Få en fin ferietur med økonomisk kjøring

Å kjøre økonomisk har flere gevinster enn kun at du sparer drivstoff og penger. Du kjører sikrere, slipper ut mindre klimagasser og kommer mer uthvilt frem til målet.


Kort fortalt:

  • Spar penger og miljø ved å kjøre økonomisk.
  • Skaff deg god oversikt og vær varsom med gasspedalen.
  • Stress mindre og kom deg uthvilt frem til feriemålet.

Bli medlem hos oss

Kjør økonomisk og skaff deg god oversikt

Økonomisk kjøring er mer eller mindre det samme som en defensiv kjørestil. Med jevn fart og minst mulig unødvendige stopp, kjører du både sikrere og bruker mindre drivstoff. Mange elbilister har lært seg økonomisk kjøring rett og slett fordi de er fokusert på å utnytte rekkevidden mest mulig. Her har alle som kjører bensin- eller dieselbil noe å lære av elbilistene.

Det gjelder å ha god oversikt over trafikken om du skal klare å kjøre økonomisk. Hold god avstand til andre og se langt frem så du oppdager både røde lys i lyskryss tidligst mulig, har god oversikt over rundkjøringen du skal gjennom eller andre situasjoner i trafikken.

Kom deg raskt opp i marsjfart

Når du skal øke hastigheten inn på en vei, gjelder det å få bilen opp i fartsgrensen så raskt som mulig. Har du manuelt gir kan du gjerne hoppe over gir når du akselerer

Kjør også med lett fot på gasspedalen. Finn din marsjfart og hold deg der uten unødvendige nedbremsinger eller fartsøkninger. Kjører du i nedoverbakke er det lurt å slippe gasspedalen helt.

Riktig lufttrykk og minsk luftmotstanden

Det er også en del ting du enkelt kan gjøre på bilen om du vil spare drivstoff og penger samtidig som du skåner miljøet. En ting du kan gjøre er å sørge for riktig trykk i dekkene dine. Da ruller bilen som den skal uten unødvendig motstand. I tillegg er det bra for trafikksikkerheten siden riktig lufttrykk i dekkene gir god stabilitet på bilen.

Det andre du kan gjøre er å ta av takboksen på bilen. Den øker luftmotstanden og dermed drivstofforbruket. Eneste utfordringen med dette nå før sommerferien er at mange ønsker å bruke takboksen til feriebagasjen. Det er selvsagt lov. Da får man bare spare inn ved å være bevisst i kjørestilen.

14. juni 2021
Marianne Søhagen, Fungerende fagsjef

Fant du det du lette etter?