Test av de sikreste takboksene
Vi har testet åtte takbokser, og resultatene er både skremmende og dramatiske. Hos flere av disse flyr både ski og bager ut av boksene ved kollisjon i bare 30 km/t! Vet du hvor kollisjonssikker takboksen din er?

Kort fortalt:
- Årets takboksvinner er en glassfiberboks
- Takboksene er kollisjonstestet i 30 og 40 km/t
- Takboksene er også brukertestet av et panel
Hvor kollisjonssikker er egentlig takboksen din?
En takboks gir deg ekstra bagasjeplass når du skal ut på tur. Det er også det beste stedet å plassere ski og skiutstyr som ikke får plass i bagasjerommet. Men hvor godt tåler takboksen din vekten av skiutstyret ved en kollisjon? I samarbeid med Testfakta i Sverige har vi kollisjonstestet åtte takbokser. Vi har også testet hvor enkle takboksene er å montere på taket og hvor enkle de er i bruk.
Glassfiberboks er årets vinner
Takboksen NX Premium fra Packline kommer best ut i testen. Glassfiberboksen fra Packline får toppscore både i kollisjonstest i 30 km/t og i 40 km/t. I tillegg får den gjennomgående positive tilbakemeldinger fra brukerpanelet som har testet hvor enkel den er å håndtere.
De tre takboksene fra Mont Blanc, Calix og Biltema klarer ikke kollisjonstesten verken i 30 km/t eller i 40 km/t, og havner sist i sammenlikning med de andre boksene. På alle boksene røk lastereimene som skulle holde bagasjen på plass, takboksene åpnet seg og bagasjen kom ut av boksene. På takboksen fra Biltema stakk skiene 85 cm ut av boksen ved kollisjon i 40 km/t. Dette sier produsentene om testen av takbokser.
Kollisjonssikkerheten har blitt dårligere
Dessverre ser vi en negativ utvikling på kollisjonssikkerheten på flere av boksene sammenliknet med testen som vi gjorde i 2019. Takboksen fra Calix bestod kollisjonstesten i 30 km/t i 2019, men klarte ikke denne testen i år. Den samme negative utviklingen ser vi på takboksen fra Biltema som bestod testen i 30 km/t i 2019, men som ikke klarer årets test.
Testen viser også at kollisjonssikkerheten ikke nødvendigvis henger sammen med pris på boksen. Takboksen fra Calix har en veiledende pris på 7 000 kroner, og havner dermed i samme prissjikt som Thule-boksen på tredjeplass. I kollisjonstesten er det imidlertid langt mellom de to boksene.
Positiv utvikling på takboksen fra Jula
Den rimelige plastboksen fra Jula (Hamron) overrasker positivt og får toppscore på kollisjonstesten i 30 km/t. Den består ikke vår kollisjonstest i 40 km/t like godt, og totalt havner den på en femteplass i testen. Sammenliknet med resultatet fra forrige test av takbokser i 2019, er det en positiv utvikling for Jula-boksen som også er den billigste boksen i testen. Dette viser at kollisjonssikkerhet ikke nødvendigvis henger sammen med pris på boksene.
Krav til kollisjonssikkerhet er for dårlig
Testen viser at det fortsatt er svært dårlig kollisjonssikkerhet på mange av takboksene. Vi mener at det bør stilles lovmessige krav til kollisjonssikkerhet på takbokser, og at kravene bør være strengere enn i dagens standarder.
Det finnes ingen lovmessige krav til kollisjonssikkerhet på takbokser, men det finnes to standarder for kollisjonstest av boksene. Den såkalte City Crash-standarden fra 2007 stiller krav til kollisjonssikkerhet ved 18 km/t, som kan sammenliknes med en hard oppbremsing eller et sammenstøt i lav fart. Etter vårt syn er denne standarden ikke egnet til å sikre et minimum av kollisjonssikkerhet på takbokser.
