Høst- og vintertips for bilen

Mange får seg en overraskelse når føret skifter. Sørg derfor for å gjøre noen enkle forberedelser til den nye årstiden og følg med på værmeldingen.


Bli medlem hos oss

10 tips for bilen før kaldere tider:

 1. Kontroller at alle lys virker
 2. Sjekk mønsterdybde og alder på dekkene
 3. Sjekk vindusviskerne, spylervæsken og frontruten
 4. Vask, rydd og poler bilen jevnlig
 5. Kontroller og eventuelt skifte motorolje
 6. Sjekk og eventuelt vedlikeholdslad batteriet
 7. Sjekk kupefilteret
 8. Kontroller nivået på kjølevæsken
 9. Smør låser og dører
 10. Bruk håndbrekket og brems hardt jevnlig

Slik gjør du bilen klar:

1. Lysene må fungere

Høsten og vinteren krever gode lys på bilen, og nå er det ekstra viktig å sjekke at lysene fungerer som de skal og er riktig justert.

Det er enkelt å sjekke om lysene på bilen fungerer. I moderne biler skal man få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått. Men uansett varsel eller ikke er det lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset når du er i gang.

Bremselysene er vanskeligere å sjekke om du er alene. Et enkelt triks er å rygge opp til en vegg for å se om bremselysene fungerer når du tråkker inn bremsepedalen. Veggen kan også brukes til å sjekke de andre lysene. Er du usikker, så spør gjerne om noen hjemme eller naboen har mulighet til å se for deg. Du kan lese mer om hvordan du bruker du lysene her.

2. Dekk og dekktrykk

Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk. Minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er tre millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde, men vi anbefaler minimum fire millimeter. For sommerdekk er kravet 1,6 millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde, men vi anbefaler minimum tre millimeter.

For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut – med god mønsterdybde. Imidlertid aldres gummien og blir hard. Dette medfører dårlige egenskaper. Her kan du lese og se video om hjulskift, og få tips om hva du bør huske på.

Husk at korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde, og bør gjøres en gang i måneden. Du kan lese mer om krav til dekk i Norge her.

MØNSTERDYBDE: For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut, ha god mønsterdybde, men hard og gammel gummi. Dette medfører dårlige egenskaper.
MØNSTERDYBDE: For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut, ha god mønsterdybde, men hard og gammel gummi. Dette medfører dårlige egenskaper.

3. Sjekk vindusviskerne, spylervæsken og frontruten

Vindusviskerne er en slitedel som lett kan glemmes, og så fort det snør eller regner – blir mange overrasket av bråkete viskere. Slitte vindusviskere lager kunstneriske striper på ruta og gir dårlig sikt.

Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes en gang i året. Et annet godt råd er å vaske vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff eller lader bilen din.

Dersom spylervæsken på tanken er beregnet for sommerbruk, er det smart å skifte den ut med en spylervæske som er mer egnet for minusgrader. Den vil rense bedre om vinteren og vil ikke fryse så lett. Er det veldig kaldt og spyleranlegget ikke fungerer på bilen, kan det bety at beholderen enten er tom eller at spylervæsken i rørene/beholderen har frosset. Virker det som om spylerne er frosset, vil de som regel tine etter hvert som varmen fra motoren tiner rørene, alternativt vil noen timer i en oppvarmet garasje gjøre underverker.

Ikke glem å vaske innsiden av frontruten. Frontruten er utsatt for en del ytre påvirkninger og finner du mange riper når du vasker ruten innvendig – bør du få noen til å se på den. Det må ikke nødvendigvis være steinsprutskade som er årsaken til å skifte, men isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir også slitasje. Ren og klar frontrute handler om trafikksikkerhet og god sikt.

4. Vask og polering

Det er viktig å gi bilen en skikkelig svampevask – både innvendig og utvendig. Det beskytter mot salt og annen forurensing og gjør dessuten bilen enklere å holde ren. Maskinvask er bedre enn ingenting, men en god runde håndvask er det aller beste. Hvis du vasker bilen din grundigere, bør du også vurdere å polere den. Et poleringsmiddel «tetter» lakken og gjør den mer motstandsdyktig.

