Test av kjølebokser 2019

En elektrisk kjøleboks er en favoritt i bilen på lange turer. Men ikke alle boksene kjøler maten eller klarer å holde på kulda etter fire timer i bilen.


Bildet viser en kjøleboks stående i en fryser med åpen dør.
Kjøleboks i kjølerom. © NAF

Kort fortalt:

  • Vi tester både nedkjøling og holdbarhet av kjølebokser.
  • Mekonomens kjøleboks Carwise er testens vinner.
  • Jula sin kjøleboks kom dårligst ut i testen.

Resultatene av testen finner du nederst på siden.

En elektrisk kjøleboks er en favoritt i bilen på lange turer. Men ikke alle boksene kjøler maten eller klarer å holde på kulda etter fire timer i bilen.

Reiseruta er lagt opp, rasteplassene er plottet inn og kjøleboksen plugget i. Men når tiden er inne for å dra frem maten ved det idylliske rastestoppet er brusen varm, osten svett og sjokoladen smeltet.

Syv kjølebokser testet

Vi i samarbeid med Testfakta har testet syv kjølebokser som kobles til bilens sigarettenner. Kjøleboksene er vurdert etter hvor raskt de senker temperaturen etter 1 og 4 timer, samt hvor godt de holder på kulden. Boksene er også utsatt for et slag, for å se hvor godt de tåler å falle i bakken.

Ikke alle boksene i testen er like effektive, og kun to kjølebokser utmerker seg i testen vår.

Testvinneren er effektiv og stillegående

Kjøleboksen fra Carwise (Mekonomen) er testens vinner. Den har gode kjøleegenskaper i tillegg til at den også klarer kvalitetstesten uten problem. Dessuten er boksen fra Mekonomen den klart mest stillegående av alle boksene i testen.

Carwise-boksen som er testet har, i likhet med et par av de andre boksene i testen, ikke tilkobling til 230 volt. Dette kan løses ved å kjøpe en enkel strømforsyning fra 230 volt til 12 volt.

Vi gjør oppmerksom på at Mekonomen selger en variant av den testede boksen der en slik strømforsyning følger med for drøye 150 kroner. Det burde gjøre valget ganske enkelt, og Mekonomen opplyser selv at de selger mest av boksen som takler både 230 volt og 12 volt. De to variantene er forøvrig helt like.

Testens andreplass går til Arctic Tern Cooler Box fra OutNorth. Dette er testens største boks. Den kjøler ned raskt og holder godt på kulda.

Bildet viser syv ulike kjølebokser som NAF har gjort en test av.
Stor prisforskjell: De syv kjøleboksene som er NAF-testet, er i prisklassen 400 til maks 1000 kroner. Foto: Jonas Ginter / © NAF

Nedkjøling og holdbarhet

I testen undersøkte vi hvor mye temperaturen i kjøleboksen synker etter en time og etter fire timer.

Allerede etter en time var temperaturen i kjøleboksene fra Mekonomen og Biltema sunket med over 14 grader. Det er like mye eller mer enn det kjøleboksene fra Outwell, Dometic og Jula klarte på fire timer.

Etter fire timer var temperaturen i de beste kjøleboksene sunket med 18 grader, noe som må regnes som klart godkjent. Dersom temperaturen i kupeen er 25 grader, så holder maten seg fortsatt kjøleskapskald i disse boksene.

Bildet viser en mann som tar vanntemperaturen i en kjøleboks.
Testet i klimakammer: Kjøleboksene ble fylt med 10 liter vann og plassert i et klimakammer med temperatur på 35 grader. Etter fire timer målte laboratoriet hvor mye temperaturen i vannet hadde steget. Foto: Jonas Ginter / © NAF

Boksen fra Jula skuffer

Kjøleboksen fra Jula klarte imidlertid ikke å senke temperaturen med mer enn 12 grader, til tross for at Jula reklamerer med best nedkjølingseffekt av alle boksene.

– Den tekniske utførelsen på denne boksen virker veldig svak. Den fungerer til drikke, men man vil nok ikke ha mat i den for lenge, sier Friedrich Janssen, testleder på det tyske laboratoriet PZT som har utført testen.

Isolasjonsevnen testet på kjøleboksene

Kjøleboksene fra Mekonomen og Biltema har best isolasjonsevne. I testen ble kjøleboksene fylt med ti liter med vann som holdt 5 grader. Deretter ble boksene plassert i et klimakammer som holdt en temperatur på 35 grader.

Etter fire timer hadde vanntemperaturen i de to kjøleboksene steget henholdsvis 2,9 og 2,8 grader. Til sammenligning hadde temperatuten på vannet steget med 4,4 grader i kjøleboksen fra Dometic som kom på nest sisteplass i testen.

– Det er stor forskjell med tanke på den ganske store mengden vann vi brukte i testen. Isolasjonen påvirker ikke bare nedkjølingen når boksen er tilkoblet strøm, men er også viktig når du tar boksen ned til stranden og ikke lenger har den tilkoblet, sier Friedrich Janssen.

Et nærbilde av en strømforsyner.
Strømforsyning: Ikke alle boksene har tilkobling til 230 volt. Dette kan løses ved å kjøpe en enkel strømforsyning fra 230 volt til 12 volt. Foto: Jonas Ginter / © NAF

Håndtaket gikk i stykker

Kjøleboksen fra Biltema får litt trekk i totalkarakteren fordi den ikke klarer falltesten fra 50 cm uten å få en skade i lokket.

Dårligst kvalitet, ifølge testen har kjøleboksen fra Jula. Her gikk håndtaket i stykker, slik at boksen ikke kunne bæres eller lukkes lengre.

Publisert: 1. november 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?