mest i årets test. Dette er en SUV som leverer det den lover på rekkevidde og ladehastighet. Ofte er det blant SUVene vi ser størst avvik mellom hva WLTP lover og hva vi faktisk oppnår, men dette lover godt for BMWs elbil-satsing.

Model 3 er den eneste modellen som er testet før som nå testes på nytt. Årsaken er at modellen har fått en vesentlig oppgradering av utstyr som påvirker rekkevidde siden testen i fjor vinter. Model 3 viser seg å fortsatt levere solid på rekkevidde og ladehastighet.

Vi har her testet 18 av nyhetene som har funnet veien til markedet siden i fjor vinter.

Og husk – det er mye som påvirker rekkevidden. Din egen kjørestil, utetemperaturen, topografi, vær og føre - alt dette vil påvirke hvor langt du faktisk kjører.

Les årets test som et eksempel på hva du kan forvente av rekkevidde en mild vinterdag.

Hva er WLTP – og hvorfor skal jeg bry meg?

Hvilken rekkevidde og hvilket forbruk elbilen har bestemmes av en testsyklus som kalles WLTP (World Light Vehicle Test Procedure). WLTP-prosedyren brukes for å typegodkjenne alle biler. Den skal være en mer nøyaktig målemetide enn den tidligere testsyklusen NEDC.

Men som med alle testsykluser er også WLTP kun veiledende for rekkevidde og forbruk. Realiteten er fort noe annet, spesielt under norske forhold.

Testen utføres delvis i et laboratorium. I tillegg kjøres bilene en 23 kilometer lang veistrekning i fire hastighetsintervaller (opp til 56 km/t på det laveste intervallet, inntil 130 km/t i det høyeste). Kjøringen skjer også i sommerlig temperatur. Ut fra disse tallene beregnes forbruk og rekkevidde på bilene.

Det er dette som er forskjellen på en kontrollert test og en kjøretur under vanlige norske forhold. En kjøretur til et norsk høyfjell er en annen realitet, og det er den vår test gir et innblikk i. For det finnes ikke én eneste elbil som har samme forbruk i WLTP-testen som den har på en reise fra Oslo til Dovrefjell. Hastighetene er annerledes, det er mer opp og ned bakker, og vi kjørte bilene i vinterlige temperaturer.

Alle bilene er også ladetestet

Vi har også testet ladeeffekten til alle de 18 elbilene vi hadde med i vår rekkeviddetest på vinterføre. Ladingen ble testet etter to timers uavbrutt kjøring og med driftsvarmt batteri. Bilene skulle ha maksimalt 10 prosent batterikapasitet igjen ved oppstart av ladingen, og de ble ladet til 80 prosent. Sjekk ut ladetesten her.

To ganger i året tester NAF og Motor rekkevidden og ladehastigheten på elbiler. Testen gjennomføres sommer og vinter. Den utvides med nye modeller etter hvert som de kommer på markedet. Bilene kjøres samme rute hver sesong, for å kunne sammenligne resultatene. Bilene kjøres samtidig med like innstillinger.

Publisert: 18. mars 2021

Sist oppdatert: 16. mai 2023

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?