5. Kontroller og skift motorolje

For biler med forbrenningsmotor er olje noe av det viktigste for bilens helse. Vi anbefaler deg å følge serviceintervallene, men det skader ikke å bytte olje en gang i året, selv på nyere biler. Gammel olje eller å kjøre tomt for olje kan være roten til mange kostbare problemer på sikt. Ikke glem å peile oljen så du er sikker på at oljenivået er riktig.

6. Batteriet – skaper oftest startproblemer

De fleste batterier varer i 5 til 7 år. Startproblemer og flatt batteri er blant de aller vanligste assistanseoppdragene for bilbergerne våre. Dette gjelder både biler med bensin- eller dieselmotor og elbiler, siden elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri som gir strøm til all styringselektronikk. Med flatt 12-voltsbatteri får du ikke mye glede av elbilen heller, selv om «kjørebatteriet» er fulladet.

Har du mye start og stopp og korte turer klarer ikke bilen å lade opp strømmen som ble brukt til å starte bilen. Vedlikehold derfor batteriet før høsten og vinteren kommer. Dette gjør du enkelt hjemme med en hjemmelader eller så kan du oppsøke et verksted for å få det gjort.

LAD BATTERIET: Sjekk og eventuelt vedlikeholdslad batteriet før høsten og vinteren kommer. Foto: Eirik Aspaas
LAD BATTERIET: Sjekk og eventuelt vedlikeholdslad batteriet før høsten og vinteren kommer. Foto: Eirik Aspaas

7. Sjekk kupefilteret

Merker du ekkel lukt i bilen eller kanskje mye dugg? Da kan det hende pollenfilteret ditt må byttes. Det er ikke kritisk for velfungerende bil, men er viktig for komforten.

Mange bileiere vet ikke, eller glemmer at de har et friskluftfilter (pollen eller kupefilter). Dette filteret bør skiftes en gang i året, avhengig av hvilke kjøreforhold bilen går i. Ved tett pollenfilter vil det bli mindre luftmengde inn i bilkupeen som gir dårlig effekt i varmeapparatet. Sjekk instruksjonsboka hvor filteret sitter og anbefalt driftstid.

8. Frostvæske/kjølevæske er viktig

Kontroller nivået på kjølevæsken og sjekk at den tåler kulde. Det er viktig å gjøre, da for lav blanding av frostvæske kan få katastrofale følger. At radiatoren fryser og sprekker, er nesten en bagatell i forhold til om selve motorblokken skulle sprekke. Frostvæske har tilsettingsstoffer som i tillegg virker smørende og korrosjonshemmende. Korrekt blandingsforhold står alltid i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

Klarer du ikke gjøre det selv, kan dette måles på et øyeblikk på et verksted eller et NAF-senter.

9. Smør låser og dører

Vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene fryser i kulden. Resultatet er at de ikke lar seg åpne. Bruk derfor silikonstift på alle dørlister og sprøyt inn låseolje i alle låser.

10. Bruk håndbrekket og brems hardt jevnlig

Håndbrekket har lett for å sette seg fast i kulda. For å unngå dette, bør du derfor passe på å bruke håndbrekket ofte, slik at mekanismene er i jevnlig bevegelse.

Det er også lurt å bremse hardt i kontrollerte former noen ganger gjennom vinteren for å få vekk rusten som setter seg på bremseskivene.

VINTERSTID: Gode dekk med bra mønsterdybde er avgjørende for trygge bilturer vinterstid. Foto: Eirik Aspaas
VINTERSTID: Gode dekk med bra mønsterdybde er avgjørende for trygge bilturer vinterstid. Foto: Eirik Aspaas

Ha ekstra utstyr i en bag i bagasjerommet:

 • En god isskrape
 • Snøkost
 • Lommelykt
 • Låsolje
 • Dekkvask/-rens
 • Startkabler med overspenningsvern
 • Slepetau
 • Liten spade (gjerne sammenleggbar)
 • Hurtigkjetting eller autosokk
 • Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy
 • Pledd
4. mai 2021
Tom Andre Nilsen, Teknisk konsulent

Fant du det du lette etter?