NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Eksperten svarer: Bør jeg ta antirustbehandling på den nye elbilen?

NAF Advokat får spørsmål fra stadig flere medlemmer som lurer på om de bør få antirustbehandling på elbilen sin.


Rust på en bil
Særlig om vinteren er biler i norge utsatt for korrosjon. foto: Eirik Aspaas.

Mange ønsker å ta best mulig vare på bilen sin, og vurderer derfor å få gjennomført en understellsbehandling for å beskytte mot rust. En utfordring med dette er imidlertid at du kan miste deler av garantien hos forhandleren du kjøpte bilen av.

«Er det noen feller?»

NAF Advokat får hvert år over 30.000 henvendelser fra medlemmer med spørsmål om alt fra vedlikehold av bilen til kompliserte juridiske problemstillinger.

Et medlem sendte nylig inn dette spørsmålet:

«Hei, jeg lurer på om det er lurt å gjennomføre antirustbehandling med fluidfilm på nybil type Tesla Model Y? Jeg ser det bryter med garantien på rust, men med behandlingen får man jo 15 år mot rust og en bedre bil. Er det noen feller man kan komme i hvis man gjennomfører behandlingen likevel?»

En bil av typen Tesla Model Y kjører i en rundkjøring i by
En tesla model y kjører i oslo. foto: Jon Terje Hellgren Hansen.

Spør forhandleren

NAFs tekniske konsulent Tom Andre Nilsen er ikke i tvil om at antirustbehandling er bra for bilen over tid, og ser i utgangspunktet ingen skjulte feller med å få dette utført. Han understreker imidlertid at du først bør snakke med merkeforhandleren du kjøpte bilen fra.

– Du bør spørre om en slik behandling vil gå ut over bilens garanti mot gjennomrusting. Noen forhandlere tillater ekstra understellsbehandling uten at garantien faller bort, andre ikke, sier Nilsen, og fortsetter:

– Det er ikke ulovlig å få gjennomført en slik behandling selv om det ikke er anbefalt av forhandler, men garantien kan falle bort. Da er det en fordel om firmaet som utfører understellsbehandlingen har en egen garanti. Du bør i så fall undersøke hva vilkårene i den garantien er.

Juridisk hjelp og bilteknisk rådgivning fra NAF Advokat

Som medlem får du hjelp av NAF Advokat hvis du har spørsmål om bil eller problemer med et verksted, et bilkjøp, et forsikringsselskap eller lignende.

Feilens årsak

Hvis du velger å ta antirustbehandling mot din merkeforhandlers anbefaling, risikerer du å komme i en situasjon hvor forhandleren avviser en garantisak på grunn av understellsbehandlingen.

– Men slik vi tolker dette må forhandleren kunne etablere en årsakssammenheng mellom feilen som er oppstått og understellsbehandlingen. Understellsbehandlingen må altså være en direkte årsak til feilen som oppstår, sier Nilsen.

Dersom din forhandler godtar at du får utført understellsbehandling på bilen, bør du få dette skriftlig for å slippe diskusjon hvis du må bruke garantien senere.

Hvilken behandling er best?

Du kan velge mellom flere forskjellige understellsbehandlinger. Vi har ingen undersøkelser som sier at den ene behandlingen er bedre enn den andre, og som oftest er kvaliteten på behandlingen mer avhengig av arbeidet som blir gjort enn selve behandlingen.

– Jeg anbefaler at du spør din forhandler om hvilken behandling du bør bruke. Det kan være at fabrikanten foretrekker et merke fremfor et annet, for eksempel fordi deres beskyttelse ikke skal reagere med en som sprayes på etter levering av bilen, sier Nilsen.