NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler (Cookies).

Loading...

Slik sikrer du lasten på taket av bilen

Skal du frakte juletreet, sofaen eller hyllene du har kjøpt på IKEA? Det er praktisk å frakte ting på taket på bilen, men hvordan skal du feste ting skikkelig?


Nærbile av en kvinne som fester sykkelen på biltaket.

Kort fortalt:

  • Du kan frakte ting på taket ved å bruke takboks eller takstativ.
  • Du kan ikke frakte mer enn bilens tillatte taklast.
  • Du kan ripe opp lakken om du fester ting rett på taket uten takstativ.

Kan du frakte ting direkte på taket uten takstativ?

Bilen er et praktisk redskap når du skal frakte ting. Du har mulighet til å frakte ting både inne i bilen og oppå taket. Det er viktig å vurdere vekten og formen på det som skal fraktes, og vurdere om taket eller bagasjerommet er en passende metode å frakte dette på.

Ikke legg frakten din direkte på taket. En ting er at du kan skade taket, men faren for at gjenstanden løsner og sklir av taket i sving, ved en nedbremsing eller akselerasjon – er noe du ikke vil oppleve.

Velger du å feste gjenstandene på taket er det et par ting du skal tenke på før du surrer fast juletreet eller sofaen.

Bilde viser en mann som sikrer juletre på biltaket
Frakt juletreet sikkert: Skal du frakte juletreet, må du huske å stroppe og feste det godt på taket.

Sjekk bilens tillatte taklast i vognkort

Det er begrenset hvor mye vekt du har lov til å ha på taket av bilen. Bilen er godkjent med en maksvekt, som i de fleste tilfeller står oppgitt i vognkortet på bilen. 

Når du beregner den totale vekten du kan frakte på takent må du ta med vekten av takstativet, vekten av takboksen (hvis du benytter det) og vekten av bagasjen i beregningen.

Overskrider du maksgrensen for tillatt taklast, så kan dette gå ut over kjøreegenskapene og sikkerheten på bilen. I tillegg til at det er ulovlig.

Hvordan stroppe fast gjenstandene på taket?

Når du først har fått lagt gjenstandene på taket, er det enkelt å stroppe ting fast med jekkestropper. Press gjenstandene du frakter sammen ordentlig, og press det også godt mot underlaget – slik at lasten din ikke vil bevege seg i noen retninger.

Du kan også feste gjenstandene med et tau. Bruk gjerne flere tau og tenk deg at lasten ikke skal forskyve seg i noen retninger. Sitter lasten godt i sideretning, men ikke er surret i forkant, kan den forskyve seg med så stor kraft at den fyker ut av takstativet på bilen. 

Kan lasten være lenger enn bilen?

Det du frakter skal ikke stikke mer enn 15 centimeter utenfor bilens side, og ikke over en meter foran.

Last som stikker ut over en meter bak, skal merkes tydelig, og du kan for eksempel bruke en pose eller refleksvest til å merke den.