Den nyeste standarden fra 2019, DIN 75302:2019-06, stiller krav til kollisjonssikkerhet i 30 km/t. Vi er positiv til at produsenter av takbokser velger å følge den strengere standarden fra 2019 fremfor City Crash-standarden. Vi mener likevel at det burde stilles enda strengere krav til kollisjonssikkerhet i tråd med vår test som blir gjort i 40 km/t.
Slik har vi testet takboksene
NAF og Testfakta har testet takboksene etter samme metode og tilnærmet samme krav som i standarden DIN 75302:2019-06. Vi har testet med en fart på 30 km/t, men vi ha valgt å benytte en kollisjonspuls som avviker litt fra det som standarden bruker. Vi har brukt an kollisjonspuls på 12 g, mens standarden benytter en kollisjonspuls på 10 +/- 2. I tillegg har vi testet alle boksene med høyere fart på 40 km/t fordi vi mener at dette gir er nærmere en reell situasjon ved en kollisjon.
Glassfiber eller plast?
Testvinneren fra Packline er laget i glassfiber, men kollisjonstesten gir ikke et entydig svar på om takbokser i glassfiber er mer kollisjonssikre enn plast.
Tvert imot så ser vi at tre av takboksene i plast gjør det bra i kollisjontestene. Plastboksen NX Twin XL fra Packline, som kommer på andreplass i testen, utmerker seg med 10 av 10 mulige poeng i kollisjonstesten i 30 km/t, og gjør det også godt i 40 km/t. Den scorer totalt sett bedre i kollisjonstesten enn glassfiberboksen fra Skiguard. Plastboksen fra Thule klarer også begge kollisjonstestene bra og scorer jevnt med boksen fra Skiguard i begge kollisjonstestene.
Takboksene vi har testet:
Packline NX Premium
Glassfiberboksen fra Packline går helt til topps i testen med gode resultater både i kollisjonstestene og i brukertesten. Til gjengjeld er det den dyreste boksen i testen 2021.Packline NX Twin XL
Packline NX Twin XL klarer begge kollisjonstestene godt og er i tillegg enkel å håndtere.Thule Motion XT XL
Thule Motion XT XL klarere kollisjonstestene bra, selv om to av lastereimene ryker ved kollisjon i både 30 og 40 km/t. Den får også gode tilbakemeldinger på brukervennlighet.Skiguard 860 Touring
Skiguard 860 Touring er en solid boks med god kollisjonssikkerhet, men den er litt tyngre å håndtere enn de andre takboksene i testen.Jula takboks 010833 (Hamron)
Takboksen fra Jula er billigst av alle takboksene, men får topp score på kollisjonssikkerhet i 30 km/t.Mont Blanc Altitude 450
Takboksen Altitude 450 fra Mont Blanc klarer ikke kollisjonstesten verken i 30 eller 40 km/t. Til gjengjeld får den best score av alle takboksene på brukervennlighet.Calix H22
Takboksen fra Calix scorer godt på brukervennlighet fordi den er enkel å montere og å laste, men det hjelper lite når den ikke består kollisjonstestene.Biltema takboks 400 l
Takboksen fra Biltema stryker i kollisjonstestene og ender på en delt sisteplass i testen.
Les også
Dette sier produsentene om testen av takbokser
De tre boksene fra Biltema, Calix og Mont Blanc klarte ikke kollisjonstesten i 30 kilometer i timen. De har fått testresultatet med filmer og bilder tilsendt. Dette svarer produsentene.Vet du hvor mye du kan ha i takboksen din?
Laster du mer enn takboksen er beregnet for eller mer enn det som er tillatt vekt på taket av bilen? For tung last på taket og i takboksen er både ulovlig og trafikkfarlig.Pakk bilen sikkert før ferieturen
Planlegg før du pakker feriebagasjen – det er ofte mye som skal med, pakk lurt og ikke glem å sikre tingene med stropper. Her er våre tips og råd for en sikker biltur!
Fant du det du lette etter?